Bani la centrele de permanență, normalitate la Spitalul Roman

În septembrie, peste 2.500 de pacienți au apelat la cele patru centre din zona Roman. Lunar, un centru din oraș primește aproximativ 17.000 de lei pentru salarii și medicamente. CPU de la spital este asaltat de urgențe false.

 

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman va propune Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț o colaborare în vederea monitorizării eficienței activității medicale din centrele de permanență. Din luna aprilie, salariile și materialele sanitare, inclusiv medicamentele, sunt finanțate integral de către CAS Neamț, iar Primăria municipiului Roman asigură plata utilităților. Până acum, medicația era asigurată de către Direcția de Sănătate Publică Neamț. Lunar, unui centru de permanență din Roman i se decontează aproximativ 17.000 de lei, reprezentând plata salariilor și a medicamentelor. „Noi ne propunem să colaborăm cu casa de asigurări în sensul că, dacă tot finanțează o activitate, să monitorizăm eficiența activității medicale din aceste centre de permanență. În funcție de datele strânse se va întocmi o statistică referitoare la numărul de consultații și de prezentări, adică eficiența activității medicale, pentru a nu mai da vina unii pe alții pentru aglomerația din Centrul de Primire Urgențe”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, managerul spitalului.

Potrivit ultimelor date furnizate de către Direcția de Sănătate Publică Neamț, în luna septembrie, peste 2.500 de persoane au apelat la cele patru centre de permanență din zona Romanului, o creștere semnificativă față de lunile trecute, când numărul celor care apelau la aceste centre abia dacă ajungea la 2.000. Cel mai aglomerat centru de permanență a fost cel de pe strada Anton Pann, unde s-au prezentat 739 de persoane. Aici au fost efectuate 301 de consultații, s-au eliberat patru trimiteri la medicul specialist și 21 de adeverințe medicale, și s-au efectuat 418 tratamente. La centrul de permanență de pe strada Bogdan Dragoș au apelat 571 de persoane, s-au efectuat 221 de consultații, din care 16 la copii cu vârste de până la un an. Tot aici s-au mai efectuat 424 de tratamente, s-au eliberat 13 bilete de trimitere la medicul specialist și șase adeverințe medicale. La centrul de permaneță Med Class au fost efectuate 156 de consultații și 326 de tratamente, în total 483 de persoane apelând la acest centru. Conform statisticii pentru luna septembrie, și centrele de permanență din mediul rural au avut activitate în creștere. La centrul de permaneță din Moldoveni au apelat 425 de persoane, s-au efectuat 267 de consultații și 148 de tratamente, în vreme ce la centrul din Tămășeni au apelat 363 de persoane, s-au efectuat 243 de consultații, 145 de tratamente și s-au eliberat 12 bilete de trimitere la medicul specialist. Conducerea spitalului a solicitat pacienților care nu sunt în stare gravă să se adreseze acestor centre, pentru a nu aglomera spitalul, la cabinetele de permanență fiind asigurate consultații și tratamente gratuite atât pentru asigurați, dar și pentru neasigurați. Cabinetele își încep activitatea în fiecare zi la ora 15 și o încheie a doua zi la ora 7, iar sâmbăta și duminica programul este non-stop.


COMENTARII

WORDPRESS: 0