Avansări în grad şi distincţii, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române

Avansări în grad şi distincţii, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române

Dimensiune text

 

jandarmi 01Vineri, 1 aprilie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ a sărbătorit Ziua Jandarmeriei Române. La manifestare au participat prefectul judeţului Neamţ – Niculina Dobrilă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ – Emilia Arcan, inspectorul Şef al Inspectoratului de Poliţie Neamţ – comisar şef de poliţie Paul Tablan, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” Neamţ – colonel Ioan Niţică şi alţi şefi sau comandanţi ai instituţiilor colaboratoare.

Cu această ocazie, ca recompensă pentru activitatea prestată, au fost avansaţi înaintea împlinirii stagiului minim în grad: în gradul de plutonier adjutant şef – plutonier major Vasile Ciorbea; în gradul de plutonier adjutant – plutonier major Dorel Diaconu; în gradul de plutonier adjutant – plutonier major George Daniel Elisei; în gradul de plutonier adjutant – plutonier major Mihail Filipescu; în gradul de plutonier adjutant – plutonier major Vasile Pascăl.

„În anul ce-a trecut, unul dintre colegii noştri s-a evidenţiat prin modul în care a înţeles să-şi facă datoria, atât în ţară, cât, mai ales, în misiunea internaţională pentru care a fost selectat. Plutonierul adjutant Petru Solomon a făcut parte dintre cei 32 de jandarmi români care au organizat şi executat misiuni şi au contribuit la pregătirea cadrelor de poliţie afgană alături de militari americani, polonezi, finlandezi etc, în perioada 21 ianuarie – 28 decembrie anul trecut, în Kabul – Afganistan. Pentru modul exemplar de executare a serviciului şi pentru rezultatele obţinute, partenerii americani i-au acordat calificativul «excepţional» şi medalia «Army Commendation For Merit», iar preşedintele Poloniei i-a conferit medalia «Steaua Afganistanului». De asemenea, militarul a fost avansat înainte de termen la gradul următor, cu ocazia zilei de 1 decembrie. Astăzi, prin ordinul inspectorului general al Jandarmeriei Române, a fost recompensat cu Distincţia de Serviciu pentru îndeplinirea în condiţii deosebite a misiunilor încredinţate”, precizează un comunicat al Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ.

Cu această ocazie, cei prezenţi au transmis gândurile bune din partea instituţiilor pe care le reprezintă.

„Jandarmeria Româna este o forţă credibilă şi profesionistă, care se bucură de o legitimare totală din partea statului, de susţinere din partea autorităţilor judeţene şi locale, dar, mai ales, se bucură de încrederea populaţiei, datorită profesionalismului cu care jandarmii îşi îndeplinesc datoria. Vă felicit pentru integritatea de care daţi dovadă, pentru responsabilitate şi profesionalism şi vă doresc mult succes, sănătate şi putere de muncă”, a spus, în cuvântul său, prefectul Niculina Dobrilă.

„Am mare încredere în profesionalismul şi spiritul de responsabilitate ale dumneavoastră. Vă doresc misiuni uşoare şi să rămâneţi acelaşi corp de  elită responsabil şi loial intereselor statului român. Succes în activitatea pe care o desfăşuraţi, sănătate, putere de muncă şi un sincer «La mulţi ani!»”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Emilia Arcan.

166 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române

Instituţie de bază a statului, componentă principală a sistemului de siguranţă şi ordine internă, a celui de apărare, continuatori ai curtenilor şi dorobanţilor, jandarmii sărbătoresc, la 3 aprilie, momentul apariţiei sale în cadrul societăţii româneşti.

Jandarmeria îşi începe activitatea la nivelul Judeţului Neamţ începând cu anul 1893, fiind organizate cu această ocazie Compania de Jandarmi Neamţ, o Secţie de jandarmi pe lângă Subprefectura Judeţului Neamţ şi câte una în marea majoritate a comunelor rurale. Zona Municipiului Roman, pe atunci Judeţ de sine stătător, avea o structură organizatorică asemănătoare Judeţului Neamţ.

Legiuitorii au atribuit Jandarmeriei sarcini de poliţie administrativ-preventivă şi de natură judiciară. Acesteia îi reveneau obligaţiile să efectueze cercetări şi anchete, să urmărească şi, după caz, să aresteze pe cei ce încălcau legile, să-şi aducă sprijinul pentru aplicarea legilor la încasarea impozitelor, executarea hotărârilor judecătoreşti. Activitatea acestora se concretiza prin: procese verbale se anchetă, percheziţii domiciliare, aplicarea amenzilor, planuri şi schiţe cu zone de responsabilitate, planuri de urmărit şi activitate, note informative, situaţii statistice privind străinii, membrii organizaţiilor care îşi desfăşurau activitatea în zona de responsabilitate.

Jandarmeria şi-a continuat activitatea ca organ de ordine, reorganizându-se şi evoluând odată cu trecerea timpului, participând cu forte şi mijloace la războiul de independenţă din 1877, războiul balcanic din 1913, contribuind la apărarea şi consolidarea Marii Uniri din 1 decembrie 1918.

„Instituţia Jandarmeriei se prezintă astăzi ca o forţă de ordine publică cu structură militară, sigură, credibilă şi stabilă, echidistantă politic, aflată numai în slujba legii, constituind o importantă resursă în gestionarea eventualelor crize care pot aduce atingere valorilor supreme ale tarii. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ a participat şi participă la toate evenimentele majore care au avut loc în zona de responsabilitate şi contribuie cu forţa şi capacitatea de acţiune pe care le are la buna desfăşurare a vieţii social economice.

Putem aprecia că experienţa acumulată în urma îndeplinirii unor misiuni diverse în plan intern şi internaţional, parteneriatul cu societatea civilă, profesionalizarea structurilor mobile şi managementul modern proiectează Jandarmeria Româna ca factor fundamental de stabilitate a societăţii româneşti, prin îmbinarea armonioasa a elementelor de tradiţie cu cele moderne, permanent sub deviza LEX ET ORDO”, precizează un comunicat al Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ.

jandarmi 02

 

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • se spune intrari in gard, nu avansari in gard !