Atenție la ciupercile otrăvitoare! Două familii au ajuns la spital intoxicate cu ciuperci

Atenție la ciupercile otrăvitoare! Două familii au ajuns la spital intoxicate cu ciuperci

 

 

Cinci persoane au ajuns la spital marți seară, 17 iulie, după ce s-au intoxicat cu ciuperci. Cadrele medicale ale Serviciului de Ambulanță Județean Neamț au fost solicitate să intervină în sprijinul a două familii, la ora 22.52, în Piatra Neamț, de unde au preluat trei pacienți, o femeie de 57 de ani, un bărbat de 36 de ani și o fată de 13 ani, apoi în Săvinești, de unde au fost preluați un bărbat de 52 de ani și un tânăr de 18 ani. Pentru toți cei cinci pacienți a fost stabilit diagnosticul de intoxicație cu ciuperci, aceștia fiind transportați la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

Intoxicaţiile involuntare cu ciuperci pot fi cauzate atât de necunoaşterea tipurilor de ciuperci, cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. Sfatul medicilor este acela de a consuma ciuperci comercializate în locurile autorizate. Totodată, medicii recomandă ca, după consumul acestor produse, orice simptome de rău apărute să fie tratate cu maximă seriozitate. O atenţie deosebită trebuie acordată simptomelor apărute la un timp mai îndelungat de la consum, acestea putând fi urmarea consumului unor ciuperci foarte periculoase pentru organism.

Specialiștii în sănătate publică recomandă culegătorilor şi consumatorilor de ciuperci:
– să culeagă numai acele ciuperci pe care le cunosc ca fiind comestibile, exemplarele tinere, cărnoase, complet deschise;
– să culeagă ciupercile doar în vase solide: coşuri, găleţi, vase de plastic, deoarece în sacoşe, genţi, pungi se strivesc şi se strică foarte repede;
– să evite cumpărarea ciupercilor de la vânzătorii ambulanţi din pieţe, locuri de agrement, păduri, parcări, marginea şoselelor, dacă aceştia nu posedă certificat fitosanitar;
– să nu consume ciupercile moi, cu gust şi miros neplăcut, sau culese cu câteva zile în urmă;
– nu se vor consuma ciupercile incomplet preparate termic (fripte) sau crude.

„Testele populare de identificare a ciupercilor toxice – culoarea locurilor de tăietură şi ruptură sau apăsare cu degetul, mirosul, gustul, culoarea modificată prin fierbere împreună cu ceapă sau o linguriţă de argint – nu sunt dovezi sigure dacă sunt comestibile sau otrăvitoare”, precizează reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Aceștia afirmă că, pe lângă ciupercile comestibile se cunosc şi cel puţin 50 de specii toxice, maximul de incidenţă al intoxicaţiilor înregistrându-se în perioada iulie-septembrie. Perioada de latenţă (între momentul consumului şi cel al apariţiei simptomelor) şi simptomatologia permit orientarea către opt sindroame, în fiecare dintre aceste sindroame fiind incriminate anumite specii de ciuperci.

În general, intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin:
– tulburări digestive: greţuri, vărsături, epigastralgii (dureri de stomac), diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatocelulară;
– tulburări neurosenzoriale: mioză (micşorarea pupilelor) sau midriază (dilatarea pupilelor), agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă;
– tulburări cardiovasculare: bradicardie sau tahicardie, hipotensiune arterială sau hipertensiune arterială;
– tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii şi vârstnici;
– tulburări renale: insuficienţă renală funcţională şi/sau organică;
– simptome generale: frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor sau dimpotrivă hipersecreţie salivară şi renală.

„Gravitatea intoxicaţiilor cu ciuperci este dată în special de insuficienţa hepatică fulminantă şi insuficienţa renală care duc frecvent la deces. Prezentarea de urgenţă la medic este obligatorie în cazul apariţiei simptomelor menţionate, ţinându-se cont că apariţia simptomelor la interval mai mare de 6 ore de la consum are prognostic grav, iar tulburările digestive frecvent prezente au consecinţe mai importante la copilul mic şi la vârstnic”, avertizează reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț.

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0