Prima paginăNeamt

Bilanțul dezastrului în Neamț: 40 de sate și sute de gospodării afectate de ape

Dimensiune text

Sute de gospodării din județ au fost afectate de ploile torențiale. Prefectul George Lazăr cere de la Guvern 50 de tone de motorină pentru ca utilajele din primării și de la alte instituții să poată ajuta populația.

 

 

Fenomenele meteorologice de la sfârșitul săptămânii trecute au însemnat un mare necaz care s-a abătut pe capul oamenilor. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Neamț a reușit să facă un bilanț al problemelor create de ploile abundente care au afectat municipiul Roman, un oraș și 40 de sate.

În satul Bîrjoveni, din comuna Secuieni, trei kilometri de drum sătesc au fost afectați din cauza scurgerilor de pe versanți. Din același motiv, alți trei kilometri de drum au fost afectați în satul Butnărești, patru kilometri în satul Giulești, doi kilometri în satul Bogzești, trei kilometri în satul Prăjești și 3,5 kilometri în satul Uncești.

În comuna Făurei, tot scurgerile de pe versanți au creat problemele. În satele Făurei și Climești, câte un kilometru de drum a fost afectat din acest motiv, în satul Budești sunt probleme pe 2,34 kilometri de drum, iar în satul Micșunești au fost semnalate probleme doar pe 0,25 kilometri de drum.

Situația este mai gravă la comuna Văleni. În satul David, șase locuințe au fost inundate, șase anexe au fost distruse, 20 de gospodării au fost afectate, un pod a fost avariat, două podețe au fost colmatate, doi kilometri de drum comunal are probleme și 20 de hectare de teren arabil au fost inundate.

În total, 286 de gospodării au avut de suferit: în 266 de situații a fost vorba doar de curți inundate, însă 15 anexe și o casă au fost avariate, iar o casă este în pericol de prăbușire. Pagube s-au înregistrat și în ceea ce privește infrastructura rutieră. Au fost distruse trei punți pietonale și un pod, 28 de podețe și 14 poduri au fost avariate, două podețe și un pod au fost colmatate, iar 81,06 kilometri de drum național, județean, comunal și sătesc au fost afectați de ape. Și culturile au fost puse în pericol: 840,8 hectare de teren arabil și 59,3 hectare de pășune au fost inundate.

În patru zile, Inspectoratul penru Situații de Urgență (ISU) Neamț a efectuat o sută de misiuni. Vineri seară, la trei gospodării din Roman s-a intervenit pentru a scoate apa din curți. Sâmbătă, la prânz, în localitatea Cotu-Vameș, pompierii au salvat 130 de capre și oi de pe o insulă din mijlocul Siretului. În plus, s-a patrulat în toate localitățile afectate și au fost făcute verificări cu privire la efectele inundațiilor asupra gospodăriilor.

Pentru a face față lucrărilor de reparații, Prefectura Neamț va solicita 50 de tone de motorină „ca ajutor umanitar de urgență pentru populația afectată de inundații, de la rezervele de stat, cu titlu gratuit, destinate strict utilajelor ce au acționat și vor acționa în vederea revenirii populației la o viață normală, respectiv pentru asigurarea condițiilor minime în vederea aprovizionării acesteia cu alimente, medicamente, pentru intervenția în situații de urgență și asigurarea asistenței medicale de urgență”.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0