Prima paginăSocialSanatate

Avocatul angajat de Spitalul Roman face economii şi produce bani

Dimensiune text

Numărul mare de dosare în instanţă în care este implicat spitalul dovedeşte că este nevoie de serviciile unui avocat care să reprezinte interesele medicilor şi ale spitalului. Au existat zvonuri că Spitalul Roman plăteşte în zadar aceste serviciile şi că nu ar mai exista procese la fel de multe ca în trecut.

Conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman a prezentat activitatea avocatului care este plătit de către spital pentru a reprezenta instituţia în instanţă. Pe lângă activitate curentă, avocatul a trebuit să se ocupe de 15 litigii numai în 2013. În perioada 2011-2013 au fost, în total, 475 de procese.

„S-a reuşit să se obţină scăderea unor penalităţi de întârziere la unele facturi neachitate în perioada 2007-2009, anularea amenzilor de câte 500 de lei din 273 de dosare de la Curtea de Apel Bacău, amenzi care au fost stabilite de instanţă pentru nedepunerea actelor solicitate, s-au contestat executări silite începute de Administraţia Financiară pentru diferite sume datorate pentru facturi din perioada 2007-2009, s-a negociat şi obţinut anularea sumei de 119.412,19 lei, reprezentând penalităţi de întârziere datorate către E.On şi, în urma confirmării de către instanţele de judecată a sancţiunilor aplicate, salariaţii s-au responsabilizat, reducându-se masiv cercetările disciplinare”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, managerul general al spitalului.

Pentru 2013 există 15 dosare pe rol întocmite împotriva spitalului sau de către instituție. Mai întâi, este vorba de mai multe dosare care contestă decizia 22/2012 a Curţii de Conturi. Există dosarul 618, care reprezintă contestaţii împotriva deciziei 22/2012 a Curţii de Conturi, pentru calcularea sporurilor pentru orele de gardă ale medicilor, sporurilor de calculator pentru trei angajaţi şi sporul de 5% pentru angajaţii din farmacie, dosarul 2327, acţiune în pretenţii formulată împotriva a 40 de medici în urma deciziei 22/2012 a Curţii de Conturi, dosarul 2350, acţiune în pretenţii formulată împotriva a trei salariaţi, în urma deciziei 22/2012 a Curţii de Conturi, şi dosarul 2351, acţiuni în pretenţii formulată împotriva a 11 salariaţi, în urma deciziei 22/2012 a Curţii de Conturi.

Un alt dosar este înregistrat la Tribunal Neamţ, doar de acţiune în pretenţii, iniţiată ca urmare a controlului şi a deciziei 22/2012 a Curţii de Conturi, împotriva fostului manager al spitalului, Petruţ Gafar, pentru suma de cinci miliarde de lei vechi.

Încă un dosar aflat în acest moment pe rol este dosarul 3740, ce reprezintă contestaţii împotriva raportului şi a procesului verbal de constatare şi sancţionare întocmite de Garda de Mediu.

Mai există 46 de dosare pe rolul Tribunalului Neamţ, reprezentând litigii de muncă pentru drepturi salariale din diferenţe salariale cuvenite pentru perioada 2008-2009. În 11 dosare, instanţa a respins cererile, constatând prescripţia dreptului material la acţiune – au fost formulate după termenul legal de trei ani.

Există şi un litigiu de muncă al salariaţilor UTS – de la unitatea de transfuzii, care contestă decizia de acordare a sporului de 50%, în locul celui de 75%. Însă  UTS nu face parte, conform organigramei din 2010, din secţia ATI, iar în legislaţia acordării sporurilor există capitol separat pentru cei de la ATI, care primesc 75%, şi pentru cei de la UTS, cărora li se cuvine 50%.

O altă cauză este litigiul de contencios administrativ, de anulare concurs şi declarare ca admisă pe post a salariatei Liliana Lupu. Dosarul 8339, de la Tribunalul Iaşi, se referă la alt litigiu de muncă iniţiat de un medic rezident, pentru anularea fişei de lichidare. Dosarul 2389- acţiune de răspundere patrimonială, în sumă de 17.000 lei pentru mobilier, are implicaţi mai mulţi salariaţi, inclusiv din secţia Psihiatrie. Instanţa a dat câştig de cauză spitalului, obligând salariaţii la plată. Încă trei dosare sunt iniţiate de sindicatele din spital, pentru reducerea salarială de 25% din 2010, dar Curtea de Apel Bacău a respins toate recursurile sindicatelor, considerând reducerea salarială ca fiind legală.

Mai există două acţiuni în pretenţii iniţiate în 2010 împotriva fostului manager Petruţ Gafar, pentru semnarea unui act adiţional la contractul de asistenţă juridică încheiat cu cabinetul individual avocat Elena Stoica din Iaşi, şi acoperirea prejudiciului cauzat ca urmare a reintegrării unor salariaţi în urma unor hotărâri judecătoreşti, de anulare a deciziilor emise de manager pentru mai mulţi medici.

Mai există o executare silită prin poprire pentru 5.700 de lei, reactualizată până la plata efectivă, iniţiată împotriva lui Ilie Achiţei, în baza unei decizii pronunţate de Curtea de Apel Bacău.

Ultimul dosar avut în lucru reprezintă patru contestaţii la executare, pe rolul Tribunalului Dâmboviţa, pentru sume ce s-au datorat de spital  SC LUC IMPEX SRL. Contestaţiile au fost admise de instanţă.

COMENTARII

WORDPRESS: 8
 • Avocat 7 ani

  Rolul avocatului sau consilierului juridic angajat al unei institutii este acela de a-i apara interesele legale evidentiate mai ales in numarul de procese intentate si castigate la care se adauga si cele pierdute cu sau fara vina sa. In consecinta aprecierea muncii sale nu poate fi rezumata doar sub aspectul economiilor ori a producerii unor valori banesti cum se sugereaza in titlu.

 • vasile 7 ani

  Dar cat castiga de ce nu spuneti? Daca tot aveti jurist,de ce mai tineti si avocat? Pentru un grup de interese.?

 • Magda 7 ani

  Din titlu se vede ca se vrea sa se justifice unele cheltuieli prea mari cu avocatul. Avocatii au niste onorarii grase. Chiar la spital mai sunt juristi? daca nu sa dea afara avocatul ala si sa angajeze 2-3 juristi, ca oricum sunt multi copii care au terminat dreptul in Roman si nu isi gasesc de munca.

 • Ion 7 ani

  Bani bagati in buzunarul avocatului. Pile si relatii

 • Ana Blajut 7 ani

  Ce bani produce avocatul ? Cum adica produce bani ? Adica incompetenta conducerii si pierderile facute de conducere mai sunt diminuate de avocat. Chiar de ce nu se angajeaza juristi si este avocat la spital ?

 • Miruna Soare 7 ani

  Cum a fost ales acest avocat ? S-au prezentat mai multi si a fost ales doar unul ? Daca e bun avocatul sa isi castige clientii cinstit

 • romascan 7 ani

  incadrul spitalului roman,exista un birou,oficiu juridic, incadrat cu un jurist ,pe numele de lilia moise,,,angajarea unui avocat in acest caz,,,reprezinta o afacere a conducerii spitalului roman.

 • jurista de la spital nu a castigat niciodata decat salariul ei… darminte vre-un proces. Nu stiu cine o tine, da e pe scaune mari, de se tine de atatia ani. De la Bordeianu citire, la Palancianu, Arvatescu, ala de la Piatra de pleca cu usa cu tot, la Coada si din nou Palancianu…. ce sa mai intelegi? Ori e merituoasa, ori are pile mari. Merite nu are, ca-i faceau statuie in parcul spitalului, linga doctorul Falcoianu. Atunci, logic, are spate… de spate. Si soric. Dupa ce pierdeai atatea procese, venea si intrebarea retorica daca painea ce o maninca nu era a cainelui de pripas din curtea unitatii. Da ce ne mira? Pitzi a plecat?
  Miscarea cu avocatul e justificata, sa repare el ce n-a reusit si nici macar n-a incercat lilia. „Las la hotararea dumneavoastra domnule judecator”.
  Si asa au luat bani grei si unii, si altii.