Atelierele de confecţii şi terasele, locul de muncă al elevilor în vacanţă

Dimensiune text

Angajatorii din judeţ au început să privească cu mai mult interes spre elevii şi studenţii dornici să muncească în vacanţă. În vacanţa de vară 2014, 43 de tineri, 36 de elevi şi şapte studenţi au lucrat cu acte în regulă la 11 angajatori din diverse domenii de activitate. În comparaţie cu anii trecuţi, tendinţa este în creştere. În 2013 au fost angajaţi să lucreze pe perioada vacanţei de vară 23 de elevi şi studenţi. Cei mai mulţi dintre cei angajaţi în această vară au lucrat în industria confecţiilor, în restaurante, terase şi în comerţ. O parte din leafa acestora este subvenţionată de stat.

Conform prevederilor Legii 72 din 2007, angajatorii care încheie contracte de muncă cu elevii şi studenţii pe perioada vacanţei pot beneficia de un stimulent financiar lunar, în valoare de 250 lei, echivalentul a 50% din valoarea indicatorului social de referinţă, acordat din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru fiecare elev şi student încadrat în muncă. Angajarea elevilor şi studenţilor se poate realiza pe perioada vacanţelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă. Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator, din fonduri proprii. Stimulentul se acordă la cererea angajatorului, din bugetul asigurărilor de şomaj.

De stimulentul financiar lunar prevăzut de lege pot beneficia angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi, în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial. Stimulentul se mai acordă şi celor care angajează aceste categorii de tineri cu contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei. În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă cu un timp de muncă de şase ore pe zi şi 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă. Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar menţionat, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor.COMENTARII

WORDPRESS: 0