Autoritățile locale, din nou la lopată

Nici nu au terminat de deszăpezit toate drumurile din comune că ninsoarea căzută duminică a pus din nou autoritățile pe drumuri.

 

 

Zăpada a ajuns la 15-20 de centimetri. Avem un utilaj care a lucrat fără întrerupere. S-au degajat 8,7 kilometri de drum județean, 14,5 kilometri de drum comunal și 41 de kilometri de ulițe sătești. Deocamdată, școlile funcționează, sînt aprovizionate cu combustibil, dar, dacă ninge pînă mîine, nu garantez că drumurile vor mai fi funcționale„, a spus Ioan Duminică, primarul comunei Oniceni.

Ninsoarea a scos autoritățile pe drumuri și la Valea Ursului, comună predispusă la înzăpezire. „Nu a nins mult cantitativ, dar, dacă nu se oprește, vom relua acțiunea de desfundarea a drumurilor. Noi nu avem decît un singur utilaj și, cum nu făcea față, am fost nevoiți să închiriem încă unul, pentru a putea desfunda satele Chilii și Valea Ursului„, a spus Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului.

 

 

Copiii din Ciurea și Holm merg pe jos pînă la școală

 

Una dintre comunele fără microbuz școlar este Pîncești. Dacă elevii din clasele gimnaziale din satele Tălpălăi și Patricheni vin la școala coordonatoare din Pîncești cu mijlocul de transport în comun care are contract pe acest traseu, cei din satele Ciurea și Holm sînt nevoiți, pentru a ajunge la unitatea de învățămînt de centru, să meargă pe jos.
S-au făcut numeroase demersuri pentru a primi un microbuz școlar, dar s-a considerat că nu constituim o prioritate. Sînt 15 – 20 de copii care vin pe jos la Pîncești din satele Ciurea și Holm. Copiii din satul Ciurea trebuie să parcurgă patru kilometri pe jos, iar cei din Holm doi kilometri, pentru a ajunge la școală„, a spus profesorul Ioan Larion, primarul comunei Pîncești.

Dacă pentru transportul elevilor din satele Tălpălăi și Patricheni autoritățile locale cheltuiesc cu transportul 20.000 de lei pe an, copiii de la Ciurea și Holm ajung obosiți la școală, înfruntînd ninsoarea sau temperaturi de -20 de grade.

 

 

Nevoiașii din Oniceni cer ajutoare alimentare

 

Nevoiașii din satele Solca, Pietrosu, Poiana Humei și Gorun solicită autorităților locale alimente pentru a putea traversa această perioadă dificilă. „Temperaturile foarte scăzute ridică probleme mari oamenilor nevoiași din comuna Oniceni. Sînt oameni fără posibilități materiale, care trăiesc din alocațiile copiilor sau din ajutoarele sociale. Nu dispunem de fonduri, dar sperăm că oameni de bine vor auzi apelul nostru„, a spus Ioan Duminică, primarul comunei Oniceni.

 

 

Statistica făcută de autorități arată că persoanele defavorizate care au nevoie de ajutoare alimentare sînt din satele Solca (20% din populația satului), Pietrosu (70%), Poiana Humei (peste 60%) și Gorun (peste 60%).


COMENTARII

WORDPRESS: 0