Prima paginăActualitate

Atenţie, carne alterată!

Dimensiune text

În unele hipermarketuri au fost identificate produse alimentare din carne care erau alterate şi ambalate necorespunzător.

Ca urmare a identificării unor produse alimentare din carne, la unele hipermarketuri din ţară, care erau alterate şi ambalate necorespunzător, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a iniţiat, la sfârşitul săptămânii trecute, o acţiune tematică naţională, care a avut ca obiect verificarea calităţii unor produse alimentare (salam feliat ambalat în vid, capete de salam în vid, dar şi alte mezeluri).

În acelaşi timp, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a emis un comunicat de presă prin care oferă informaţii cetăţenilor cu privire la condiţiile de împachetare şi ambalare a produselor alimentare destinate consumului uman. Aşadar, capetele şi feliile de salam crud-uscat, ambalate în vid, au termenul de valabilitate de 42 de zile de la data ambalării, termen de valabilitate validat prin buletine de analize efectuate de către laboratoare acreditate

În conformitate cu prevederile regulamentului de stabilire a normelor specifice de igienă, care se aplică alimentelor de origine animală, operatorii din sectorul alimentar nu introduc pe piaţă niciun produs de origine animală dacă acesta nu are aplicat pe el o marcă de sănătate/identificare, ambalat şi etichetat corespunzător, în conformitate cu prevederile legislaţiei europene în vigoare; astfel se atestă că produsele sunt obţinute în unităţi autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi sunt supuse controlului sanitar veterinar.

În cazul reambalării, aplicarea unei noi mărci de identificare pe un produs se face numai dacă se îndepărtează ambalajul sau învelişul intim sau dacă este supus unei prelucrări ulterioare, într-o altă unitate de industrie alimentară, caz în care, noua marcă trebuie să indice numărul de înregistrare sau autorizare al unităţii unde au avut loc aceste operaţiuni.

Ambalarea şi împachetarea produselor alimentare destinate consumului uman trebuie, în principal, să protejeze alimentele împotriva contaminării microbiene şi a altor contaminări care ar putea afecta negativ siguranţa şi calitatea produsului, dar şi împotriva deshidratării, să protejeze caracteristicile senzoriale şi calitative ale acestora.

COMENTARII

WORDPRESS: 0