Au fost prinşi la şase luni după ce au furat 20.000 de lei

Au fost prinşi la şase luni după ce au furat 20.000 de lei

Dimensiune text

 

bani1706c-680x365Poliţiştii au identificat două persoane bănuite de săvârşirea infracţiunii de furt din locuinţe, prin metoda distragerii atenţiei. În urma investigaţiilor efectuate de poliţiştii Postului de Poliţiei Gâdinţi, au fost identificate persoanele bănuite de furtul sumei de circa 20.000 lei comis în data de 22 noiembrie 2015, respectiv un bărbat de 33 de ani şi o femeie de 28 de ani, ambii din Săbăoani.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că în ziua de 22 noiembrie 2015, în jurul orelor 11.00, aceştia au intrat în locuinţa persoanei vătămate, din comuna Gâdinti, sub pretextul cumpărării de nuci şi a schimbării unei bancnote de 200 lei, moment în care, profitând de neatenţia proprietarului, i-au sustras de pe o masă suma de circa 20.000 de lei. Prejudiciul a fost recuperat în proporţie de 75%, iar cercetările în cauză continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.

Nu permiteţi străinilor să intre în casă!

Poliţiştii reiau sfaturile preventive privind săvârşirea infracţiunii de furt prin distragerea atenţiei, recomandând nemţenilor:
– nu permiteţi străinilor să intre în casă sau în curte sub diferite pretexte: vânzarea/cumpărarea de produse, folosirea telefonului, a toaletei sau pentru a le oferi ajutoare sau bunuri, schimbul unor bancnote;
– solicitaţi persoanelor, care se prezintă sub diferite calităţi, să se legitimeze;
– evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă;
– păstraţi documentele şi bunurile în locuri greu accesibile, cunoscute doar de dumneavoastră şi nu divulgaţi aceste informaţii altor persoane;
– nu vă lăsaţi tentaţi de preţurile produselor oferite spre vânzare de către persoane necunoscute, întrucât acestea reprezintă doar mijlocul prin care infractorii urmăresc să intre în locuinţa dumneavoastră.

Metode folosite de infractori

Poliţiştii precizează că infractorii joacă anumite roluri pentru a aborda victimele:

– metoda „Curierului”, reprezintă situaţia în care infractorii îşi documentează foarte bine victima, în general persoane vârstnice, şi, sub motivul că sunt trimişi de o rudă a acestora (fiul sau nepotul) care era plecată la muncă în străinătate, se prezintă la poarta/uşa persoanei vizate, pentru a le aduce un pachet. Astfel doi-trei indivizi, îmbrăcaţi elegant şi cu o maşină înmatriculată în străinătate, scot un colet pe care cer o sumă de bani, victima fiind păcălită datorită amănuntelor privind vârsta şi locul de muncă al fiul. Ba, chiar, aceştia pretind că îl sună la telefon pe copilul persoanei vizate ca să vorbească şi să se convingă şi îi dau victimei receptorul la capătul căruia se afla un complice. Presupusul fiu spunea că este în trafic şi nu poate vorbi prea mult, dar confirmă că cei de la poartă sunt cunoscuţi de-ai lui şi poate să le dea banii cu încredere. Bătrânii păgubiţi se alegeau cu un pachet în care găseau diverse, de la jocuri pentru copii, la ibrice, ceasuri sau electrocasnice ieftine, mult sub valoarea pe care au dat-o la schimb.

– metoda „Servicii de utilităţi casnice”, prin care infractorii pretind ca sunt reprezentanţi ai unor companii de gaz, apă sau electricitate şi intră în case pentru presupuse verificări.

– metoda „Deratizare” care presupune oferirea unor servicii de acest gen de către falşi angajaţi ai unor firme cu acest profil.

– metoda „Străinul” utilizată de regulă de infractorii care motivează că nu sunt din localitate, folosind ca pretext faptul că au o urgenţă medicală şi nu au bani romaneşti asupra lor, solicitând în acest mod victimelor să le schimbe sumele de bani în valută. Astfel, reuşesc să ia banii lăsând în schimb drept garanţie o geantă în care afirmă că se află valută sau bunuri de valoare promiţând că se vor întoarce.

Toate aceste metode servesc unui singur scop, acela de a pătrunde în locuinţele oamenilor de unde reuşesc să sustragă sume de bani sau bunuri de valoare.

Dacă aţi fost victima unei astfel de infracţiuni, nu lăsaţi să treacă timp de la comiterea faptei şi sesizaţi Poliţia prin apelul unic de urgenţă 112!

 COMENTARII

WORDPRESS: 0