Prima paginăEconomie

Bani în avans pentru fermieri

Dimensiune text

Succesul unor măsuri de finanţare i-a determinat pe responsabilii europeni pe agricultură să deblocheze, parţial, fonduri înainte de semnarea acordului. Cererile de finanţare vor fi întocmite după aceleaşi reguli ca şi până acum.

Persoanele care sunt interesate să acceseze fonduri europene nerambursabile pentru activităţi agricole au şansa de a primi bani din bugetul exerciţiului financiar 2014 – 2020. Este vorba de bani daţi în avans, deoarece între România şi Uniunea Europeană nu există semnat un acord de parteneriat cu privire la fondurile ce vor putea fi cheltuite în următorii şapte ani. „Aceşti bani, daţi înainte de semnarea acordului, vor fi daţi în baza vechilor reguli, cele din perioada 2007-2013. Astfel, potenţialii beneficiari sunt obişnuiţi cu ghidurile de solicitant şi cu caietele de sarcini”, a afirmat Petrică Viorel Ilisei, directorul Oficiului Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ.

Acesta a explicat că banii care se dau în avans sunt pentru Măsura 121, adică pentru ferme de familie şi pentru exploataţii agricole.

În cazul unei ferme de familie, finanţarea nerambursabilă este între 40 şi 70%, dar nu mai mult de 125.000 de euro. Pentru extinderea şi modernizarea exploataţiilor agricole vegetale, suma maximă acordată este de un milion de euro, iar dacă solicitantul vrea să dezvolte o afacere ce ţine de zootehnie, finanţarea nerambursabilă poate ajunge la două milioane de euro.

Toate proiectele pe Măsura 121 vor fi depuse online, iar finanțarea  acestora se va face în funcţie de punctajul obţinut de fiecare proiect în parte. „În luna mai, în jurul datei de 15, va fi deschisă aplicaţia pentru înscrierea proiectelor. Pentru cei interesaţi mai este timp doar cât să verifice proiectele, fiindcă înscrierea eronată a unor date duce la imposibilitatea obţinerii finanţării”, a precizat Petrică Ilisei.

O altă măsură pentru care se vor da fonduri în avans de la Uniunea Europeană este Măsura 215, în cadrul căreia se pot obţine fonduri pentru bunăstarea animalelor.

COMENTARII

WORDPRESS: 0