HomeActualitateRoman

Bazin olimpic în ştrandul municipal

Proiectul privind unul din bazine a fost modificat, pentru ca dimensiunile să corespundă criteriilor olimpice. Lucrările de peste un milion de euro au termen de realizare de 24 de luni. În ştrand vor fi realizate trei bazine.

Ștrandul din Roman va avea un bazin olimpic. Proiectul a fost schimbat din mers de reprezentanţii Primăriei Roman, după ce şi-au dat seama că cel mai mare bazin din ştrand mai avea nevoie doar de un metru pentru a atinge dimensiuni olimpice. Conform normelor de specialitate, un bazin olimpic trebuie să aibă 50 de metri lungime şi 25 de metri lăţime, iar bazinul de la Roman avea o lungime de 49 de metri şi o lăţime de 32 de metri. Aşa că autorităţile locale au decis aprobarea modificărilor necesare. „Lucrurile merg foarte bine la ştrand. Sunt lucrări de o amplitudine deosebită, se lucrează la structură. Noi am forţat un pic prin proiect, a fost o ambiţie a mea ca să nu se realizeze acest bazin mare exact în perimetrul în care era el. Și-atunci sigur că am forţat, au fost costuri suplimentare, pentru că am demolat peretele dinspre nord şi am lărgit bazinul, astfel încât să putem avea la Roman un bazin de dimensiuni olimpice”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman. Acum, bazinul are 50 de metri lungime şi 29,5 metri lăţime şi ar putea fi folosit, pe timp de vară, la competiţii sportive.strand 04

În ştrandul din Roman vor fi trei bazine: cel olimpic, bazinul pentru persoanele care nu ştiu să înoate şi bazinul pentru copii. Bazinul olimpic va avea o adâncime de doi metri până la 2,20 de metri, cel pentru persoanele care nu știu să înoate va avea o adâncime de 1,20 de metri, iar cel pentru copii va avea doar 60 de centimetri adâncime.

Lucrări se fac nu doar la bazine, ci şi în partea stângă a ştrandului, acolo unde se taie vegetaţia abundentă. Astfel, locul se igienizează şi, în plus, se pregăteşte pentru măsurătorile topografice, care vor sta la baza proiectului privind amenajarea unei zone de picnic şi de petrecere a timpului liber.

Lucrările la ştrand au început în urmă cu două luni, contractul de modernizare fiind semnat de Primăria Roman în luna aprilie a acestui an, după ce, mulţi ani, în zonă nu s-a investit aproape nimic.

În 2009, administraţia locală a reuşit să încheie un parteneriat cu un investitor din Ardeal. În urma unei licitaţii publice, omul de afaceri Valer Pop, administrator al societăţii Mobdecor Construct SRL, a primit în concesiune 22.800 de metri pătraţi de teren din Ștrandul Roman, la preţul de 0,3 euro pe metru pătrat pe an. Investitorul promisese, la preluarea ştrandului, investiţii de sute de mii de euro, unele fiind deja realizate. În vara anului 2009 a fost reabilitat un bazin de înot, a fost construită o grădină de vară şi câteva cabine de schimb. În anii următori, ar fi trebuit să apară un hotel cu 16 camere şi două apartamente, un restaurant cu terasă şi o cofetărie cu terasă, la nivelul al doilea, dar şi o piscină acoperită, cu bar şi servicii spa, plaje, spaţii verzi, terenuri de tenis şi minifotbal, parcări. Mai multe afaceri ale lui Valeriu Pop au dat faliment din cauza crizei, iar aceasta a renunţat la proiectul din ştrandul municipiului Roman.

strand 05De atunci s-a tot încercat găsirea unei soluţii viabile pentru ca romaşcanii să aibă un loc de relaxare pe timpul verii. În noiembrie 2011, Consiliul Judeţean Neamţ a oferit 150.000 de lei pentru realizarea proiectului tehnic al ştrandului din Roman, iar în iulie 2012, administraţia locală a prezentat proiectul unor investitori chinezi, dar fără succes.

În august 2012 s-a finalizat proiectul ce a fost scos la licitaţie. La începutul lunii februarie a acestui an au fost deschise ofertele depuse prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Însă, după ce a fost aleasă firma câştigătoare, firma care s-a situat pe locul al doilea a depus contestaţie, astfel că autorităţile locale nu au putut încheia contractul de execuţie. După ce au fost rezolvate contestaţiile, contractul a fost semnat cu asocierea dintre firmele Bacor Prodcom Roman şi Rom Urban Construct Roman, pentru valoarea de 5.968.945,07 lei, cu tot cu TVA, adică peste un milion de euro.

Comentarii

WORDPRESS: 5
  • marius 11 ani ago

    cand se termina cu indepartarea vegetatiei abundente din strand, sa nu uitati sa toaletati iar copacii din oras. mai sunt cativa inca verzi, care inca nu s-au uscat de la toaletarile anterioare.
    si sa stiti ca nu e cazul sa udati copaceii plantati: s-au uscat de mult timp.

  • culai 11 ani ago

    Este o lucarare de mare importanta pentru municipalitatea noastra.Unde am fi avut noi, cei de varsta a 2-a si a 3-a asa ceva.!?. Pana in urma cu doar un an eram nevoiti sa batem drumul Bacaului pentru a ne invata nepotii sa inoate. Rugam municipalitatea sa prezinte intreg ansamblu de lucrarii [amenajari pentru picnic. hotel, cabine, etc.].Multumesc.

  • inotator 11 ani ago

    Speram ca pragul de sustinere de la capatul culuarului sa fie la 1,5 – 1,6 m in apa, nu la nivelul apei ca la piscina publica… 🙂 succes si felicitari anticipat.

  • constantin 11 ani ago

    Problema este ca in strand te mananca lupii. Ar fi fost necesar un astfel de proiect de ani de zile. A se vedea ce au construit la Piatra Neamt autoritatile locale, si ce a fost acolo candva. Spatiu ar fi de la gardul episcopiei si pana la dig, poate mai mult ca la Piatra Neamt.
    Nu stiu cata rabdare sa mai avem, dar daca ar trebui sa mai asteptam, macar sa asteptam cu folos.
    Face-ti domnule un proiect maret ce dureaza in timp.

    • User 11 ani ago

      Daca tot se chinuie sa faca bazin olimpic, n-ar strica sa puna o taxa la intrare, sa nu dai peste toti nespalatii in bazin si in strand. Degeaba e el „olimpic” prin marime, daca nu este si prin calitatea apei.