HomeRomanEducatie

Basarabia s-a unit cu România, la Roman

O delegaţie din oraşul Ştefan Vodă, din Republica Moldova, a fost prezentă la simpozionul „Basarabia, străvechi pământ românesc”, organizat de Colegiul Naţional „Roman-Vodă”. La eveniment au participat cadre didactice universitare, istorici, profesori din învăţământul preuniversitar, elevi şi membri ai Asociaţiei Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina”. 

simpozion 05O delegaţie de elevi şi cadre didactice din Republica Moldova a sosit la Roman, pentru a participa la ediţia a VII-a a simpozionului „Basarabia, străvechi pământ românesc”. Evenimentul a fost organizat de Colegiul Naţional „Roman-Vodă” (CNRV), în colaborare cu Primăria municipiului Roman, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Neamţ, Asociaţia Culturală „Pro Basarabia şi Bucovina” Roman şi Asociaţia „Muşatinii” din Roman. Evenimentul a fost dedicat împlinirii a 97 de ani de la unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918.

Delegaţia a fost primită vineri, 27 martie, de Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, profesoara Mihaela Tanovici, directorul CNRV, profesorul Ovidiu Albert, preşedintele Asociaţiei de Voluntari „Muşatinii”, profesorul Ionuţ Ciocoiu, cadru didactic la CNRV, şi profesoara Nadejda Anghel, preşedinta Asociaţiei Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina” Roman.

simpozion 02„Treceţi printr-o perioadă foarte dificilă, pentru că sunteţi foarte aproape de Ucraina. Sper să nu se ajungă la lucruri pe care nu le dorim, sper ca raţiunea să învingă, pacea şi liniştea să domnească, iar tratativele să fie cele care să soluţioneaze problemele grave ale momentului, pentru că aceşti copii au nevoie de linişte, de o educaţie bună, pentru a creşte cetăţeni de bază ai societăţii româneşti, iar în viitorul apropiat cetăţeni ai Uniunii Europene”, s-a adresat invitaţilor Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Nadejda Anghel, preşedinta Asociaţiei Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina” Roman, şi-a exprimat bucuria că semnarea actului de înfrăţire dintre oraşele Ştefan Vodă şi Roman nu a rămas doar consemnatâ într-un document.

Membrii delegaţiei din Republica Moldova au primit, la sfârşitul întâlnirii, din partea autorităţilor locale, însemnele municipiului, iar invitaţii moldoveni au oferit, la rândul lor, un dar autorităţilor locale romaşcane.

„Patriotismul înseamă să-ţi iubeşti trecutul, prezentul şi să-ţi pregăteşti viitorul”

simpozion 04Delegaţia din Republica Moldova a participat, apoi, la simpozionul organizat de CNRV. La manifestare au participat: Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, asistent universitar doctor Bogdan Ceobanu, de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Elena Preda, inspector şcolar de specialitate, disciplina istorie, profesor Liviu Constantin Rusu, preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Neamţ, invitaţi din Republica Moldova, membri ai Asociaţiei Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina”, elevi şi cadre didactice de la CNRV şi de la Liceul Teoretic „Ştefan Vodă”. „Acest simpozion este un proiect de suflet al Catedrei de Istorie de la Colegiul Naţional «Roman-Vodă» şi al colaboratorilor care ne-au sprijinit”, a spus profesorara Mihaela Tanovici.

Primarul municipiului Roman şi-a exprimat convingerea că această vizită va produce o punte de legătură, un arc între generaţii. „La vizita mea în oraşul Ştefan Vodă, mi-aţi spus că aveţi o mare dorinţă, aceea de a ajunge la mormântul lui Ştefan. Mă bucur că această dorinţă va deveni realitate şi, sâmbătă, veţi merge la Putna. Ştefan Vodă este modelul ales de mine în viaţă, ca atitudine de om politic, de gospodar al ţării. Cred că a lăsat o pecete importantă pentru Moldova întreagă, dar şi pentru România, mai ales că, într-un studiu care s-a făcut, cu câţiva ani în urmă, Ştefan Vodă ar fi fost desemnat cel mai iubit şi respectat român”, a spus primarul municipiului Roman.

„Patriotismul nu este altceva decât ceea ce au făcut elevii aici. Să vorbeşti, să cânţi cu emoţie, să transmiţi un mesaj. Să fii patriot înseamnă să vorbeşti româneşte, să te îmbraci româneşte, să-ţi iubeşti trecutul, prezentul şi să-ţi pregăteşti viitorul”, a spus profesor Elena Preda, inspector şcolar de specialitate, disciplina istorie.

simpozion 10Asistent universitar doctor Bogdan Ceobanu, de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a prezentat invitaţilor momentele principale care au marcat istoria Basarabiei şi a României.

Delegaţia din Republica Moldova vizitează, sâmbătă, câteva obiective culturale ale oraşului: Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă şi Muzeul „Calistrat Hogaş”.

Comentarii

WORDPRESS: 0