Biruinţa Gherăeşti s-a clasat a doua la Cupa Federaţiei la oină

Dimensiune text

Echipa nemţeană este la a doua finală pierdută la seniori, în acest an, după cea din Cupa României. Campioană naţională la juniori, la toate categoriile, Biruinţa n-a reuşit în acest an să ia locul I la o competiţie a seniorilor, deşi a fost foarte aproape.

Ghinionul şi alte rude ale sale nu vor să slăbească deloc echipa de oină, seniori, a Biruinţei Gherăeşti, una care în acest an s-a clasat „doar” pe locul secund în competiţiile majore, în vreme ce, la juniori, clubul nemţean domină autoritar, fiind triplă campioană naţională, la categoriile I, II şi III. După ce a pierdut finala Cupei României şi a ocupat locul al doilea la Cupa Regelui, fostă Supercupă a României, Biruinţa a ocupat locul secund şi la Cupa Federaţiei Române de Oină, competiţie desfăşurată, la sfârşitul săptămânii trecute, la Salcea, în judeţul Suceava.

Cu o lună în urmă, având o echipă formată în mare parte din juniori sau sportivi abia trecuţi de juniorat, Biruinţa Gherăeşti a ocupat locul secund la ediţia a 59-a a Cupei României, după finala cu Frontiera Constanţa, campioana României, spre marea dezamăgire a antrenorului şi a jucătorilor. Atunci, tracul şi emoţiile au jucat rol decisiv. De această dată, la Salcea, Biruinţa a pierdut în finală cu Straja Bucureşti, formaţie pe care o învinsese în meciurile din grupă.

Antrenorul Ioan Chifan s-a declarat nemulţumit de arbitraj

La Cupa Federaţiei, competiţie organizată de Federaţia Română de Oină în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului, Primăria şi Consiliul Local Salcea, Asociaţia Sportivă Salcea şi Direcţia de Sport a judeţului Suceava, sub înaltul patronaj al Majestăţii sale Regale Mihai I, au participat şase echipe, repartizate în două grupe. Din prima au făcut parte Stejarul Pârcovaci (Iaşi), Dinamic Coruia (Maramureş) şi Frontiera Tomis Constanţa. Cealaltă a fost compusă din Biruinţa Gherăeşti, Straja Bucureşti şi Brigada Gherăeşti. Iată rezultatele înregistrate: Stejarul Pârcovaci – Dinamic Coruia 11-10, Frontiera Tomis Constanţa – Stejarul Pârcovaci 16-14, Frontiera – Dinamic 22-7, respectiv Biruinţa – Brigada 22-13, Straja Bucureşti – Biruinţa Bucureşti 17-18, Brigada – Straja 13-21. În semifinale s-au calificat primele două clasate din fiecare grupă.

Surpriza semifinalelor a fost înfrângerea campioanei, Frontiera, în meciul cu Straja, 11-18. Biruinţa a învins cu 19-16 Stejarul Pârcovaci.

În finală, după un meci aprig disputat, în care Biruinţa a condus până spre final, Straja a învins cu 18-15.

„În finală, conduceam cu cinci puncte la un moment dat, iar diferenţa s-a redus la trei puncte când mai aveam doi oameni la ducere. În urma unei greşeli de arbitraj, după ce omul nostru scăpase, s-a reluat faza cu el în teren şi am mai rămas doar cu un punct în avantaj. Imediat, am prins lovitură bună la baston şi ne-am distanţat iar la trei puncte, după care diferenţa s-a redus la un punct. Mai aveam doi sportivi în joc, deci posibilitate pentru Straja să facă patru puncte în cazul în care i-ar fi lovit pe amândoi. Unul dintre ei a trecuse de linia de fund când a fost lovit şi, totuşi, s-au dat puncte echipei bucureştene. Cu asta, s-a terminat şi meciul, nemaicontând dacă ultimul nostru jucător ar fi scăpat nelovit. În altă ordine de idei, cei mai buni la baston din toată competiţia au fost cei de la Stejarul Pârcovaci. Dintre toate meciurile, cei de la Pârcovaci au fost cel mai aproape de a ne învinge, de-adevăratelea, fără ajutor. Echipa noastră s-a angrenat frumos în competiţie, a mers foarte bine la prindere, dar mai puţin bine la bătaie cu bastonul. Am mers cu un lot plombat, cu servantul schimbat, dar şi cu copii de 15 sau 16 ani, marcaţi de emoţii, dar cu evoluţii peste nivelul lor de experienţă. Aceasta este marea mea bucurie, că am mai câştigat în lot un copil, sportiv cu caracter care va avea o carieră lungă, douăzeci de ani de acum înainte. De altfel, toţi cei tineri s-au comportat bine, s-au mai călit într-o luptă. Rămânem cu regretul de a nu fi câştigat niciun trofeu la seniori în acest an şi nici nu mai sunt mari speranţe. În campionat, şansele sunt extrem de mici. Aşteptăm în continuare răspunsul la memoriul făcut la Federaţie după turneul de la Gherăeşti. Pe de altă parte, am jucat două finale în acest an, ceea ce nu-i din drum. Există o părere generală, nu doar a mea, că arbitrajul este slab. Până nu se va face o echipă de arbitraj bună, vor fi mereu discuţii şi rezultate neconforme cu realitatea. Este, acum, o iniţiativă lăudabilă la Federaţie pentru formarea de noi arbitri din rândul foştilor jucători. Aceştia vor face cursurile necesare şi, apoi, iniţiativa o să dea roade. Eu cred că vom avea brigăzi competente”, a afirmat antrenorul Ioan Chifan, cel care a fost secondat de Mihai Blaj.

Deplasarea şi participarea la competiţia de la Salcea au fost posibile ca urmare a sprijinului acordat de firma Andos şi de Primăria Gherăeşti.

Lotul Biruinţei a fost format din: Cristian Enăşoaie, Robert Benea, Mihai Mătălică, Mihai Gherghel, Sorin Puiu, Alexandru Andrei, Cristian Gălăţeanu, Cristian Blaj, Bogdan Bereşoaie, Ionel Râtan, Sergiu Gălăţeanu, Cosmin Roca, Mihai Blaj.

Turneul final al campionatului naţional va avea loc în zilele 7 şi 8 septembrie, în Bucureşti, Biruinţa Gherăeşti fiind pe locul al treilea înaintea acestuia.


COMENTARII

WORDPRESS: 0