Bebeluşii sunt expuși la hepatita B şi tuberculoză

Maternităţile din Neamţ au rămas fără doze de vaccin pentru imunizarea nou-născuţilor împotriva TBC şi hepatita B. Criza de vaccin este la nivel naţional, iar autorităţile spun că vor livra serurile în curând.

Bebeluşii care se nasc zilele acestea în maternităţile din judeţul Neamţ nu mai pot fi vaccinaţi împotriva hepatitei B şi a tuberculozei, din cauza unei crize de seruri, nu numai la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, ci la nivel naţional.

Medicii din Neamţ au solicitat Ministerului Sănătăţii suplimentarea stocurilor cu aceste vaccinuri, însă li s-a transmis că acestea vor ajunge în teritoriu abia spre sfârşitul lunii iulie, pentru că, în acest moment, se fac procedurile de achiziţie.

Între timp, părinţilor care au un nou născut ce nu a fost imunizat contra acestor virusuri le este recomandat să nu scoată copiii în zone supraaglomerate, pentru a preveni îmbolnăvirea lor.

După ce vor sosi vaccinurile în teritoriu,  mamele cu copii mici vor fi chemate fie la maternitate, în policlinici sau la medicii de familie.

Întârzierea livrării acestor vaccinuri este cauzată de lipsa acestora de pe piaţă.Chiar dacă unii părinţi sunt dispuşi să scoată bani din buzunar, dozele de vaccin nu pot fi procurate nici din farmacii, pentru că nici acestea nu au de unde să le aducă.

Vaccinarea anti-hepatita B se recomandă în primele 24 de ore de la naştere, iar imunizarea anti-tuberculoză se administrează în prima săptămână de viață. Nu este pentru prima dată când nou-născuţii rămân nevaccinaţi, situația critică fiind înregistrată şi în anii trecuţi.


COMENTARII

WORDPRESS: 0