Bianca Perie intră în concurs la mondialele de atletism ale seniorilor

Dimensiune text

Sportiva romaşcană are ca obiectiv clasarea în finala de 12, misiune extrem de grea, de vreme ce are doar al 23-lea rezultat al anului între cele 27 de competitoare în proba de aruncare a ciocanului, la Moscova. Antrenorul emerit Lucică Cucoş, care va urmări concursul la televizor, este optimist în privinţa calificării elevei sale în finală. Bianca va intra în concurs miercuri, la ora 10.10, a României.

Bianca Florentina Perie, campioana României la aruncarea ciocanului, cea mai bună atletă a României în 2011, când s-a clasat pe locul al şaselea la mondialele de la Daegu (Coreea de Sud), multiplă medaliată la mondiale şi europene la juniori şi tineret, va intra în concurs la mondialele atletice de la Moscova miercuri, 14 august 2013, în calificările pentru finală. Ea a fost repartizată în grupa B a calificărilor, alături de alte 13 atlete, startul întrecerii urmând a se da la ora 10.10, a României. Seria A, cu 13 concurente, a fost programată la ora 8.30.

Rezultatele din acest an nu o recomandă pe Bianca drept una dintre favoritele la calificarea în finală. 70,31 metri este cel mai bun rezultat din acest an al celei cu un record personal de 73,52 metri. 22 dintre cele 27 de sportive aflate pe lista de start la Moscova au rezultate mai bune ca ale sale. Iată nivelul la care au ajuns în acest an unele dintre adversarele romaşcanei: Tatiana Lisenko (Rusia) – 78,15 metri, Betty Heidler (Germania) – 76,48 metri, Anna Bulgakova (Rusia) – 76,17 metri, Oksana Kondrateva (Rusia) – 77,13 metri, Anita Wlodarczik (Polonia) – 76,93 metri, Amanda Bingson (SUA) – 75,73 metri, Aksana Miankova (Belarus) – 75,45.

Se vor califica în finală, direct, atletele care vor arunca 73 de metri sau mai mult. Oricum, primele 12 clasate vor fi prezente în ultimul act, peste două zile.

Bianca va intra în concurs a treia în seria sa, fiind dezavantajată din acest punct de vedere. Antrenorul Lucică Cucoş, care se află acasă, este optimist: „Bianca este în cea mai bună formă. Bine, măcar, că nu aruncă de la 8.30, pentru că nu dă randament dimineaţa. De altfel, cei mai mulţi dintre sportivi au randament mai mare după-amiaza, astfel că dezavantajul este pentru toţi, lucru pe care organizatorii nu-l înţeleg. S-a văzut şi până acum, în celelalte probe de aruncări, că s-a dat prost în calificări. Bianca a mai concurat o singură dată devreme, la ora 9, în 2006, la Cupa Europei. Dacă acum se va trezi dis-de-dimineaţă, treaba va merge bine. Am făcut câteva antrenamente dimineaţa în ultima săptămână şi a dat bine. Eu zic că se califică în primele 12. Acel 70,31 metri l-a dat dimineaţa. Multe dintre concurente au reuşit rezultatele cele mai bune seara. Depinde mult şi cum doarme. Să fie opt ore şi să fie liniştită. Din păcate, nu mai este niciun antrenor cu ea şi nici la celelate probe de aruncări rămase. O va avea alături pe Nicoleta Grasu. Normal, trebuia să fiu şi eu acolo. Nu e bine. Nu mai sunt nici măcar condiţiile din 2012. Am convingerea că se califică, dar… cine ştie? Dacă eram eu acolo, o trezeam la prima oră şi ştiam ce să fac. Chiar şi aşa, nici acum doi ani nu era în primele 20 ca rezultat preliminar şi a ocupat locul 6. Calificările sunt cele mai grele. Sunt sportivi mari care nu reuşesc să treacă de calificări. Am încredere în ea şi sper să aibă şi ea”, a declarat Lucică Cucoş.

Bianca Perie în 2013, până la mondiale

Febuarie 2013, după cantonamentul de la Slănic Prahova: „De la Bianca mă aştept să-şi depăşească recordul, 73,52 metri, ba, chiar, să arunce 75 de metri. În primă fază, însă, vreau ca ea să-şi facă baremul de 72 de metri pentru a fi pe lista participantelor la Campionatul Mondial de la Moscova. Apoi, să prindă şi finala de 12”, a spus Lucică Cucoş.

Martie 2013 – La Campionatul Naţional de Aruncări Lungi, Bianca a aruncat 69,20 metri, rezultat foarte bun în acel moment, la primul concurs important al anului. „Cel mai mult mă bucură că a reuşit, în toate cele şase încercări avute la dispoziţie, să arunce peste 68 de metri. A concurat foarte bine, dacă ţinem cont de gradul de pregătire din această perioadă. Abia acum începem. Este foarte bine că le-a «bătut» pe toate, adică a aruncat bine din toate încercările. Va veni şi aruncarea aceea bună pe care o aşteptăm, ori la un concurs neoficial, ori la Cupa Europei. Obligatoriu, peste 70 de metri”, declara Cucoş, atunci.

Mai, Grand Prix Oneşti – Încă nerefăcută şi cu pregătirea întârziată din cauza durerilor la spate, Bianca a reuşit o cea mai bună aruncare de 65,19 metri, din ultima încercare. Romaşcana a avut şi două încercări, ratate, însă, care ar fi ajuns undeva pe la 67 sau 68 de metri, conform aprecierii lui Lucică Cucoş. „Nu a ieşit aşa cum ar fi trebuit. Au fost probleme cu starea de sănătatea şi încă mai sunt. La unul dintre ultimele controale, medicii au diagnosticat hernie de disc şi m-au sfătuit să schimb proba. Deocamdată, nu am de gând să urmez acest sfat. Vreau să merg mai departe. Acum n-am fost în forma în care aş fi vrut, adică să arunc undeva la 70 de metri. Încep o etapă de pregătire la Snagov cu gândul la participarea la Campionatul Mondial. Este primul meu an la seniori şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, sper să fie bine”, declara campioana la Oneşti. La următorul concurs, etapa 1 a naţionalelor, Perie a aruncat 67,73 metri.

Iunie, Campionatele Internaţionale ale României – Bianca Perie a învins în proba de aruncare a ciocanului, cu o cea mai bună reuşită de 67,14 metri, mult sub cei 70 de metri cât este baremul la grupa B pentru mondiale. La etapa a doua a naţionalelor, Bianca a izbutit, lucru mai mult decât rar întâlnit, două încercări reuşite identice, ultima şi penultima, de 68,80 metri. Au fost şi cele mai bune din cadrul întrecerilor. Tot ea a aruncat bila de concurs la 67,84 de metri dintr-a doua încercare. „Trebuia să facem baremul, categoria B, de 69,50 metri pentru participarea la Campionatul Mondial. Baremul pentru categoria A este de 72 de metri. Putea da şi 71 de metri, dar a prins o zi proastă. A aruncat peste 70 de metri şi jumătate la antrenamente. A contat foarte mult că a început târziu pregătirea, din cauza accidentărilor. De acum, trebuie să înceapă să-şi revină. Trebuie şi medicaţie. Lupţi până la epuizare. Din senin nu pot ieşi performanţe, din acelea mari, pe care le aşteaptă toată lumea. Bugetul Federaţiei este mic”, afirmaCucoş.

Iulie – Atleta numărul 1 a României în 2011 a reuşit, în sfârşit, să spargă ghinionul prin realizarea baremului de participare la Campionatul Mondial de Atletism. Ea a izbutit să depăşească pragul celor 69,50 metri, baremul B de participare la mondiale, cu prilejul etapei a treia a naţionalelor de atletism pentru seniori, tineret şi juniori I. Bianca a răsuflat uşurată după cea de a doua încercare, cea mai bună a sa din concurs, în care a aruncat 69,97 metri. Cea de a doua încercare ca valoare a fost 69,12 metri. O săptămână mai târziu, Perie a devenit campioană balcanică la aruncarea ciocanului, cu o cea mai bună încercare de 68,76 metri.

August – La naţionalele juniorilor 1, a evoluat în afara concursului şi a reuşit cel mai bun rezultat al sezonului,  70,31 metri.


COMENTARII

WORDPRESS: 0