Prima paginăActualitate

Bani europeni „otrăviți”, la liceul agricol de la Horia

Dimensiune text

Cercetările antifraudă vizează elevi și profesori. Inspectorul școlar general cere socoteală directorului liceului. Poliția doar sprijină ancheta OLAF.

Elevi și profesori ai Grupului Școlar Agricol ”Ion Ionescu de la Brad”  sunt cercetați în legătură cu posibila utilizare incorectă sau fraudare de fonduri europene. Cercetările sunt instrumentate de Oficiul european de Luptă AntiFraudă (OLAF). ”Au avut loc mai multe audieri la sediul Poliției municipiului Roman, dar nu vă putem spune mai multe despre scopul audierilor sau despre persoanele cercetate în acest dosar, întrucât ancheta este coordonată de OLAF. Cei care au chemat la audieri persoanele citate sunt de la București, nu au nicio legătură cu noi”, a explicat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Neamț.

Fiind vorba despre imaginea unei prestigioase instituții școlare din subordinea Inspectoratului Școlar Județean Neamț, inspectorul școlar general Viorel Stan declară că directorul instituției va prezenta, luni, un raport detaliat despre acest eveniment,

În România, instituția care cooperează cu OLAF este Departamentul pentru Lupta AntiFraudă (DLAF). DLAF îndeplineşte, printre altele, funcţia de coordonare a luptei antifraudă, în scopul asigurării unei protecţii efective şi echivalente a intereselor financiare ale Uniunii Europene în România  și funcţia de control, în scopul identificării de nereguli, fraude şi alte activităţi ilicite ce aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene în România.

Ferme agricole didactice și instruire pe bani grei europeni

Grupul Școlar Agricol „Ion Ionescu de la Brad” Horia a dezvoltat baza materială didactică și de producție și a folosit oportunități de instruire cu bani europeni, responsabil de astfel de proiecte fiind profesorul Liviu Ciubotaru, fost director al liceului.”Am fost invitați la Paris să participăm la Salonul Internațional de Agricultură. Copiii au participat la un concurs pentru elevii străini. Am adus de acolo mai multe pliante care tratează probleme din diverse domenii ale agriculturii, învățământului agricol”, declara inginer Liviu Ciubotaru, responsabil cu realizarea proiectelor europene în cadrul liceului. Reprezentanții liceului au început dezvoltarea unui proiect finanțat de Banca Mondială și Guvernul României. Proiectul presupunea realizarea unei noi ferme de taurine, investiția ridicându-se la 650 de mii de euro, din care 300 de mii de euro pentru construcția clădirii, iar restul pentru dotările necesare. Ferma de taurine va respecta cele mai înalte standarde europene în domeniu.

Grupul Școlar Agricol „Ion Ionescu de la Brad” a fost monitorizat de Ministerul Agriculturii din Franța pentru pregătirea unui proiect Leonardo, prin care elevii de la Horia, mai ales cei din anii terminali, să facă stagiu de practică pe o durată de trei săptămâni în fermele didactice ale școlilor agricole franceze. Având în vedere faptul că liceul agricol de la Horia este câștigătorul unui proiect în cadrul Programului PHARE 2004-2006 pentru învățământ profesional și tehnic, profesorul Liviu Ciubotaru aprecia: „Vizita a permis concluzionarea ideilor tehnice necesare pentru elaborarea proiectului tehnic al viitoarei ferme didactice a școlii noastre, care include construirea de clădiri noi pentru taurine și caprine, dotate cu animale de rasă, tehnologii moderne de creștere și fabrică de preparare a brânzeturilor. Acest proiect, finanțat din fondurile Băncii Mondiale, permite achiziționarea de utilaje agricole noi necesare cultivării celor 70 de hectare de teren arabil pe care le deține școala”.

Salonul Internațional de Agricultură de la Paris a dat posibilitatea încheierii unui parteneriat între liceul agricol din Horia și Centrul de Formare Permanentă pentru Agricultură din Melle – Franța. ”Cadre didactice care predau specialității agricole, dar și elevi din anul III și IV de liceu,  vor participa, din octombrie 2007, la stagii de pregătire pe o durată de două săptămâni. Cheltuielile de participare sunt asigurate prin Programul ”Leonardo da Vinci”, care permite formarea profesională continuă până în 2009.  Modernizarea bazei noastre de instruire practică depinde în mare măsură de modul în care vom putea să accesăm proiecte de finanțare și să încheiem parteneriate cu școli agricole europene”, spunea profesorul Ciubotaru.

COMENTARII

WORDPRESS: 0