Bani pentru şcolile particulare

Dimensiune text

Din toamnă, aceste unităţi şcolare vor primi finanţare de bază din partea statului.

Statul va oferi, începând cu anul şcolar 2015 – 2016, finanţare de bază pentru învăţământul particular preuniversitar. Senatorii au adoptat un amendament la o ordonanţă de urgenţă care prevede, printre altele, şi modificări la Legea Educaţiei. OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015 prevedea amânarea până la 31 decembrie 2016 a aplicării prevederii din Legea Educaţiei prin care statul era obligat să asigure finanţarea de bază pentru toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul general obligatoriu de stat, particular şi confesional acrediat. Ordonanţa avertiza că neadoptarea măsurilor, printre care şi cea de amânare a finanţării de bază, ar determina un impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat.

Statul trebuie să suporte o parte din cheltuielile de şcolarizare a elevilor cuprinşi în învăţământul particular preuniversitar, spune iniţiatorul modificării Legii Educaţiei, deoarece aceste cheltuieli s-ar fi făcut oricum, dacă aceşti elevi ar fi fost prezenţi în sistemul de învăţământ de stat.

„În Legea nr. 1/2011 se stipulează că unităţile de învăţământ particulare pot primi finanţare de bază. Din lipsă de fonduri, această finanţare a fost mereu amânată. Unităţile de învăţământ particulare au făcut numeroase demersuri, pe la diferite organisme, pentru a primi finanţare. Nu suntem încă unitate şcolară acreditată, dar am susţinut moral aceste demersuri. Este un sprijin financiar important pentru noi. Noi şcolarizăm elevi fără ca statul să ne susţină. Avem angajaţi care trebuie plătiţi, avem taxe şi impozite de plătit. Noi suntem cei care ajutăm statul român. În ceea ce ne priveşte, am depus documente şi am încheiat contract cu Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar. Îi aşteptăm să vină pentru evaluare, în vederea obţinerii acreditării pentru învăţământul liceal”, a precizat profesoara Cristina Iştoc, directorul Liceului Tehnologic „La Salle” (foto) din Pildeşti, comuna Cordun.

În aceeaşi situaţie sunt şi grădiniţele confesionale, sprijinite de Biserica Catolică, care îşi desfăşoară activitatea în câteva comune din jurul Romanului.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Mosu Lica 5 ani

    Si aceste ajutoare duc la reducerea procentuala a ,,taxei de scolarizare” ?!!!Pai…!!!!?????????