Au dat 60 de tone de grîu pe o hîrtie fără valoare

Reprezentanții unei întreprinderi familiale din Bahna au fost înșelați de 60 tone de grîu. Aceștia au livrat marfa fără a verifica cine este persoana de la celălalt capăt al firului. Polițiștii romașcani au identificat autorii și au recuperat prejudiciul după trei ani de cercetări.

Reprezentanții unei întreprinderi familiale din Bahna au fost înșelați de 60 tone de grîu. Aceștia au livrat marfa fără a verifica cine este persoana de la celălalt capăt al firului. Polițiștii romașcani au identificat autorii și au recuperat prejudiciul după trei ani de cercetări.

 

Au crezut că l-au prins pe Dumnezeu de un picior, dar s-au trezit țepuiți de 40 000 lei. Membrii unei întreprinderi familiale din Bahna, al cărei domeniu de activitate este agricultura, au învățat pe pielea lor ce înseamnă să fii credul cînd vine vorba de afaceri. În februarie 2009, partea vătămată a fost contactată telefonic de o persoană care s-a arătat interesată să cumpere o cantitate impresionantă de grîu. Cumpărătorul părea dornic să intre cît mai repede în posesia grîului, astfel că a oferit un preț cu mult mai mare față de cel al pieței -0,55 lei/kg plus TVA -, precizînd că va face plata înainte ca marfa să fie livrată.
Lucru care, aparent, s-a și întîmplat. Într-o zi de vineri, după ora 17.00, adică după ce se terminase programul tuturor unităților bancare, vînzătorul  a primit, prin fax, un ordin de plată prin care se confirma plata unei sume echivalente a 100 tone de grîu, conform prețului oferit de cumpărător. Imediat, acesta a dat undă verde ca cei care veniseră cu mașinile de mare tonaj să încarce și să plece cu 60 tone de grîu.

Înșelătoria a fost descoperită abia luni, cînd băncile și-au reluat programul, iar în contul părții vătămate nu se afla niciun ban. Atunci, vînzătorul a început să caute răspunsuri de unul singur, fapt care a îngreunat munca anchetatorilor, întrucît bărbatul din Bahna a făcut plîngere la Poliția Roman abia cîteva săptămîni mai tîrziu.

Polițiștii romașcani au pornit de la ordinul de plată trimis prin fax de „cumpărător”, care era un fals, întrucît firma înscrisă ca făcînd plata avea activitatea suspendată. De la acest element, anchetatorii au reușit să afle că marfa a fost transportată în portul Constanța, pentru a fi urcată pe un vapor și trimisă în altă țară. În portul Constanța, actele de însoțire a mărfii au fost înlocuite cu alte acte, false. Scriptic, cantitatea de grîu livrată a trecut prin patru societăți comerciale, pentru a i se pierde urma. Anchetatorii au avut noroc fiindcă, după numeroase verificări făcute, în cei trei ani de cercetări, în mai multe județe din țară, au reușit să-i identifice pe țepari ca urmare a unor acte pe care „cumpărărtorii” nu le-au falsificat. Așa s-a ajuns și la identificarea autorilor, un tînăr de 25 ani, din comuna Vidrea, județul Ilfov și un alt tînăr, de 27 de ani, din localitatea Babadag, județul Tulcea. Cei doi, care la săvîrșirea faptelor aveau 22, respectiv 24 ani, au predat  părții vătămate prejudiciul de aproximativ 40 000 lei, echivalentul celor 60 tone  de grîu. Cu toate acestea, cei doi nu au scăpat de dosare penale.

Polițiștii romașcani au întocmit pe numele celor doi dosare penale pentru înșelăciune, fals și uz de fals. Cercetările au fost terminate de curînd, iar dosarul urmează a fi transmis, săptămîna viitoare, către Parchetul de pe lîngă Judecătoria Roman.

Polițiștii îi sfătuiesc pe cetățeni să fie vigilenți și să-i verifice pe potențialii colaboratori la Registrul Comerțului sau la Direcția de Finanțe, instituții care pot oferi informații cu privire la existența și activitatea unei firme. Și, cel mai important, cei care au fost păgubiți trebuie să se prezinte  imediat la Poliție pentru a depune plîngere, fiecare zi de întîrziere însemnd un obstacol în rezolvarea rapidă a cazului.


COMENTARII

WORDPRESS: 0