Avalanşă de accidente vasculare în preajma sărbătorilor

Doctorul Victor Firăstrău, şeful secţiei Cardiologie din cadrul Spitalului Municipal, se aşteaptă ca, în perioada sărbătorilor de iarnă, să apară multe cazuri de accidente vasculare cerebrale, din cauza unor crize hipertensive. Supraaglomerația nu permite decât patru consultații pe zi, în ambulatoriu. Secția Cardiologie ar trebui să funcționeze cu cinci medici.

Perioada sărbătorilor de iarnă este mereu aglomerată pentru secţia Cardiologie a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman. De obicei, în acest interval, vin la spital doar pacienţii care au o afecţiune cardiovasculară foarte gravă sau cei care au un eveniment acut, prin întreruperea medicaţiei, prin unele abuzuri alimentare sau prin expunere la frig. „Atât noi, cât şi cei din secţia Neurologie, avem foarte mulţi pacienţi în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru că frecvenţa accidentelor vasculare cerebrale hemoragice, din cauza crizelor hipertensive, este mult mai mare în această perioadă.

Acum nu prea avem cazuri obişnuite, deoarece pacienţii nu vor să se interneze în spital. În general, pentru perioada sărbătorilor, recomandăm pacienţilor noştri să nu întrerupă tratamentul. Chiar dacă vor mai bea un pahar cu vin, să nu întrerupă tratamentul, ci pot chiar să crească doza de antihipertensive, comparativ cu cea din zilele obişnuite”, declară medicul Victor Firăstrău, şeful secţiei Cardiologie.

Doar patru consultaţii pe zi în ambulatoriul de Cardiologie

Internările la Cardiologie, în această perioadă, se fac, în special, prin Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU). Asta pentru că numărul de consultaţii acordate de medicul cardiolog romaşcan în ambulatoriu a scăzut la patru pe zi, iar celelalte persoane care au o problemă cardiacă sunt nevoite să meargă la CPU. „Ca şef de secţie, am voie să nu acord consultaţii în ambulatoriul integrat. Dar, având în vedere că şi prin ambulatoriu se pot interna pacienţi, trebuie să respectăm un anumit circuit. Ei se pot interna prin CPU şi, de acolo, direct în secţie, sau cu bilet de trimitere de la medicul de familie către ambulatoriul integrat. De acolo, dacă noi considerăm că este caz grav, îi facem bilet de internare continuă sau de zi. Până acum două luni, am avut două ore de ambulatoriu, dar, pentru că în perioada aceasta sunt foarte multe internări, efectiv nu mai avem posibilitatea să ne împărţim. Eu ţin acum locul pentru cinci medici în secţia de Cardiologie. Secţia are în schemă cinci posturi de medic şi, deocamdată, sunt doar eu. În momentul în care vom fi mai mulţi, vom putea asigura ambulatoriu integrat pentru mai multe persoane. Aceste patru consultaţii sunt înregistrate la Casa de Asigurări de Sănătate, dar noi nu facem doar atâtea. Niciodată nu am lăsat un pacient la uşă, însă ce depăşeşte numărul de patru pacienţi nu mai putem să îi înregistrăm în calculator şi nu le mai putem da reţetă compensată sau gratuită”, spune medicul Victor Firăstrău.

Speranţa medicului Firăstrău, de a i se mai reduce din activitatea zilnică, este venirea unui nou coleg pe secţie. El speră că acest lucru se va întâmpla anul viitor, în luna septembrie, atunci când va termina studiile un alt medic, din Roman, care a luat rezidenţiatul pe post la secţia Cardiologie a Spitalului Municipal.


COMENTARII

WORDPRESS: 0