Prima paginăSport

Bianca Perie s-a calificat în finala mondialelor de atletism

Dimensiune text

Sportiva romaşcană s-a clasat pe locul al zecelea în calificările probei de aruncare a ciocanului, concurs care a avut loc miercuri, 14 august. Eleva antrenorului emerit Lucică Cucoş va concura vineri, 16 august, de la ora 18, în finală, alături de alte 11 sportive. Până acum, rezultatul Biancăi este cel mai bun obţinut de un atlet român la mondialele de la Moscova.

Bianca Perie, recapitulare, pe scurt: S-a născut în Roman pe 1 iunie 1990. A început şi continuă atletismul cu rezultate mari şi foarte mari, în proba de aruncare a ciocanului, cu antrenorul emerit Lucică Cucoş. A fost legitimată la LPS Roman, este la SCM Bacău. Este recomandată de rezultatele sale: cvadruplă campioană mondială la cadeţi şi juniori, dublă campioană europeană la juniori I, campioană eropeană la tineret. În plus, sumedenii de medalii de argint şi bronz, dar şi locul al patrulea la europenele de seniori (2010 – Barcelona) când era la tineret, şi locul al şaselea la mondialele de seniori de acum doi ani (2011 – Coreea de Sud), tot atâţia cât mai avea până la atingerea senioratului în atletism.

Bianca Perie, azi: Face parte din lotul de 18 atleţi care au plecat la Moscova să reprezinte România la Campionatele Mondiale de Atletism. Bianca ţine tricolorul cel mai sus, până acum, printr-o poziţie a 12-a în lume, sub care nu mai are cum să coboare. Niciunul dintre ceilalţi atleţi români nu a ajuns, până în 14 august 2013, la acelaşi nivel cu Bianca, la mondialele moscovite. Mai au timp, cei care au mai rămas. Bianca n-a terminat, are finală vineri, 16 august, de la ora 18.

Mica poveste a unei mari calificări în finala mondială

Nici nu se crăpase de ziuă, când pe antrenorul Lucică Cucoş l-a apucat primul „cântat”: „Dacă eram eu acolo, o trezeam şi ştiam ce avem de făcut”. Bianca, neobişnuită cu trezirea la astfel de ore, simte, de la distanţă, mesajul. La ora 11.10 a Moscovei, 10.10 a noastră, va intra în concurs. Nu mai este timp de pierdut. La 9.30, a lor, încep competiţia cele 13 atlete din grupa A. Rând pe rând, rezultatele personale din ultima perioadă ale concurentelor nu se mai regăsesc în aruncările de dimineaţă de la Moscova. Confirmă aşteptările o chinezoaică şi două rusoaice: Wenxiu Zhang – 75,15 metri, Anna Bulgakova – 74,83 metri, Tatiana Lisenko – 74,60 metri, toate calificate direct în finală întrucât au aruncat mai mult de 73 de metri. Le urmează Eva Orban (Ungaria) – 70,62 şi Jeneva McCall (SUA) – 70,47 şi încă vreo două cu aruncări de 69 şi ceva de metri, considerate ca bune.

Bianca a avut timp să se dezmeticească şi să-şi facă încălzirea cum trebuie, fără antrenor, rămas acasă, la Roman. Este a treia pe lista de start în grupa B. Oksana Kondrateva aruncă 73,89 din prima şi se califică în finală. Bianca aruncă imediat 70,19 şi se plasează pe locul al 7-lea, la general. Amanda Bingson aruncă 71,90 şi o lasă pe Bianca pe poziţia 8. Contraatacă şi cubaneza Yipsi Moreno, 71,69, astfel că romaşcana mai coboară un loc. Chinezoaica Wang trimite bila la 71,33 metri şi Perie ajunge pe locul 10 când nu intraseră în concurs Anita Wlodarczik (Polonia), o „simplă” vicecampioană olimpică, precum şi Kanafeeva (Rusia) sau Campbell (SUA), cotate ca mai bune. Poloneza ratează, iar celelate două dau sub 70. Bianca rămâne pe 10.

Începe seria a doua de aruncări şi Perie se menţine în grafic, 69,58. Următoarele şase aruncă slab sau ratează. Chinezoaica Wang îşi ia de-o grijă cu 73,17, deşi avea rezultat precedent calificatoriu, iar Wlodarczik aruncă, la limita spaţiului de aterizare a bilei, 76,18, rezultat care avea să fie cel mai bun din calificări. Următoarele trei din seria a doua aruncă de la 69 în jos şi se ajunge în faza decisivă, a treia seria. Bianca era pe 11 atunci. Fără nici un fel de emoţii, concentrată la ceea ce face, Perie aruncă 71,32 metri, cea mai bună aruncare a sa din 2013 într-un concurs oficial, rezultatul fiind urcarea pe poziţia a noua. Kathrin Klaas, învinsa romaşcanei de la mondialele din 2011, dă doar 68,34 şi iese din concurs. Gulfia Kanafeeva nu acceptă înfrângerea şi se zburleşte cu 72,47 metri, astfel că Bianca trece pe 10. Campbell nu trece aruncarea din prima încercare.

Bravo, Bianca! Chiar dacă rămânea cu acel 70,19 metri, din prima încercare, Bianca tot s-ar fi calificat în finală, de pe poziţia a 12-a.

„Bianca ajunge între primele opt”

Bianca Perie

„Rezultatul a fost unul conform aşteptărilor mele. I-am spus înainte de a pleca la Moscova să ţină foarte mult cont de curaj, pentru că aşa va da 71 sau 72 de metri şi se va califica. Îmi pare foarte bine că a ascultat ce i-am spus. Regret nespus că nu am fost la Moscova. Preşedintele Federaţiei Române de Atletism m-a tăiat de pe listă, la fel ca la alte două concursuri importante, europenele pe echipe de la Dublin şi Balcaniada seniorilor. Eu spun că în finală va da 73 sau 74 de metrii. Consider că aceasta este valoarea ei la această oră, deoarece am început pregătirile târziu, din motive obiective, accidentările ei şi ale surorii sale, Roxana. Bianca a fost trimisă la un control medical la Budapesta. Toate la un loc au întârziat începerea pregătirilor cu aproximativ 40 de zile. Bănuiesc că fără această întârziere ajungeam acum la obiectivul propus de mine: 74,50 metri. Federaţia a zis 75, dar nu ea o antrenează şi o cunoaşte. Sunt foarte fericit că Bianca a reuşit să se califice în etapa finală, mare performanţă. Este în progres şi vine cu o opţiune serioasă de a obţine un rezultat mai bun, 73 sau peste, cu care va prinde loc între primele opt. Este drept, toate vor da mai bine în finală. Am urmărit la televizor toate probele Campionatelor Mondiale de Atletism, de când a început programul. Bineînţeles, m-a interesat cel mai mult aruncarea ciocanului. Comentariul nu a fost pertinent. Mă aşteptam să dea mai multe date despre Bianca şi despre antrenorul ei sau măcar să fie la curent cu ceea ce se întâmpla la aruncarea ciocanului. Am auzit la un moment dat că Bianca trebuia să dea cu un metru sau mai mult peste cei 70,19 pe care-i dăduse pentru a prinde finala. Se mai uită oamenii la televizor şi ascultă şi o iau de bună. E grav să spui ceva fără acoperire. Se califica şi cu 70,19. Pe de altă parte, sper ca, după aceste mondiale, conducerea Federaţiei să-şi revizuiască atitudinea faţă de mine şi faţă de sportivă, implicit. Să investească şi să apoi să aibă încredere că vom face performanţă. Suntem în stare. Altfel, să nu uit, este prima ediţie a mondialelor la care calificarea în finală se face cu un rezultat peste 70 de metri. Este o mare performanţă pentru Bianca, cea despre care mulţi au zis că e gata. Să avem noi condiţiile pe care le au cei din Rusia sau Polonia… În ce priveşte campioana, fără doar şi poate va fi Lisenko, iar pe doi cred că va ajunge Wlodarczik”, a spus Lucică Cucoş.COMENTARII

WORDPRESS: 0