Avocata romașcană Anica Luncanu, la închisoare pentru înșelăciune

Avocata romașcană Anica Luncanu, la închisoare pentru înșelăciune

Dimensiune text

 

justitie judecatorJoi, 6 octombrie, polițiștii din Sagna au primit spre executare mandatul de executare a pedepsei emis de Curtea de Apel Bacău față de romașcana Anica Daniela Luncanu, de 45 de ani, fost avocat, în prezent incompatibilă cu această profesie (de la 1 ianuarie 2016, pe motiv că nu și-a plătit cotele), conform Baroului Neamț. Anica Luncanu a fost condamnată la pedeapsa de 1 an şi 10 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

Anica Luncanu are, de câțiva ani, domiciliul în Borca, dar polițiștii au găsit-o joi, în jurul prânzului, la Vulpăşeşti, de unde au condus-o la sediul Poliției din Sagna, pentru întocmirea documentelor în vederea încarcerării.

„În fapt, în cursul anului 2014, inculpata, în calitate de avocat, a indus în eroare două părți civile, cu privire la acordarea de asistenţă juridică cu scopul de a obţine în mod injust bani, creând un prejudiciu de 5.700 lei. Femeia a fost escortată şi încarcerată în Penitenciarul Bacău”, se arată în comunicatul Poliției.

În mai 2016, Curtea de Apel Bacău stabilea o pedeapsă, cu executare, de 1 an și 10 luni pentru Anica Luncanu, dat fiind faptul că, anterior, aceasta mai avea pe numele său o condamnare de opt luni, dar cu suspendare. Mai exact, undeva prin 2013, Anica Luncanu primise opt luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de denunţare calomnioasă. Din informațiile noastre, avocata făcuse, anterior, o plângere împotriva unui romașcan, iar aceasta s-a finalizat cu neînceperea urmăririi penale, procurorul de caz considerând că fapta nu a existat. Persoana implicată s-a îndreptat, ulterior, împotriva avocatului, pentru denunț calomnios, având câștig de cauză.

Nu este clar cum, în calitate de avocat, Anica Luncanu i-ar fi înșelat pe alți doi bărbați, sentința de 1 an și 10 luni de închisoare fiind aplicată în acest ultim caz, luându-se în considerare și fapta trecută. Clar, Anica Luncanu, conform sentinței din luna mai a Curții de Apel Bacău, ar fi trebuit să plătească unuia dintre bărbați suma de 1.700 de lei cu titlu de daune materiale, respectiv celuilalt – 2.000 de lei cu titlu de daune morale, plus cheltuieli de judecată de 1.300 de lei.

Conform unui articol de presă din Monitorul de Neamț, din octombrie 2007, Anica Luncanu fusese anchetată de procurori pentru faptul că, deși îi era suspendat dreptul de a practica avocatura, a apărat în instanță un bărbat acuzat de agresiune.

Până la această oră, nu am putut preciza un punct de vedere al Baroului Neamț cu privire la statutul Anicăi Luncanu, dacă aceasta mai era sau nu avocat (de când nu mai era avocat) sau date cu privire la fapta de înșelăciune constatată de instanța din Bacău.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0