Prima paginăNeamt

Au dispărut 1.000 de dascăli în șapte ani

Dimensiune text

Salariile și condițiile de muncă au fost motivele pentru care au plecat profesorii din învățămînt.

 

A fi dascăl era, în vremurile de odinioară, o misiune nobilă.  Mulți au ajuns la catedră, după 1990, nu din dorința de a urma o carieră didactică, uniitratînd-o ca pe o soluție de moment sau chiar un accident. Schimbările produse în sistemul de învățămînt și salarizarea au fost motivele presante care au determinat dascălii, debutanți sau cu vechime la catedră, să părăsească școlile. Potrivit unor date oferite de publicația Econtext, 24.365 de cadre didactice au părăsit, în perioada 2006 – 2010, sistemul de învățămînt românesc.

 

715 dascăli au părăsit sistemul în cinci ani

 

În decurs de cinci ani, în județul Neamț au dispărut posturile a sute de profesori, educatori și învățători și, ca urmare, multe școli au fost închise. Dispariția acestor posturi are rațiuni economice, dar și motive legate de scăderea numărului de elevi. În 2006 erau angajați în sistemul educațional nemțean 6.081 de dascăli. Începînd din 2007, numărul cadrelor didactice începe să scadă în fiecare an, iar trendul a rămas descrescător pînă în 2011. Mulți dascăli nemțeni au plecat peste hotare,preferînd, ca multe alte categorii profesionale, să presteze o muncă necalificată în schimbul unor salarii de cîteva ori mai mare decît în țară. Boom-ul economic din 2007 – 2008 a însemnat pentru multe cadre didactice oportunitatea de a se orienta spre  sistemul privat. Astfel, în anul 2007, numărul dascălilor din județul Neamț era de 5.990, cu 91 mai puțin față de 2006 și de 5.866 în 2008, cu 115 mai puțini comparativ cu 2006. Măsurile anticriză au debutat, începînd din 2009, cu reducerea cheltuielilor destinate personalului din învățămînt și au continuat cu tăierea salariilor acestora cu 25%. În aceste condiții, numărul dascălilor nemțeni ajunge, în 2009, la 5.705. Măsura anticriză luată de Ministerul Educației continuă și în anul 2010, cînd 339 dascăli au fost trimiși acasă, fie prin desființarea posturilor, fie prin pensionare.

La sfîrșitul acestui an școlar 2011, 107 cadre didactice au părăsit sistemul prin pensionare, iar zece au plecat prin demisie. „De regulă, cei care pleacă prin demisie și-au găsit un loc de muncă în străinătate sau în altă parte în țară„, explică Florentina Ungureanu, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț.

Dascălii titulari care părăsesc sistemul au dreptul la concediu fără plată timp de un an, într-un interval de zece ani, după care trebuie să se decidă dacă se reîntorc la catedră sau nu. Cererile pentru concediu fără plată se depun, conform Legii Educației, la unitățile școlare de proveniență, și nu la ISJ, cum era pînă acum un an.COMENTARII

WORDPRESS: 0