Au căutat bombe

Dimensiune text

Luni, 14 mai, la ora 8.30, pirotehniștii militari au executat o misiune de cercetare pirotehnică în pădurea Arinosu, de pe raza localității Ion Creangă. Misiunea s-a executat în urma descoperirii în acea zonă a unui proiectil perforant calibru 47 de milimetri.

 

Proiectilul a fost descoperit de un grup de copii în ziua de 11 mai, care l-au manevrat fără să conștientizeze pericolul la care se expun. Aflat în zonă, șeful SVSU Ion Creangă a văzut grupul de copii și, cînd s-a apropiat de ei, a constatat că aceștia se jucau cu respectivul proiectil perforant. De altfel, zona este cunoscută ca servind amenajării unui depozit de muniție pe timpul celui de-al doilea război mondial. Pirotehniștii militari au fost alertați de șeful SVSU, care a luat măsuri de izolare a zonei, care fusese marcată cu panouri de avertizare a pericolului descoperirii unor elemente de muniție neexplodate. Sub conducerea inspectorului șef, elementul de muniție a fost ridicat în vederea distrugerii, zona rămînînd izolată, iar misiunea de cercetare a zonei fiind planificată pentru ziua de 14 mai. Cercetarea s-a executat pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați și prin săpătură la adîncime de pînă la 0,4 metri, într-un perimetru de 20 de metri pătrați, dar nu au mai fost descoperite alte elemente de muniție.

În aceeași zi, dar cîteva ore mai tîrziu, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Petrodava” al județului Neamț s-a deplasat în localitatea Dulcești, pentru a executa o misiune de cercetare pirotehnică, în urma unei solicitări primite din partea unui localnic. Solicitantul a precizat că, pe un teren din zonă, una dintre rudele sale ar fi îngropat un element de muniție, indicînd pirotehniștilor militari și locul, utilizat pentru depozitarea deșeurilor, unde s-ar afla acesta. S-a executat cercetarea pirotehnică a zonei, pe o suprafață de șase metri pătrați, cu ajutorul detectorului de metale. De asemenea, cercetarea s-a executat și prin săpături în același perimetru, pînă la o adîncime de 0,4 metri, dar, în urma executării cercetării, nu au fost descoperite elemente de muniție.

Reamintim faptul că, atunci cînd sînt descoperite elemente de muniție neexplodate, trebuie respectate în mod obligatoriu mai multe măsuri pentru a preveni producerea unor consecințe tragice. Nu le atingeți, nu le loviți sau mișcați, nu le introduceți în foc, nu încercați să demontați focoasele sau alte elemente componente, nu lăsați copiii să se joace cu asemenea componente și nu ridicați, nu transportați sau introduceți munițiile neexplodate în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi. În zona unde se presupune că ar exista muniție neexplodată, nu permiteți accesul, nu faceți focul și nu executați lucrări de îmbunătățiri. Anunțați evenimentul la numărul de telefon 112„, a precizat căpitan Iulian Jugan, purtătorul de cuvînt al ISU Neamț.COMENTARII

WORDPRESS: 0