Prima paginăRural

Biblioteca plină de povești de la Bîra

Dimensiune text

Întâmplările care dau viață bibliotecii comunale din Bîra sunt redate în volumul „Căutătorii de povești”, lansat pe 23 noiembrie la Tîrgul de carte „Gaudeamus” din București.  

 

 

Biblioteca comunală din Bîra reprezintă personajul principal al uneia din cele 50 de povești din volumul „Căutătorii de povești”, lansat oficial la Târgul de carte „Gaudeamus”, pe 23 noiembrie. Cartea se va regăsi în peste 2.000 de biblioteci din țară și este disponibilă și în format electronic – www.cautatoriidepovesti.ro -, fiind deja downloadată de peste 5.000 de ori. Punctul comun al acestor povești este acela că vorbesc despre micile, dar neștiutele, victorii ale unor oameni din zone cărora nimeni nu le dădea vreo șansă de reușită. Astfel, istoriile semenilor lor pot inspira oamenii să schimbe lumea în bine. Volumul colectiv, editat de Humanitas, reprezintă o pledoarie pentru viața bibliotecilor publice românești, pentru redefinirea rolului lor în comunitățile respective. „Căutătorii de povești” este o campanie inițiată de programul Biblionet, prin care peste 2.000 de biblioteci din România au fost dotate cu calculatoare și conectate la internet, redefinind rolul acestora în cadrul comunității locale.

Proiecții de filme și centru APIA
Odată cu calculatoarele și conexiunea la internet, sătenii din Bîra au descoperit ce multe lucruri, pe care le credeau departe, se află doar la distanță de un click. Așa că în bibliotecă nu au mai intrat doar oamenii care căutau o carte de citit, cu care să-și alunge plictiseala în serile de iarnă, și copiii trimiși de profesori, cu lista lecturilor suplimentare în mână. „Cei mai mulți dintre vizitatorii noștri sunt copiii. Vin să se joace la calculator, dar vin și pentru că au de făcut referate pentru școală. Pentru că avem numai patru calculatoare, suntem nevoiți să facem programare. Asta nu e, însă, un lucru rău, pentru că, așteptând să le vină rândul, copiii citesc la sala de lectură sau își caută cărți pentru acasă”, spune bibliotecara Mimi Gherasim, personajul care a insuflat o parte din energia sa și instituției în care lucrează și în jurul căreia gravitează cele mai multe dintre întâmplările din bibliotecă.

Așa se face că, acum, la bibliotecă sunt programate proiecții de filme, de la filme de desene animate destinate copiilor la programe educative. Tot aici oamenii vin să învețe cum să-și facă dosare ca să primeacă subvenții de la APIA sau bătrânii satului să-și vadă pe calculator nepoții născuți prin străinătate. „A trece pe la doamna Mimi e un reflex în Bîra: fac împreună schițele de cadastru pentru parcele, se ajută la formulare, lucrează împreună pentru proiectul cu APIA. Și, oricum, la bibliotecă, poți să te vezi la o cafea cu mare parte din sat. Pe aici oamenii nu se caută de nevoie, se întâlnesc oricum, în fiecare seară, la slujbele de la catedrală și, mai nou, în fața calculatoarelor de la Doamna Mimi”, a consemnat Irina Păcurariu, în volumul „Căutătorii de povești”, care, alături de jurnaliștii Vlad Petreanu, Radu Paraschivescu și Cătălin Ștefănescu, a parcurs țara în lung și lat în căutarea poveștilor din bibliotecile din România.

În volumul „Căutătorii de povești” se mai găsesc alte trei povești despre biblioteci din județ, „G.T. Kirileanu” din Piatra Neamț și bibliotecile din comunele Hangu și Dumbrava Roșie.

COMENTARII

WORDPRESS: 0