Avorturi de cinci milioane de euro

Dimensiune text

Numărul avorturilor spontane a crescut îngrijorător. Acestea produc Ministerului Sănătății cheltuieli de cinci milioane de euro. În județul Neamț, în acest an s-au înregistrat 495 de avorturi spontane.

 

 

Institutul pentru Politici Publice a lansat un studiu referitor la fenomenul sarcinilor nedorite. Conform acestui studiu, între 350 și 400 de femei din România recurg, zilnic, la întreruperi de sarcină. Îngrijorător este faptul că a început să crească numărul avorturilor incomplete (spontane). În ceea ce privește numărul avorturilor, județul Neamț se află pe locul 28 în țară, cu 1.257 de avorturi înregistrate anul trecut. Studiul mai arată că, în vreme ce Ministerul Sănătății investește 500.000 de euro anual în materiale contraceptive, avorturile spontane costă Ministerul cinci milioane de euro.

Județul Neamț nu stă prea bine nici anul acesta la capitolul întreruperi de sarcină. Astfel, în primele opt luni ale acestui an, numai în spitalele din județ, fără a lua în calcul cabinetele particulare, s-au înregistrat 655 de întreruperi de sarcină, din care 411 au fost la femei din mediul rural. Dacă numărul avorturilor la cerere scade de la un an la altul, numărul avorturilor spontane continuă să crească. Astfel, în primele opt luni, s-au înregistrat nu mai puțin de 495 de avorturi incomplete, din care 197 în zona Romanului. Medicii pun acest lucru pe seama lipsei de educație și a neglijenței. „Avem probleme destul de mari în ceea ce privește supravegherea gravidelor. Există și mame conștiincioase, care se prezintă regulat la consult, însă jumătate dintre gravide nu trec niciodată pe la medicul de familie. Noi doar ne trezim că vin la noi cu nou-născutul, sau aflăm că au fost gravide după ce a murit nou-născutul. Lipsa planningului familial își spune cuvîntul în cele mai multe dintre cazuri„, a apreciat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

Cele mai multe avorturi – 285 – s-au înregistrat la femei cu vîrste între 30 și 34 de ani, dar au fost și două avorturi la adolescente sub 15 ani și 95 de avorturi la tinere cu vîrste între 15 și 19 ani.


COMENTARII

WORDPRESS: 0