Biserică de lemn sau schit de maici, în satul Muncelu

Dimensiune text

În satul Muncelu, cea mai mică localitate din comuna Ion Creangă, locuitorii vor să ridice o biserică.

 

Biserica din lemn dedicată copiilor din Roman este model pentru alte comunități

Biserica din lemn dedicată copiilor din Roman este model pentru alte comunități

Pînă de curînd, despre localitatea cu 27 de case și 57 de suflete, situată la 284 de metri altitudine, punctul cel mai înalt al comunei, nu știa nimeni mai nimic. De cînd autoritățile locale au modernizat drumul sătesc și i-au făcut, de o parte și alta, șanțuri betonate, oamenii s-au gîndit că nu ar strica să se ridice și la ei în sat o biserică, pentru a nu mai merge doi kilometri pînă la biserica din satul Recea. „Deși este cel mai mic sat din comună, tinerii nu-l părăsesc. Este un sat care se dezvoltă, înconjurat de 500 de hectare de teren agricol. Oamenii au solicitat să se construiască o biserică de lemn. Părintele de la Averești este de altă părere. Ar vrea un schit de maici sau de călugări, motivînd că, în eparhia Roman, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului are foarte puține lăcașuri de cult de acest tip„, a spus Petru Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Pînă cînd se va tranșa „conflictul” iscat ad-hoc între localnicii din Muncelu și preotul din Averești, administrația publică are în plan realizarea unui drum de legătură directă între satele Ion Creangă și Bălușești, care va trece prin satul Muncelu. „Este un vechi drum de legătură, care lega, în trecut, Romanul de Galați și de Bacău. Drumul există, dar trebuie modernizat și va scoate din izolare și satul Muncelu. Eu am discutat cu colegul meu din comuna Icușești și am decis ca amîndoi să ne aducem aportul financiar la modernizarea acestui drum„, spune primarul Prichici.

Un alt proiect al autorităților locale pentru satul Muncelu, aflat pe lista de așteptare, este și construcția unei cruci metalice de peste 20 metri. „Nu am abandonat acest proiect, doar l-am amînat din cauza crizei financiare. Am ales ca loc satul Muncelu pentru că localitatea este situată la cea mai mare înălțime față de nivelul orașului. Atunci cînd acest proiect va fi posibil, această cruce s-ar putea vedea și de la Roman„, a spus primarul Petru Prichici.
Dacă drumul Ion Creangă – Bălușești va fi „reactivat” de autoritățile locale, este greu de crezut că un schit de maici sau de călugări ar mai putea găsi în satul Muncelu o oază de liniște și meditație.


COMENTARII

WORDPRESS: 0