Atenţie la virozele digestive

În această perioadă, cei mai afectaţi sunt nou-născuţii şi copiii.

Medicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că, în această perioadă cu temperaturi ridicate, numărul enterovirozelor poate creşte îngrijorător. Acestea sunt boli infecţioase provocate de virusuri din genul Enterovirus, transmise de la om la om prin materii fecale şi secreţii respiratorii care contaminează  apa, solul, alimentele. Enterovirusurile se caracterizează prin rezistenţă la aciditatea gastrică, la eter, alcool şi detergenţi. Toată lumea prezintă risc de infecţie cu enterovirusuri, dar mai expuşi sunt sugarii, copiii şi adolescenţii. Nou-născuţii, care nu dobândesc anticorpi de la mamă, pot face infecţii foarte severe.

Enterovirusurile se găsesc în secreţiile respiratorii şi materiile fecale ale persoanelor infectate. Perioada maximă de contagiozitate este în primele două săptămâni de la infecţie. Perioada de incubaţie este, în medie, de 3-5 zile, iar durata bolii este, de obicei, de 7-10 zile.

Variabilitatea clinică este trăsătura principală a infecţiilor enterovirale.

Persoanele infectate cu enterovirusuri pot să nu prezinte niciun semn sau simptom ori pot dezvolta simptomatologie respiratorie (asemănătoare gripei), cutanată (erupţii cutanate) sau meningită. Rareori este prezentă afectarea inimii (miocardită, pericardită), a creierului (encefalită) sau paralizii. Prezentarea la medic este obligatorie în cazul existenţei următoarelor semne şi simptome: febră (39-40 de grade C), frison, somnolenţă, dureri de cap. Pentru a preveni enterovirozele se recomandă respectarea următoarelor măsuri: evitarea contactului direct cu persoane bolnave, evitarea zonelor aglomerate pentru a reduce riscul transmiterii infecţiei, spălarea mâinilor cu apă şi săpun după folosirea toaletei şi înainte de fiecare masă, spălarea obligatorie pe mâini înainte de a îngriji copiii, curăţarea frecventă a suprafeţelor şi dezinfecţia acestora cu soluţie clorurată, curăţarea frecventă a jucăriilor şi interzicerea introducerii acestora în gură de către copii, aerisirea încăperilor cât mai des, fierberea apei de băut timp de 5 minute (se distrug sau se inactivează enterovirusurile), spălarea riguroasă a fructelor şi legumelor înainte de consum, evitarea consumului de alimente insuficient preparate termic, evitarea consumului de alimente provenite din comerţul stradal, evitarea consumului de apă din surse neamenajate şi necontrolate, evitarea îmbăierilor în ape stătătoare şi îndepărtarea în siguranţă a reziduurilor lichide şi solide.

Nu există, până în prezent, un vaccin care să prevină enterovirozele.


COMENTARII

WORDPRESS: 0