Bani din piatră seacă

Dimensiune text

Balastierele par să fie genul de afaceri prin care te poți îmbogăți rapid, trecînd pe lîngă lege. Un caz grăitor este la Botești: firmei asupra căreia se fac cercetări i-a fost retrasă autorizația de exploatare, în urmă cu cîteva săptămîni.

 

Dorința de îmbogățire peste noapte și sprijinul sau lipsa de reacție a unor autorități oferă posibilitatea ca unele afaceri să înflorească prin activități care eludează legea. Este și cazul balastierei din comuna Botești, SC Milcheș Company SRL. Exploatarea de nisipuri și pietrișuri nu s-a realizat conform legii, motiv pentru care polițiștii au deschis mai multe dosare penale pe numele administratorului firmei. Unul dintre dosare a fost finalizat de polițiști cu propunere de trimitere în judecată, dar, după ce a stat mai mult timp pe masa unui procuror de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Roman, soluția a fost scoaterea de sub urmărire penală.

La sfîrșitul anului 2010 și la începutul anului 2011, activitatea de exploatare a balastierei de la Botești a început să atragă atenția oamenilor legii. Principalul motiv a fost volumul mare de pietriș care se transporta de la balastieră, în neconcordanță cu ceea ce scria pe autorizația dată de Administrația Bazinală de Apă Siret. În luna martie 2011, polițiștii au început să lucreze la dosarul de cercetare penală. În sarcina administratorului SC Milcheș Company SRL, Miluț C., au fost reținute două infracțiuni: executarea de activități miniere fără permis și extragerea de agregate minerale fără autorizație de gospodărire a apelor.

În dosarul respectiv a fost cerută și opinia reprezentanților Administrației Naționale „Apele Române”. Specialiștii de la „Apele Romîne” au confirmat faptele înscrise în dosarul penal întocmit de polițiști, motiv pentru care firma a fost amendată, periodic, cu amenzi de uriașe.

Conform documentelor puse la dispoziția oamenilor legii, administratorul firmei SC Milcheș Company SRL a creat statului un prejudiciu de 206.360 lei, diferența dintre volumul de pietriș/nisip facturat și cel exploatat fiind de 8.452 de metri cubi. Ca o comparație, o clădire cu 24 de apartamente dispuse pe nouă etaje și cu o suprafață totală de 1.150 de metri pătrați, are un volum intern de doar 5.720 de metri cubi.

Anchetatorii au mai constatat că avizele pe care le primise firma pentru activitatea de exploatare nu mai erau de actualitate. Pentru a salva aparențele, administratorul firmei începea demersuri pentru a obține alte avize, dar demersurile nu se finalizau cu obținerea documentelor. Cu toate acestea, activitatea de exploatare se desfășura fără probleme.

În paralel cu munca polițiștilor, specialiștii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț au monitorizat activitatea balastierei din Botești. Din luna decembrie 2011 și pînă pe data de 14 iunie anul acesta, SC Milcheș Company SRL a primit patru amenzi care însumează 265.000 lei, iar luna trecută societății i-a fost retrasă autorizația de exploatare din cauza nerespectării tehnologiei care trebuie folosită și a nerespectării perimetrului de exploatare.

Pe lîngă dosarul care s-a îngropat în sertarele Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, polițiștii mai lucrează la alte două cauze care au legătură cu balastiera în cauză. Una are în vizor exploatarea abuzivă din pășunea comunei Botești, iar o a doua reprezintă ultraj la adresa polițiștilor. În vizorul polițiștilor se află activitatea și a altor balastiere din zona Roman, dar dosarele sînt în lucru.

Firma din Botești are probleme și cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Joi, 5 iulie, ANAF a scos la licitație bunurile societății pentru a recupera o datorie de 70.929 lei.

Bunurile pe care le-a scos la licitație ANAF sînt o stație de sortare pentru balastieră, în stare de funcționare, și calea de acces către stație de sortare, adică un teren arabil în suprafață de 4.700 metri pătrați. Prețul de pornire al licitației a fost de 141.050 lei, exclusiv TVA.COMENTARII

WORDPRESS: 0