Bază sportivă de tenis construită de omul de afaceri Sorin Chiriac

Dimensiune text

Proiectul prevede amenajarea a trei terenuri de tenis de câmp, acoperite cu prelate, pe schelet metalic. Baza sportivă va fi construită cu fonduri europene, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi are o valoare de 1.400.100,12 lei, din care 853.900,00 de lei este finanţare nerambursabilă. Principalii beneficiari ai proiectului sunt copiii care practică tenis pentru iniţiere şi performanţă. „Ne bucură că acest proiect, destinat, în primul rând copiilor, va prinde contur la Roman”, afirmă antrenorul emerit Ioan Isciuc.

Iubitorii de tenis din Roman vor avea la dispoziţie trei terenuri de tenis, în curtea societăţii Smirodava, graţie unui proiect cu finanţare europeană iniţiat de omul de afaceri Sorin Chiriac, managerul unităţii. Proiectul „Înfiinţare bază sportivă acoperită în municipiul Roman” se realizează prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local”, Domeniul de intervenţie 4.3 „Sprijinirea dezvoltării întreprinderilor”. Baza sportivă va fi construită prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Valoarea totală a proiectului este de 1.400. 100,12 lei, din care 853.900 de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă.

„Contractul de finanţare pentru construirea acestei baze sportive a fost semnat. Se va amenaja o bază sportivă cu trei terenuri de tenis de câmp, acoperite cu prelate, pe schelet metalic. Un proiect similar există la Piatra Neamţ, dar pentru teren de fotbal. Credem că realizarea acestor terenuri va aduce multă bucurie copiilor care practică sportul alb, principalii beneficiari ai acestui proiect”, a declarat Sorin Chiriac, managerul societății Smirodava.

Prin acest proiect, omul de afaceri Sorin Chiriac a dorit, totodată, să dea o utilitate unui teren din incinta societăţii pe care o conduce. „Această bază sportivă ne va permite să ne desfăşurăm activitatea şi în perioada de iarnă. În prezent, ne desfăşurăm activitatea într-un spaţiu închiriat de lângă Sala Polivalentă din Roman, seara, între orele 18.00 şi 21.00. Ne bucură că acest proiect, destinat, în primul rând copiilor, va prinde contur la Roman”, a spus antrenorul emerit Ioan Isciuc.

Numărul copiilor antrenaţi anual de Ioan Isciuc ajunge la 100. La acest număr se adaugă adulţii, care se iniţiază în tenis sau practică acest sport pentru relaxare. „Pregătesc copii – băieţi şi fete – la toate categoriile de vârstă. Cu rezultate bune în competiţiile sportive sunt: Alexandra Fârţescu, David Ciobanu şi Albert-Iulian Romaniuc, la categoria de vârstă zece ani, fraţii Matei Ștefan şi Rareş Băncescu, la 12 ani, verii George Cosmin şi Dan Nanu, la 14 ani, Mihai Călin, la categoria 16 ani. În medie, numărul de medalii câştigate anual de copii se ridică la 30. Anul trecut, însă, am obţinut 62 de medalii, fiind cel mai productiv din cei 16 ani de când mă ocup de tenis. Cei care fac performanţă sunt copiii care provin din familii cu venituri reduse. Se ştie că tenisul este un sport scump. Pentru o oră jumătate, părinţii plătesc 10 lei, cel mai mic preţ comparativ cu cele practicate în oraşele învecinate. Când vorbim de performanţă, costurile cresc. Numai o rachetă se ridică la 4-500 de lei, dar sportivul are nevoie de cel puţin una în plus. Pe lângă rachetă, are nevoie de echipamentul corespunzător şi de bani pentru deplasări la competiţiile la care participă. Mulţi părinţi renunţă să-şi mai trimită copiii la tenis când ajung să facă un calcul estimativ”, a spus antrenorul.

Marian Prăjescu, cel mai bun tenisman al antrenorului Isciuc

Antrenorii Ioan Isciuc (stânga) şi Bogdan Tronciu, alături de Alexandra Fârţescu, Ilinca Amariei şi George Grumăzescu

Antrenorii Ioan Isciuc (stânga) şi Bogdan Tronciu, alături de Alexandra Fârţescu, Ilinca Amariei şi George Grumăzescu

Marian Petre Prăjescu, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Roman-Vodă” din Roman, este cel mai bine cotat jucător de tenis al momentului. Legitimat la Clubul Atletic, elevul antrenorului Ioan Isciuc, în vârstă de 16 ani, este pe cale să-şi ia „zborul” cu viteza mingii de tenis pe care o trimite în terenul adversarului. „Marian Prăjescu este un sportiv foarte talentat, care a ştiut să facă performanţă în tenis, dar şi la învăţătură. La acest moment, ocupă locul 15 în Europa, o poziţie foarte bună la categoria lui de vârstă. Din păcate, tenisul nu primeşte finanţare de la autorităţile locale. Nu avem în oraş un program de susţinere financiară a acestui sport şi ne întrebăm de ce pierdem aceşti sportivi. Ca şi în cazul altor sportivi, Marian se va muta la un alt club, pentru a continua să facă tenis, pentru că noi nu avem ce să-i oferim”, a spus antrenorul Isciuc.

Marian a urcat câteva poziţii în clasament după participarea, la începutul lunii septembrie, la turneul de tenis de câmp destinat juniorilor, categoria 16 ani, de la Regensburg (Germania), competiţie din cadrul circuitului Junior Tennis Europe, desfăşurată la începutul lunii septembrie.

„Copiii au nevoie de modele”

„Copiii au nevoie de modele”, spune antrenorul emerit Isciuc. Pentru că un model creează, prin natura şi forţa împrejurărilor, atitudini, comportamente, stări şi trăiri pe care aceştia le aleg ca tipar de urmat. „Când eram adolescent, îi urmăream cu admiraţie pe Ilie Năstase şi Ion Țiriac. Actuala generaţie îi are drept modele pe Simona Halep şi, chiar, pe propriii antrenori. Am ştiut să-mi atrag copiii către tenis. Timpul alocat unei şedinţe a fost întotdeauna depăşit, pentru că am văzut plăcerea copiilor de a juca tenis. Am avut noroc că terenurile pe care lucrăm sunt afară şi toată vara am avut copii la cursuri. Câţiva dintre foştii mei elevi sunt, la rândul lor, antrenori, cum sunt Ioana Boronea, plecată la Bucureşti, sau Bogdan Tronciu, la Iaşi. Sunt bucuros că au continuat în sport, nu neapărat ca sportivi, ci ca antrenori, în acest drum lung de descoperire de talente”, a spus Ioan Isciuc.

Un antrenor, două sporturi: popicele şi tenisul

Antrenorul Ioan Isciuc are 55 de ani şi este fiu al satului Secuienii Noi. A practicat sportul din adolescenţă, dar nu tenisul, cum ar crede unii, ci popicele. „Toate fabricile din oraş aveau în structura lor, înainte de 1990, echipe sportive pe care le susţineau financiar şi cu care participau la diverse competiţii sportive. Întreprinderea Mecanică Roman, de exemplu, avea o sală de popice. Eram elev în clasa a IX-a de liceu. Lângă sala de popice a fabricii era un teren de tenis. Când timpul nu mai permitea să stau afară să joc tenis, mergeam la popice. Am aruncat câteva bile şi antrenorul care era de faţă m-a luat în echipă. Ulterior, am lucrat în fabrică şi am continuat să practic sportul. Echipa de popice «Metalul Roman», din care făceam parte, a fost, timp de 20 de ani, în Divizia A. Cu echipa de popice am participat la toate ediţiile concursului «Daciada», care oferea posibilitatea tuturor celor care practică sport să participe la întreceri. Competiţia era o veritabilă selecţie de sportivi de performanţă. Vremurile s-au schimbat, şi noi, antrenorii, nu mai putem susţine sportivii când ajung la un nivel de performanţă ridicat”, a explicat antrenorul Ioan Isciuc.

În 1998, Ioan Isciuc a înfiinţat secţia de tenis a Clubului Atletic. De atunci, an de an, caută şi descoperă talente în tenis.Articol mai nou

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • capitanul 6 ani

    alo ceilalti manageri ce faceti,politica?
    bv sorine,se vede ca esti neam de razesi,si eu tot din tansa ma trag

  • ionut 6 ani

    Felicitari!