Averile secrete ale aleşilor locali

Dimensiune text

Primarul comunei Săbăoani (foto) este printre puţinii edili din judeţul Neamţ care nu a ignorat prevederile Legii nr. 176/2010.

Persoanele care exercită funcţii publice au obligaţia ca, până la data de 15 iunie, să-şi publice declaraţiile de avere şi de interese. Aceste prevederi sunt înscrise în Legea nr. 176/2010 privind integritatea funcţiilor şi demnităţilor publice. O călătorie virtuală pe site-urile primăriilor din jurul Romanului ne permite să observăm dacă această cerinţă exprimată de lege este îndeplinită.

Cele mai multe dintre paginile web ale comunelor nu conţin postări cu declaraţiile de venit şi de interese ale persoanelor care exercită funcţii publice sau, acolo unde, totuşi, există, acestea nu sunt actualizate.

Nu au vrut să-şi facă publice declaraţiile de avere primarii şi consilierii locali din comunele Moldoveni, Horia, Trifeşti şi Văleni. Consilierii locali din comuna Pânceşti nu şi-au reactualizat declaraţiile din avere din anul 2007. Aleşii locali din comuna Valea Ursului au postate declaraţiile pe proprie răspundere din anul 2008. Aceste documente nu sunt reînnoite nici pe site-urile primăriilor Poienari, Oniceni şi Secuieni (2011), Icuşeşti, Ion Creangă, Sagna şi Tămăşeni (2012).

Legea prevede ca toate informaţiile de interes public ale unităţilor administrativ-teritoriale să fie publicate pe internet. Ca să nu intre sub incidenţa legii, primarii din zona rurală au plătit firme specializate în vederea realizării unui site pentru comunele pe care le administrează. Cum multe dintre administraţiile publice locale de la sate rămân, uneori, fără fonduri sau le direcţionează spre urgenţe locale, site-ul dispare din lumea virtuală. Primăria Stăniţa, de exemplu, nu mai are site. Cu toate acestea, comuna condusă de Laurenţiu Bebi Todireanu este prezentă pe o reţea de socializare. „Aveam pe cineva care se ocupa de site-ul primăriei. Nu mai ştiu nimic de această persoană. Nu ştiu nimic nici de pagina de facebook. Nu a realizat-o primăria”, explică primarul comunei Stăniţa. Tot pe Facebook s-a „mutat” şi comuna Ruginoasa, însă nu a urcat şi declaraţiile de avere ale aleşilor locali. Nici componenţa Consiliului Local din multe comune nu corespunde cu realitatea.

Din această analiză, primarul comunei Săbăoani este exemplul pozitiv. Valeria Dascălu şi-a postat declaraţia de avere pe 2014, la fel şi soţul acesteia, consilier local. Gestul primăriţei a fost o invitaţie pentru ceilalţi consilieri locali din Săbăoani, fără efect asupra acestora.

Conform aceleiaşi Legi nr. 176/2010, nerespectarea obligaţiilor prevăzute la articolul 6 de către persoanele responsabile cu implementarea prevederilor prezentei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 de lei la 2.000 de lei.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • bastean 6 ani

    Bravo doamna primar este clar ca nu aveti ce sa ascundesinteti corecta si gata, primarul de la noi nu prea are timp pentru declaratii