Prima paginăEconomie

Bani pentru stagiarii cu studii superioare

Dimensiune text

Odată cu contractul de stagiu, angajatorul încheie cu absolventul şi contractul individual de muncă. Angajatorii primesc, în schimb, o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj.

Absolvenţii de învăţământ superior, debutanţi în profesie, au şanse să se angajeze mai uşor începând din luna martie. Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior prevede subvenţionarea agenţilor economici care îi angajează. Legea va intra în vigoare pe 12 martie şi ajută absolvenţii de învăţământ superior să treacă de la sistemul de educaţie la piaţa muncii şi să dobândească experienţă şi vechime în muncă şi, după caz, în specialitate.

Angajatorii care încheie un contract de stagiu primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu, o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj, în cuantum de 500 de lei. Pentru fiecare absolvent angajat, angajatorul primeşte o subvenţie de 750 de lei, cu condiţia să încheie cu absolventul, odată cu contractul de stagiu, şi contractul individual de muncă.

Perioada de stagiu se desfăşoară pe baza unui program de activităţi de opt ore pe zi, respectiv de 40 de ore pe săptămână, sub îndrumarea unui mentor din unitatea angajatorului. Cu zece zile înainte de terminarea celor şase luni, absolventul va întocmi un raport cu privire la stagiul efectuat şi va fi evaluat de o comisie din cadrul unităţii. Perioada de stagiu îi va fi considerată ca vechime, cu condiţia să treacă examenul de evaluare.

Absolventul va primi, pentru perioada de stagiatură, un salariu negociat la încheierea contractului de muncă. Finanţarea stagiului se poate realiza şi din bugetul propriu al angajatorului, din fonduri sociale europene şi din sponsorizări, dar angajatorul nu va primi bani, pentru acelaşi absolvent, din două sau mai multe surse. Stagiarul poate beneficia de formare profesională finanţată de angajator, dar, dacă el va părăsi unitatea mai devreme decât prevede contractul, va plăti programul de perfecţionare profesională pe care l-a urmat. Și angajatorul este responsabilizat. Dacă încalcă prevederile Legii nr. 335/2013, acesta va plăti o amendă între 1.000 şi 2.000 de lei.COMENTARII

WORDPRESS: 0