Bătaie pentru şcolari în comuna Bahna

Dimensiune text

Comasarea claselor I din şcolile Izvoare şi Bahna a provocat un scandal între părinţi şi directorul şcolii coordonatoare. La baza scandalului ar fi stat interesele unui cadru didactic al Școlii Izvoare, care vrea să ocupe din nou fotoliul de director.

Formarea clasei I în comuna Bahna a declanşat un conflict între părinţi şi conducerea şcolii coordonatoare. Numărul redus de elevi de clasa I din şcolile Bahna şi Izvoare nu permite angajarea a doi învăţători. „În Școala Bahna sunt înscrişi opt copii pentru clasa I, iar în Școala Izvoare, 15 copii. Am decis să comasăm cele două clase şi să formăm o singură clasă care să funcţioneze în Școala Bahna, unitate şcolară cu personalitate juridică”, a explicat profesorul Constantin Popescu, directorul Școlii Gimnaziale din localitatea Bahna.

Decizia conducerii unităţii şcolare a nemulţumit părinţii din localitatea Izvoare, care nu au fost încântaţi de faptul că şcolarii de clasa I vor trebui să înveţe în satul vecin. Nici părinţii din Bahna nu acceptă să schimbe şcoala lor pentru cea din localitatea Izvoare. „Nu văd nicio problemă ca elevii de clasa I să înveţe la şcoala din Bahna, iar distanţa, de trei kilometri, dintre satele Izvoare şi Bahna se parcurge cu microbuzul şcolar în cinci minute. Cum microbuzul trebuie să aducă şi copii din celelalte sate ale comunei, inclusiv la clasa I, cursurile sunt programate să înceapă la orele 9.00”, a spus directorul Școlii Gimnaziale Bahna.

Scandalul este provocat din interiorul şcolii

Inspectorul şcolar Costică Alexe, responsabil cu problemele minorităţilor din cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean (ISJ) Neamţ, a ajuns joi la Școala Bahna, pentru a pune capăt situaţiei conflictuale. „Părinţii elevilor de clasa I din satul Izvoare s-au declarat nemulţumiţi de mutarea copiilor la Școala Bahna. Atitudinea părinţilor a fost una care m-a dezamăgit. Au strigat, au ameninţat că vor lăsa cadrele didactice fără pâine, în sensul că îşi vor retrage copiii şi îi vor duce la şcolile din Buhuşi şi Racova. Le-am explicat părinţilor că nu se poate face o clasă cu câţiva copii. Eu nu văd nicio problemă, atâta timp cât şcoala de centru dispune de microbuz şcolar. Consider că părinţii au fost manipulaţi de cineva din şcoală, dar voi monitoriza cazul, pentru că situaţia trebuie să se îndrepte pentru binele copiilor”, a spus inspectorul şcolar Costică Alexe.

Directorul şcolii coordonatoare adoptă o poziţie de mijloc în legătură cu situaţia creată. „Nu vreau să cred că la originea acestei situaţii conflictuale există cineva din interiorul şcolii”, a spus directorul Constantin Popescu.

Sămânţa de scandal a fost sădită, spun localnicii, de un cadru didactic al Școlii Izvoare, aflat la conducerea unităţii şcolare până când aceasta şi-a pierdut personalitatea juridică. Profesorul Gheorghe Neghină, localnic ca şi Constantin Popescu, ar fi interesat, cred aceştia, să revină la conducerea şcolii. „Nu-i treaba mea. Eu sunt acum un simplu profesor”, s-a limitat să spună profesorul Gheorghe Neghină, fost director al Școlii Izvoare.

Satul Izvoare este populat în cea mai mare parte cu etnici rromi. Ca urmare, Școala Izvoare are un număr mai mare de elevi decât Școala Bahna, deşi aceasta din urmă are personalitate juridică. Cum viitorul şcolilor depinde de numărul de elevi, este de înţeles interesul cu care este privită orice intrare şi ieşire a elevilor din cele două unităţi şcolare.COMENTARII

WORDPRESS: 6
 • mama Omida 7 ani

  Ce sa rezolve acest inspector? el nu prea poate rezolva NIMIC , nu a facut mare lucru nici la scoala 2 Roman dar tocmai la Izvoare – e cale lunga si fara ………………..

 • xx 7 ani

  Domnul profesor Neghina este un exemplu de urmat atat ca profesor cat si ca director – un om pentru oameni si elevii din scoala Izvoare, sa aveti multa sanatate domnule profesor Neghina – au multe de invatat cei din jurul dumneavoastra.Despre inspector ? SA PLECE LA CATEDRA ACOLO ESTE LOCUL LUI , nu are ce face el controale, ca tocmai el trebuie controlat!!!!!!!!!!!!!!!!

 • OM DEOSEBIT 7 ani

  Multa putere de munca si sa fiti alaturi de colegii dumneavoastra domnule profesor Neghina si alaturi de elevii satului Izvoare, ati ajutat mereu acesti elevi indiferent de ce etnie sunt.

 • Localnic Izvoare 7 ani

  Buna ziua,

  Eu sunt din Izvoare si cunosc foarte bine situatia, cred ca ceea ce spuneti de domnul profesor Neghina nu are nici o urma de adevar. Lucrurile stau cu totul si cu totul diferit, localnicii au inceput sa ceara vehement ca dumnealui sa revina directorul acestei scoli. Dumnealui in schimb a spus foarte clar ca nu este interesat in acest moment sa revina la conducerea acestei scoli. Domnul profesor Neghina este un om deosebit care s-a implicat foarte mult in dezvoltarea acestei scoli, nu cred ca este cineva din satul Izvoare care sa nu aiba o recunostinta pentru munca si implicarea de care a dat dovadat cat a fost director. A fost alaturi de toti copii INDIVERENT de etnie. VA MULTUMIM DOMNULE PROFESOR NEGHINA !

 • simplu om 7 ani

  Actualul director (Popescu) despre care vorbiti este cel putin depasit de situatie, a ajuns acolo folodind relatiile din PSD. Este cel putin incompetent, nu reuseste sa lege doua propozitii, si dupa cum vedeti nici nu doreste rezolvarea situatiei, asta nu merita sa fie acolo. A pus un director adjunct care vine de pe un post de educatoare datorita faptului ca a ajutat la campania electorala pentru actualul primar. Intrebati de metodele comuniste de a educa copii pe care le are acesta directoare adjuncta, copilul meu a fost scos de aceasta individa si dat ca si exemplu negativ in fata la toata scoala. RUSINE !!! asa ceva nu se face, pentru asa ceva in italia faci inchisoare. Numirea directorului cat si a adjunctului a fost facuta la cererea primarului ca sa aiba sub control. Este o rusine pentru toata comuna !!! Rusine agreata de catre inspector ca altfel ma gandesc ca nu se putea face.

 • elev 7 ani

  Eu am fost elevul domnului profesor Neghina si l-am prins si cat era director. Ii multumesc pe aceasta cale pentru ce m-a invatat. Multumesc domnule profesor Neghina !!!