Prima paginăSocial

Biserica din Moreni a ars din cauza unui scurtcircuit. Incendiul a fost stins în şase ore

Biserica din Moreni a ars din cauza unui scurtcircuit. Incendiul a fost stins în şase ore

Dimensiune text

 

incendiu moreni biserica 01Șase ore s-au luptat pompierii pentru a stinge incendiul izbucnit la biserica din satul Moreni, comuna Văleni. Incendiul a fost raportat, prin 112, duminică, 17 aprilie, la ora 13.38 şi abia în jurul orei 19.40 s-au încheiat operaţiunile, iar din biserica din lemn nu a mai rămas nimic. Pompierii au reuşit, în schimb, să salveze casa praznicală, aflată în imediata apropiere.

Turnul bisericii s-a prăbuşit

La stingerea incendiului au participat doi ofiţeri şi 26 de subofiţeri din cadrul ISU Neamţ, cu şase autospeciale, inclusiv voluntarii din comună. Când au ajuns pompierii, au constat că ardea turnul bisericii, acoperişul acesteia şi toate bunurile din interior. Turnul bisericii s-a prăbuşit la mai puţin de cinci minute de la sosirea pompierilor militari. „Misiunea a început cu protecţia casei praznicale, pompierii reuşind să o salveze de incendiu, şi a continuat cu operaţiuni pentru stingere, care s-au încheiat în jurul orei 19:40”, se arată în comunicatul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Aşa cum am relatat şi în ediţia de ieri, alimentarea cu apă a autospecialelor s-a realizat cu dificultate. În primă fază, apa a fost transportată din comuna Dulceşti, de la aproximativ zece kilometri de locul incendiului. Ulterior, cu ajutorul pompierilor voluntari, a fost realizat încă un punct de alimentare aflat la aproximativ 300 de metri de biserică, respectiv dintr-un pârâu.

Pompierii au dat avertisment încă de acum un an

Au ars biserica, pe o suprafaţă de aproximativ 250 metri pătraţi, şi toate bunurile din interior. Cauza probabilă a incendiului, conform pompierilor, a fost un scurtcircuit electric produs la un conductor neizolat corespunzător.

Conform celor de la ISU, biserica nu respecta normele de prevenire împotriva incendiilor. „În luna mai a anului trecut, Inspecţia de Prevenire a efectuat un control la acest obiectiv, constatând două nereguli privind apărărarea împotriva incendiilor – modul de deschidere a uşilor şi neafişarea planului de evacuare. Urmare a controlului, a fost aplicat un avertisment. Obiectivul funcţiona dinaintea apariţiei reglementărilor specifice şi nu avea obligaţia să obţină autorizaţie de securitate la incendiu”, se mai arată în comunicatul ISU Neamţ.

Sfaturile pompierilor

Având în vedere că, în următoarele două săptămâni, premergător precum şi în timpul sărbătorii Învierii Domnului, se vor desfăşura multe activităţi în biserici şi mănăstiri, pentru a nu ne confrunta cu evenimente de tristă amintire, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ transmite nemţenilor următoarele recomandări:

– accesul persoanelor în incinta lăcaşurilor de cult se va face în limita capacităţii construcţiilor respective;

– pe timpul slujbelor religioase, uşile de acces / evacuare vor fi menţinute în poziţie deschisă;

– utilizarea lumânărilor aprinse în lăcaşul de cult se va face cu atenţie, la distanţă de siguranţă de persoanele din jur, evitând contactul cu hainele sau părul acestora;

– parcarea autoturismelor personale în apropierea bisericilor sau mănăstirilor se face astfel încât să nu blocheze hidranţii de incendiu sau intervenţia echipajelor serviciilor de urgenţă;

– transportul la domiciliu al lumânărilor aprinse, „lumina sfântă”, se va realiza numai cu ajutorul unor protecţii speciale, realizate din materiale incombustibile;

– se va evita transportul lumânărilor aprinse şi a candelelor în mijloacele de transport public sau personale;

– amplasarea lumânărilor şi a candelelor în încăperi se va face cu ajutorul unor suporţi care nu se pot aprinde şi la distanţă de perdele, draperii, ornamente sau alte obiecte şi materiale combustibile;

– nu lăsaţi nesupravegheate mijloacele de preparare a hranei în funcţiune (aragaz, sobă etc.).

„În această perioadă, pompierii celor trei detaşamente şi inspectorii de prevenire au desfăşurat misiuni de instruire cu personalul din lăcaşurile de cult, cu scopul reducerii riscului de producere a incendiilor şi de pregătire în vederea adoptării unui comportament corect în cazul în care s-ar putea produce un asemenea eveniment. Acţiunile vor continua şi pe parcursul acestei săptămâni. Rugăm personalul din lăcaşurile de cult şi pe cetăţeni să se alăture pompierilor în activitatea de prevenire a incendiilor”, este apelul făcut de reprezentanţii ISU Neamţ.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0