HomeActualitate

Atenție unde înotați!

Pompierii îi sfătuiesc pe cetățeni să fie foarte atenți cînd merg la scăldat. Responsabilitatea autorităților este aceea de a semnaliza locurile în care există pericol de înec.

 

Un adolescent de 16 ani s-a înecat în zona barajului de acumulare de pe rîul Cracău, în localitatea Crăcăoani. Tînăul, care nu știa să înoate, ieșise la scăldat cu mai mulți prieteni. Acesta intrat în apă, dar a fost repede luat de curenții puternici și nu a mai putut fi salvat.

Pentru că evenimentul tragic coincide cu deschiderea unui nou sezon în care mulți cetățeni vor să se răcorească la scăldat, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Petrodava” al județului Neamț reamintește principalele reguli ce trebuie respectate pentru prevenirea riscurilor de înec.
Scăldatul trebuie să se facă doar în locurile special amenajate în acest sens. Dacă nu știți să înotați foarte bine, nu vă aventurați în locuri periculoase, nesupravegheate și folosiți în acest scop doar bazinele special amenajate și supravegheate de personal calificat. Nu vă scăldați în rîuri, lacuri, canale de irigații sau canale de fugă ale rîurilor, sau alte cursuri de apă unde malurile sînt abrupte, curenții sînt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi și trunchiuri de copaci„, a enumerat căpitan Iulian Jugan, purtătorul de cuvînt al ISU Neamț, o parte dintre regulile de care este bine să se țină cont pentru ca o baie răcoroasă să nu se transforme într-o tragedie.

De asemenea, se vor respecta întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement și se va folosi întotdeauna echipamentul de protecție furnizat de acesta. Părinții trebuie să-și supravegheze atent copii și să nu-i lase niciodată singuri în apă.

Responsabilități au și autoritățile publice locale. Acestea trebuie să identifice locurile cu pericol de înec și să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare. Pe timpul sezonului estival, autoritățile publice locale să trebuie desfășoare campanii de conștientizare a populației asupra riscurilor la care se expun atunci cînd se scaldă în locuri periculoase, prin afișarea unor materiale preventive și nominalizarea acestor locuri la sediile primăriilor, școlilor, bisericilor, piețelor, dispensarelor, magazinelor, stațiilor de autobuz și în alte zone frecventate, în timp ce autoritățile publice locale sau operatorii economici care au în administrare ștranduri, parcuri acvatice, porturi de agrement nautic sau alte locuri organizate pentru îmbăiere, trebuie să încadreze personal specializat pentru activități de salvare acvatică (salvamar) și posturi de prim-ajutor.

Comentarii

WORDPRESS: 0