Autoritățile locale de la Boghicea amenajează rețele de apă potabilă

Cursurile de apă subterane din localitatea Nistria sînt captate și aduse în sat prin conducte pentru alimentarea cu apă a populației și a animalelor.  Primarul comunei Boghicea, Eugen Mihai, a preluat ideea din zona montană. Recent, în comună au fost asfaltați doi kilometri din drumul județean Bîra-Boghicea. Sfințirea bisericii romano-catolice din satul Slobozia a fost prilej de sărbătoare locală.

În vreme ce unele administrații publice locale speră ca localnicii să se branșeze la rețeaua de apă potabilă, proiect pe care l-au implementat după două decenii de așteptare, autoritățile locale de la Boghicea exploatează toate sursele de apă potabilă de pe plan local pentru a rezolva problema apei în vreme de secetă. Cercetările întreprinse de către administrația publică din Boghicea în satele comunei au scos la iveală izvoare puternice. Descoperirea a determinat administrația publică să găsească soluții pentru exploatarea acestor surse de apă. Prima acțiune a autorităților a constat în amenajarea, în această vară, a unei fîntîni în pădurea comunală prin captarea unui izvor puternic. Reușita proiectului a determinat o nouă încercare, în satul Nistria.

„Un bătrîn din Nistria ne-a spus că, în trecut, a existat în sat o sursă de apă puternică. Am găsit izvorul la trei metri adîncime. Apa va fi colectată într-un bazin, iar de acolo, prin cădere, cu ajutorul unei conducte, amenajăm trei cișmele cu robinet și jgheaburi pentru adăpatul animalelor. Ideea de captare a apei a fost preluată după cele amenajate în zona montană. Cum satul Nistria este la baza unui deal, m-am gîndit să fac «prospecțiuni» pentru găsirea unui izvor care să alimenteze cu apă zona”, a precizat profesorul Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Deși montarea unor cișmele ar putea tenta populația să consume apa fără măsură, autoritățile locale vor discuta cu localnicii pentru a-i convinge că aceasta trebuie folosită rațional. „Oamenii din satul Nistria sînt bucuroși că pot lua apă și de la cișmea și, totodată, au unde să-și adape animalele, fără teama că apa ar seca. Pînă la montarea unei rețele publice de apă potabilă, folosim resursele noastre”, a spus primarul comunei Boghicea. Realizarea bazinului și a cișmelelor se face cu mici costuri și cu utilajele primăriei, iar forța de muncă va fi asigurată de beneficiarii Legii 416/2001 privind venitul minim garantat.

 

Eveniment spiritual în satul Slobozia

 

Noul altar din marmură al Bisericii Romano-Catolice „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din satul Slobozia, a fost sfințit duminică, 23 septembrie. Biserica din zid datează din 1897 și a fost construită pe locul fostului lăcaș de cult din paiantă, ridicat în perioada 1871-1874. Ultimele reparații asupra bisericii au fost făcute între anii 2007 și 2010 și au constat în modificarea altarului, schimbarea dușumelii, a tîmplăriei, a acoperișului și a băncilor, precum și în zugrăvirea interiorului și exteriorului lăcașului de cult. Lucrările au fost susținute financiar de credincioșii din sat, la care s-a adăugat un ajutor consistent din partea Primăriei Boghicea și a unor persoane cu suflet mare. La eveniment a participat toată suflarea comunei. „A fost o sărbătoare mare pentru satul Slobozia. Ne-am bucurat de prezența Preasfinției Sale Petru Gherghel, episcop de Iași, care a oficiat slujba de sfințire alături de 14 preoți. La eveniment a fost și primarul comunei Cornu Luncii, din județul Suceava, originar din satul Slobozia, cu care mă cunosc de foarte mulți ani. El nu a venit cu mîna goală. A adus o formație de muzică populară de la Fălticeni, care, timp de două ore, a cîntat și ne-a încîntat”, a spus primarul Eugen Mihai.

Pentru buna desfășurare a evenimentului, autoritățile locale au asfaltat, pe o distanță de 150 de metri, drumul care merge spre biserică și a fost construit un pod la intrarea în incinta lăcașului de cult.

 

Asfalt pe drumul județean Bîra – Boghicea

 

Drumul județean DJ 207 A, care traversează comuna Boghicea și leagă localitățile Bîra și Boghicea, a fost asfaltat pe o porțiune de doi kilometri, singurul tronson de drum care mai rămăsese nemodernizat pînă la intrarea în satul reședință. Deși se află în administrarea Consiliului Județean Neamț, modernizarea drumului județean DJ 207A s-a aflat pe lista de priorități a primarului PSD Eugen Mihai încă anul 2008, chiar de la primul său mandat. „Primul meu gînd, cînd am venit la primărie, a fost să scot satele din praf. Asfaltarea acestui tronson de drum s-a realizat cu sprijinul deputatului PSD Ioan Munteanu și a președintelui Consiliului Județean, Culiță Tărâță. Îmi doresc ca, în acest mandat, să pot moderniza alți patru kilometri de drum județean, în satele Slobozia și Nistria”, a spus primarul comunei Boghicea.

[sam_ad id=”89″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 0