Avaria de la Cordun și seceta fac să primim apă dimineața și seara

Avaria de la Cordun și seceta fac să primim apă dimineața și seara

Dimensiune text

 

În a cincea zi de la producerea avariei care a dat peste cap alimentarea cu apă a Romanului, autoritățile locale au ieșit public pentru a oferi explicații, mai ales după ce spațiul virtual a fost invadat de speculații și, în lipsa unor comunicate oficiale, romașcanii nu mai știu când vine apa și cât de repede se poate lua.

Primarul Lucian Micu și responsabilul ApaServ pe zona est a ApaServ – Bogdan Curcudel au organizat luni, 30 septembrie, o conferință de presă pentru a transmite cetățenilor informații clare despre ceea ce a fost, ce mai este de făcut și ce va urma în zilele următoare.

„Avaria a fost determinată de o lucrare al cărei beneficiar este Primăria Cordun și care este executată de o firmă privată, care a avut planșele și aviz de la ApaServ pentru a realiza intervențiile fără a afecta magistrala de apă. Avaria a fost semnalată miercuri, în jurul orei 17.00, pe raza comunei Cordun. S-a intervenit, cu săpătură în adâncime până la trei metri, pentru a se identifica zona din conductă care a fost afectată. În cursul nopții de miercuri spre joi, echipele ApaServ din teren au găsit două zone, aflate la distanță de patru metri una de cealaltă, unde conducta era fisurată. Pentru a se putea interveni pentru remedierea avariei, s-a oprit alimentarea cu apă a orașului și s-a lucrat întreaga zi de joi pentru izolarea zonelor afectate. La momentul repornirii pompelor în dimineața zilei de vineri, s-a constatat că pe magistrală mai există o avarie, motiv pentru care s-a săpat 16 metri pe lungimea conductei pentru a se găsi zonele afectate. Pentru a permite populației ca, pe timpul finalului de săptămână, să beneficieze de apă, chiar și în regim de program, conducerea ApaServ a decis să amâne intervenția pentru ziua de luni, în sens contrar trebuind să sisteze alimentarea cu apă până când găseau avaria și o reparau, ceea ce nu se putea estima ca timp”, au explicat reprezentanții Primăriei municipiului Roman.

După ce sâmbătă și duminică populația din Roman a avut apă după un program stabilit, luni s-a revenit în teren pentru identificarea locului exact al avariei. Specialiștii ApaServ au anunțat că, în amonte, la celelalte două avarii inițiale, lucrările efectuate joi au fost eficiente, nemaiexistând scurgeri de apă. În cursul zilei de luni, s-a trecut la izolarea acestei noi fisuri, estimându-se ca, în jurul orei 20.00 să se poată relua alimentarea orașului cu apă. Chiar dacă avariile sunt în acest moment rezolvate, situația alimentării cu apă non-stop a orașului tot nu este rezolvată, spun autoritățile.

„Reprezentanții ApaServ informează faptul că, deși avariile au fost remediate, Romanul va fi alimentat cu apă tot în regim de program, deoarece seceta din această vară a afectat puțurile de la stația de captare și nu există apă suficientă pentru a permite furnizarea ei către romașcani 24 de ore din 24. Pentru ziua de marți, se estimează ca apa să fie furnizată între orele 5.00 la 09.00, după care realimentarea se va relua după-amiază, urmând ca ApaServ să anunțe public momentul repornirii pompelor. În cursul nopților de luni și marți, nu va fi furnizată apă, pentru a se putea reface rezervele de apă necesare consumului. În cursul zilei de miercuri, reprezentanții ApaServ vor ști, cu mai multă precizie, dacă vor putea alimenta orașul cu apă pe tot parcursul zilei și va fi nevoie de sistarea apei doar noaptea, pentru a se reface rezervele de apă”, au mai precizat reprezentanții Primăriei.

Autoritățile fac apel la cetățeni să-și ia informațiile din surse cât mai credibile, mai ales că în ultimele zile, pe unele pagini de socializare au apărut zvonuri conform cărora apa furnizată după remedierea avariei este cancerigenă. Și în ceea ce privește „teama” cetățenilor că vor plăti apa risipită în aceste zile, autoritățile au explicat că pierderile nu se vor regăsi pe facturile pe care populația le plătește, fiecare bloc, casă sau sediu de firmă având propriul apometru pe baza căruia se întocmesc facturile de plată.

În ceea ce privește recuperarea eventualelor pagube pe care compania ApaServ le-a avut de suferit în urma acestor avarii, decizia de a acționa în instanță firma care a produs avaria aparține conducerii societății de apă.

Autoritățile promit că, în următoarea perioadă, până va trece criza lipsei de apă, vor comunica public și mai des informațiile, astfel încât cetățenii să fie la curent cu starea rețelelor, a nivelului apei din puțuri și refacerea rezervelor de apă, până la momentul în care alimentarea cu apă a orașului se va efectua non-stop.

ApaServ a anunțat că luni seară, 30 septembrie, va furniza apă potabilă în intervalul orar 19:30 – 22:00, iar marți dimineață, 1 octombrie, în intervalul orar 05:30 – 09:00, urmând a reveni mâine cu noi informații referitoare la situaţia din teren.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0