Prima paginăActualitateRoman

Bătaia de joc cu sigura ambulanţă terapie intensivă de la Roman. Noi dezvăluiri, nicio reacţie până acum

Bătaia de joc cu sigura ambulanţă terapie intensivă de la Roman. Noi dezvăluiri, nicio reacţie până acum

Dimensiune text

 

ambulanta 01Ziarul de Roman a intrat în posesia memoriului înaintat de conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman în vederea clarificării situaţiei singurei ambulanţe SMURD de terapie intensivă mobilă din municipiu, care a funcţionat circa opt luni, după care, fără vreo explicaţie logică pentru cei care se pot îmbolnăvi, a fost închisă ca activitate. Din acest memoriu şi adresele anexate reiese faptul că celor care ne conduc destinele nu le pasă deloc de destinul bolnavilor sau viitorilor bolnavi, ci pun înaintea boului carul, aşa cum se face în România, o ţară cu pretenţii de dezvoltare europeană. În fapt, cazurile prezentate în ultima perioadă în mass-media arată că ne încurcăm în hârtii, în cutume şi în orgolii, fără a gândi la consecinţe, cele pe care le resimte populaţia, noi toţi care plătim taxe cu speranţa că ne va veni vremea să avem şi drepturi, nu doar obligaţii.

Ambulanţa, minispitalul cu toate medicamentele şi aparatura şi fără şpagă

Reamintim cititorilor noştri, probabil unii chiar salvaţi de cadrele medicale care au lucrat pe această ambulanţă – un minispital în sine, cu toate dotările -, că maşina a fost cedată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ – Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, pentru a salva oameni, ceea ce s-a şi întâmplat în multe cazuri, aşa cum vom prezenta în cele ce urmează. Ca să înţelegem cu toţii mai exact, maşina respectivă avea de toate. Pacientul, în stop cardio-respirator sau victimă a unui accident rutier, nu era pus să-şi ia medicamente. Nu trebuia să fie „atent” cu personalul medical. Nu trebuia decât să trăiască, beneficiind de ajutorul echipamentului din dotare şi de priceperea medicului de urgenţă, a asistentului specializat – plătiţi de Ministerul Sănătăţii, dar veniţi din Spitalul Roman, şi dibăciei şoferului şi a paramedicului – plătiţi de ISU Neamţ.

Nu vă mai spunem, dar vom arăta cu documente, că Ambulanţa nu era pentru romaşcani, ci pentru toţi pacienţii din zona Romanului, iar la nevoie putea interveni şi în judeţele limitrofe, pentru că scopul ei – prin dotare – şi al personalului – prin jurământ – era salvarea de vieţi.

Cine a hotărât ca ambulanţa să ajungă la Roman

În 12 mai 2015, printr-o adresă, ISU Neamţ a comunicat Spitalului că „s-a hotărât operaţionalizarea unei ambulanţe de terapie intensivă mobilă în zona municipiului Roman”, municipiu situat pe E85, dar şi cu un număr mare de misiuni de transport către clinicile mari, în special în cazul arsurilor, unitatea de la Roman neavând o secţie pentru astfel de afecţiuni.

ISU Neamţ solicită, astfel, ca Spitalul Roman să asigure personalul necesar pentru fiecare tură, medic şi asistent, cu pregătire în acordarea asistenţei medicale de urgenţă, personal care „poate să îşi desfăşoare activitatea în CPU (n.r. Centrul de Primiri Urgenţe din Spital) până la primirea solicitării pentru intervenţie la producerea unei situaţii de urgenţă”.

Aşadar, ISU Neamţ a spus că dă ambulanţa, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) – din Ministerul Afacerilor Interne – de la Bucureşti a aprobat acest lucru pe 3 iunie 2015. Mai exact, IGSU a aprobat, aşa cum se vede în adresă, operaţionalizarea unui echipaj de terapie intensivă mobilă în cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman începând cu 1 iulie 2015. Mai exact, ambulanţa a ajuns la Pompieri Roman şi nu la Spital.

Pe 17 iulie, ISU Neamţ a anunţat Spitalul Roman următoarele: „s-a aprobat operaţionalizarea unui echipaj de terapie intensivă mobilă în cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman, care va fi încadrat cu personal medical din CPU Roman (…), care a fost acreditat de către Direcţia de Sănătate Publică Neamţ”.

Aprobare tacită a plăţii de drepturi salariale

Aşadar, nici Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Neamţ nu s-a opus acestei activităţi. Totuşi, în august, Spitalul decide să ceară DSP să clarifice modul în care personalul acreditat va lucra pe ambulanţă, dar nu primeşte niciun răspuns. De menţionat este că personalul din CPU, adică cei care lucrează pe urgenţă, sunt plătiţi de Ministerul Sănătăţii, prin DSP, dar nu de Spital.

Ce este inexplicabil este faptul că, lună de lună, statele de plată – făcute separat pe CPU şi pe ambulanţă, au fost trimise la DSP (plătitorul), au fost avizate şi achitate. „Asta reprezintă o aprobare tacită a plăţii de drepturi salariale pentru munca depusă de personalul din CPU, pus la dispoziţie pentru ambulanţa de terapie intensivă”, se arată în memoriul depus de conducerea Spitalului, cea care, pentru buna funcţionalitate, a asigurat personalului şi echipamentul de îmbrăcăminte special pentru desfăşurarea activităţii, aşa cum cere legea.

Mai mult, după o lună, în septembrie, ISU Neamţ trimite adresă către coordonatorul SMURD Regiunea Nord Est prin care explică de ce funcţionarea acestei maşini este necesară pentru Roman, din raţiunile explicate în preambulul articolului.

Adrese fără număr şi răspunsuri (ne)sănătoase

În octombrie 2015, Spitalul mai trimite alte trei adrese către DSP să se stabilească partea legată de plata salariilor personalului e pe ambulanţă. O lună mai târziu, DSP răspunde: „linia de gardă se înfiinţează la propunerea unităţii sanitare, cu avizarea de către Ministerul Sănătăţii şi aprobarea administraţiei publice locale”.

Zis şi făcut. În decembrie, Spitalul Roman informează Ministerul Sănătăţii că şi Consiliul Judeţean Neamţ anunţă că „are toată disponibilitatea de a ne acorda sprijinul necesar obţinerii avizelor şi aprobărilor legale pentru scopul creşterii calităţii actului medical”. Mai mult, consilierii locali romaşcani au avizat, la finele lui ianuarie 2016, demersurile pentru folosirea ambulanţei în Roman, prin înfiinţarea unui CPU SMURD.

Aici intervine legea strâmbă şi proastă, care cuprinde inclusiv nedreptatea sau egalitatea şansei la viaţă. Un CPU SMURD sau Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) se poate înfiinţa, conform legii româneşti, numai în municipii reşedinţă de judeţ, deşi am spus că Romanul nu tratează doar romaşcanii, ci pe toţi locuitorii din zonă, chiar şi bolnavi din Piatra Neamţ. „Îndeplinim toate cerinţele şi condiţiile organizării şi funcţionării unei UPU sub aspectul dotărilor necesare”, spune conducerea Spitalului, dar în zadar, atât timp cât legea face diferenţa între pacienţii dintr-un municipiu reşedinţă de judeţ şi unii din municipiu sau comune.

Aşa că, în februarie 2016, Ministerul Sănătăţii a venit cu un punct de vedere al Guvernului României – Comisia Interministerială de suport Tehnic, prin care se spune că Spitalul Roman nu poate avea ambulanţa de urgenţă, deoarece doar UPU din spitalele judeţene au în structură unităţi SMURD, iar cum Spitalul Roman este spital municipal – nu contează că este Spital Municipal de Urgenţă – poate avea doar CPU, care nu prevede şi servicii SMURD.

La Roman nu, la Piatra da

Ce este şi mai strigător la cer, dacă se mai poate face o astfel de comparaţie în situaţia dată, este că Ministerul a invocat „faptul că ambulanţa de terapie intensivă a fost pusă în funcţiune fără informarea şi avizul Ministerului Sănătăţii şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă”, asta în timp ce Ministerul a avizat statele de plată şi ISU a pus la dispoziţie maşina.

Pe 18 martie s-a stabilit ca activitatea maşinii de la Roman să fie sistată şi să fie dată la Spitalul Judeţean, care oricum mai are o maşină de acest fel, dar important este că funcţionează în municipiul reşedinţă de judeţ.

Dacă nu aţi înţeles toate prescurtările CPU, UPU, SMURD şi alte prevederi ale legilor din România, dar aţi înţeles de ce ne trebuia o ambulanţă, înseamnă că ţara mai are o şansă la viaţă, noi mai avem o şansă la servicii sanitare rapide şi de calitate.

Vom reveni pe acest subiect în ediţia de mâine, deoarece gravitatea situaţiei şi a lipsei legislaţiei coerente sunt mult mai adânci decât încurcarea din aceste adrese prezentate astăzi, toate, bineînţeles, cu efecte asupra dreptului la viaţă al celor aproape 280.000 de cetăţeni cu adresabilitate directă către Spitalul Roman.

anexa 1

 

anexa 2

 

 

anexa 3

 

 

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Ne-MULTUMITUL 4 ani

    Se poate cumpara o ambulanta SMURD noua din donatiile oamenilor de afaceri din orasul Roman, a cetatenilor romascani si a celor din comunele limitrofe. NUMAI SA SE VREA .