Bilanț pozitiv pentru activitatea social-filantropică din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Dimensiune text

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a desfășurat, în 2012, activități prin care s-a avut în vedere asigurarea continuității serviciilor înființate în anii anteriori.

 

 

Totodată, s-a urmărit implementarea și înființarea de noi servicii sociale, care să răspundă, în special, nevoilor celor bătrâni și bolnavi, au fost depuse proiecte pentru obținerea de fonduri necesare susținerii activităților filantropice și s-au efectuat anchete sociale în baza cărora au fost acordate ajutoare materiale.

 

Activități social-filantropice

 

Au fost întreprinse activități de acreditare, respectiv reacreditare a serviciilor oferite prin intermediul protopopiatelor, parohiilor sau ONG-urilor care funcționează cu binecuvântarea PS Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopei Romanului și Bacăului. În luna martie 2012 a fost acreditat Centrul pentru îngrijire persoane vârstnice la domiciliu al Fundației „Episcop Melchisedec” – filiala Bacău, care a debutat cu 15 vârstnici beneficiari și a fost reacreditat Centrul de zi pentru copii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Bacău. În iulie 2012 a fost acreditat Centrul de recuperare neuro-motorie „Sfântul Vasile cel Mare” Bacău, aparținând Fundației „Episcop Melchisedec” – filiala Bacău. În luna octombrie, a fost acreditat și serviciul de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice din cadrul Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”. Tot anul trecut, au primit acreditare serviciile sociale oferite de către Fundația „Episcop Melchisedec” Roman, în cadrul Centrului social multifuncțional din Parcul „Episcop Melchisedec”, respectiv Centrul de zi pentru copii aflați în dificultate, cantină de ajutor social, adăpostul de noapte, serviciul de asistență socială și consiliere pentru persoane aflate în situație de risc social, precum și cabinetul stomatologic.

 

Servicii la standarde europene, prin Fundația „Episcop Melchisedec” la Roman

 

În luna mai 2012 au fost inaugurate și sfințite centrele sociale din „Parcul Melchisedec” Roman, ale Fundației „Episcop Melchisedec”. Finanțate în cadrul a două proiecte în valoare de 7,2 milioane lei, prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, au fost reabilitate două clădiri care au primit o destinație socială. Centrul de zi pentru copii din familii aflate în dificultate „Episcop Melchisedec” oferă sprijin pentru 50 de copii care provin din familii cu dificultăți material-economice și sociale, în vederea prevenirii abandonului școlar, oferindu-le ajutor pentru efectuarea temelor și o masă caldă la prânz. În cadrul Centrului social multifuncțional „Episcop Melchisedec” funcționează Centrul social pentru persoane aflate în dificultate, Centrul social cu servicii de asistență socio-medicală (stomatologică) pentru persoane cu dificultăți financiare, Cantina de ajutor social, cabinet de consiliere psihologică și un spațiu de socializare și petrecere a timpului liber pentru persoane vârstnice. „Prin profesionalismul persoanelor angajate, prin dotările centrelor sociale conform standardelor în vigoare, prin acreditările obținute din partea Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, aceste servicii sociale au ajuns în scurt timp să fie reprezentative pentru Arhiepiscopia Romanului și Bacăului”, a spus preotul Eugen – Ciprian Ciuche, consilier în cadrul Sectorul social-filantropic din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

În anul 2012, Fundația „Episcop Melchisedec” – filiala Bacău în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Lazaret din Protopopiatul Bacău a inaugurat, pe 1 iunie, Așezământul social-filantropic Lazaret, situat în municipiul Bacău, care oferă mai multe tipuri de servicii.

 

Acțiuni social-filantropice în parohii

 

În anul 2012, numărul preoților implicați în derularea de activități sociale în parohiile pe care le păstoresc a crescut. În demersul lor, aceștia au fost susținuți de comunitatea parohială și diverși sponsori.

Astfel, în luna ianuarie a fost sfințit Centrul de zi pentru copii „Sfântul Antipa de la Calapodești”, din Sascut- Târg (15 beneficiari), coordonat de către prot Săviță Graur, iar în luna septembrie a fost sfințit Centrul de zi pentru copii „Sfântul Arhanghel Rafail”, din satul Holt (10 beneficiari), coordonat de către preot Iulian Adam. În aceste centre copiii primesc zilnic, gratuit, hrană caldă și asistență la efectuarea temelor școlare.

Pe 3 decembrie au fost inaugurate și sfințite Centrul de zi pentru copii Hârja (10 beneficiari), situat în incinta Așezământului pentru persoane vârstnice. În aceeași zi și-a deschis porțile Centrul de creație, artă și tradiții de la Hârja, aparținând Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”. În cadrul acestui centru, sub coordonarea unei echipe de profesori de muzică, limba română, etnografie, teatru, copiii vor deprinde meșteșugurile tradiționale românești, în dorința de a le transmite mai departe.

Tot pe 3 decembrie a avut loc inaugurarea și sfințirea Centrului de tineret și voluntariat din municipiul Onești al Fundației „Episcop Melchisedec” – filiala Bacău, în cadrul căruia elevi ai Colegiului Național „Dimitrie Cantemir”, sub coordonarea preotului Petrică Cautiș, sunt implicați în activități de voluntariat.

Așezământul „Samarineanul milostiv” Bacău a oferit servicii de cantină socială pentru 25 de elevi proveniți din familii nevoiașe. Asociația „Acasă la Biserică” din Onești a continuat, în anul 2012, să ofere serviciile sociale în Centru de zi tip „școală după școală” pentru copii aflați în dificultate, precum și programe umanitare pentru diverse categorii de beneficiari. Asociația „Filantropia Oneșteană” a derulat diverse programe sociale.

 

Formare continuă pentru preoți și voluntari

 

Pentru specializarea angajaților din cadrul Sectorului social-filantropic, au fost organizate cursuri de formare continuă prin intermediul proiectelor Federației Filantropia a Patriarhiei Române. Astfel, pe parcursul anului 2012, persoane implicate în activitățile sociale ale Eparhiei Romanului și Bacăului au participat la cursuri de perfecționare în domeniile: planificare strategică, atragere de resurse, management operational. În cadrul Centrului de Excelență în Dezvoltarea Resurselor Umane au fost efectuate, pe parcursul anului 2012, cursuri de formare și workshop-uri pentru 357 beneficiari (preoți, profesori, studenți, elevi, voluntari), în funcție de activitatea desfășurată.

 

Activități pentru susținerea proiectelor sociale

 

Pentru susținerea serviciilor sociale acreditate pe raza Eparhiei Romanului și Bacăului au fost depuse spre finanțare numeroase proiecte sociale. Printre acestea, proiectul „Centru de consiliere, terapie și integrare a copiilor autiști în comunitate”,  proiectul „Alege INdependent!” pentru activitățile din cadrul Centrului pentru persoane dependente de alcool și alte droguri, proiect pentru subvenționarea Centrului de recuperare neuromotorie „Sfântul Vasile cel Mare” din Bacău, proiect pentru înființarea unui „Centru rezidențial pentru persoanele dependente de alcool și alte droguri din Regiunea Moldovei”, proiect pentru extinderea atelierului de icoane litografiate, proiectul „Deschidem porțile comunicării pentru copii autiști, cu terapia prin arte combinate”, diverse proiecte în cadrul Asociației Creștine de Caritate și Ajutor „Ovidenia 2005″ Bacău.

În anul  2012, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a fost implicată în activitățile desfășurate în cadrul proiectului FORTE al Patriarhiei Române. Începând cu anul 2013, se va crea un sistem propriu de asistență socială al Eparhiei.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]COMENTARII

WORDPRESS: 0