Prima paginăRoman

Bătrânețe la „all-inclusive”

Dimensiune text

La Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice locuiesc 17 bătrâni. Aceștia beneficiază de condițiile unui hotel, fără să plătească nicio taxă.

 

 

De cum deschizi ușa te întâmpină o atmosferă calmă și tihnită. Înăuntru e cald și plăcut, o mulțime de ghivece cu flori înveselesc atmosfera, iar pe canapelele confortabile ale holului, o bătrânică se uită liniștită la televizor. Nu e prea multă agitație, e încă devreme și cei mai mulți dintre bătrânii care viețuiesc la „Casa bunicilor” își fac de lucru prin camere. Dacă n-ai ști că te afli la un centru de rezidență pentru bătrâni ai putea crede foarte ușor că ai nimerit la un hotel cu multe stele: camere cochete, pe ușa cărora nu este scris doar numărul, ci și numele celui care locuiește acolo; paturi cu lenjerie în culori vesele, televizor modern, baie proprie. Fiecare cameră are unul sau cel mult doi locatari.

Când a venit la centru, Eugenia Lazăr (foto) și-a adus de acasă câteva haine și toate amintirile. Pe noptiera de lângă pat, lângă vaza cu flori, are fotografia celui mai mic dintre băieți. E departe, tocmai în  Franța, cu soția și copiii. Asta nu o împiedică, însă, pe mătușa Eugenia, atunci când i se face foarte dor de ei, să le vorbească așa cum ar face dacă ar fi acolo.
Eugenia Lazăr are 78 de ani și a venit la centru pentru că nu mai suporta singurătatea. „Am trei copii, am nepoți și strănepoți, dar nici unul dintre copii nu stătea cu mine. Fiecare are casa lui, familia lui, problemele lui. Cei doi copii care stau în oraș veneau la mine de câteva ori pe săptămână, dar, în cea mai mare parte a timpului, stăteam singură. Singurătatea te omoară, gândul că poți să adormi și să nu te mai trezești, fără să știe nimeni, este mult mai greu de îndurat decât lipsurile materiale”, spune mătușa Eugenia.

Spune că nu regretă nicio clipă hotărârea de a veni la centru. Pentru prima dată, în viața ei de 78 de ani, se simte răsfățată. „Nu am avut o viață ușoară, am fost croitoreasă și am o pensie de 500 de lei”, spune mătușa Eugenia, în timp ce lucrează de zor la o vestă.
Programul de la centru e „boierie”: trei mese pe zi, asistență medicală non-strop, posibilitatea de a socializa cu alți bătrâni. Se întâlnesc la masă, în spațiile comune, își povestesc amintiri, joacă remi sau șah, citesc, fac politică sau dezbat emisiunile de la televizor.
Curățenia în cameră, spălatul rufelor, pregătirea și servirea mesei sunt treaba personalului angajat.

În Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Casa bunicilor” își adăpostesc bătrânețile 17 bătrâni. Centrul, care a început să funcționeze din noiembrie 2012, are o capacitate de 38 de locuri și a fost construit cu fonduri europene, desfășurarea activității fiind asigurată de comunitate. Nu există nicio taxă pe care bătrânii internați să fie obligați să o plătească.
„Centrul este destinat pensionarilor care pot avea singuri grijă de ei. Cei 17, care locuiesc  acum la noi, au fost selectați în urma analizării dosarelor depuse la compartimentul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Roman. Dosarul este verificat, apoi, atât de o comisie socială, cât și de una medicală, care stabilesc, în primul rând, dacă bătrânul se poate îngriji singur, analizează veniturile de care dispune și condițiile în care locuiește. Nu avem personal pentru a îngriji bătrânii care au nevoie permanentă de însoțitor. La deschiderea centrului au fost mai multe solicitări, dar unele au fost respinse, cele mai multe din motive medicale”, a spus economist Tatiana Dănilă, contabil șef al „Casei bunicilor”.

Dacă, după o perioadă, bătrânii decid că vor să părăsească centrul, o pot face, locul lor fiind luat de cei care îndeplinesc condițiile și care doresc să vină. În timpul zilei, bătrânii pot părăsi centrul pentru a-și rezolva diferite probleme. Doar că trebuie să primească, pentru asta, un bilet de voie. „Pot circula fără probleme, doar că, atunci când părăsesc centrul, trebuie să semneze un document în care își asumă câteva responsabilități, printre care aceea de a nu consuma băuturi alcoolice sau alimente care să le facă rău”, a mai spus Tatiana Dănilă.

 

 

 

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 0