Biserica a fost reclamată la DSP

Dimensiune text

La Direcţia de Sănătate Publică ajung reclamații despre construirea unor toalete sau grajduri prea aproape de locuinţe. Muzica din restaurante sau vocea unor preoţi care răsună prea puternic din staţiile de amplificare montate în exteriorul bisericilor se află şi ele pe lista de reclamaţii primită de specialiştii în sănătate publică.

180 de nemţeni au făcut sesizări, anul trecut, către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Neamţ, prin care s-au plâns, în general, de vecinii lor, care fie au construit grajduri sau toalete prea aproape de casa lor, fie ţineau în apartament animale sau deşeuri care le provocau disconfort. Au existat şi persoane care au reclamat faptul că muzica din restaurantul de lângă casa lor era la un volum prea ridicat sau erau deranjate de staţiile de amplificare montate la bisericile din apropierea casei lor.

„Cele 180 de sesizări înregistrate la Serviciul de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Neamţ au avut ca obiecţii disconfortul produs de amplasarea adăposturilor de animale în apropierea locuinţelor, disconfortul construirii de closete şi fose septice la o distanţă mai mică de zece metri faţă de locuinţe sau surse de apă, zgomotul produs cu ocazia unor adunări şi manifestări colective (nunţi, zilele oraşului) sau disconfortul produs de difuzoarele staţiilor de amplificare amplasate în exteriorul bisericilor. Din cele 180 de sesizări, doar 60% au fost confirmate”, a precizat Dan Morenciu, directorul DSP Neamţ.

Nemţenii s-au plâns şi de creşterea animalelor (câini şi pisici) şi depozitarea de diferite deşeuri în apartamente, disconfortul produs de zgomotul aparatelor de aer condiţionat şi agregate frigorifice la unităţi de alimentaţie publică care îşi desfăşoară activitatea la parterul blocurilor, precum şi de spălătoriile auto, sau de faptul că nu erau respectate condiţiile igienico-sanitare în magazine şi baruri.

Toate aceste petiţii făceau referire la nerespectarea prevederilor Ordinului Ministerului Sănătăţii 119/2014, care cuprinde „Norme de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei”.

În urma controalelor efectuate după ce s-au primit aceste sesizări, nu s-a aplicat nicio sancţiune, deoarece deficienţele semnalate au fost remediate în termenele stabilite de instituţia de control.

De la începutul anului 2015 şi până în prezent, au fost înregistrate alte 25 de sesizări, care au fost rezolvate deja sau sunt în curs de rezolvare.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Emil 5 ani

    Sigur este vorba de intoleranță religioasă.