Asociere între judeţe pentru fonduri europene

Dimensiune text

Patru judeţe, printre care şi Neamţ, s-au asociat pentru a accesa fonduri europene. Asociaţia va putea obţine finanţare direct de la Bruxelles, evitând birocraţia românească.

Zona Roman şi zone vecine din judeţele Iaşi, Bacău şi Vaslui vor reprezenta beneficiarul comun al unor proiecte economice şi sociale, cu finanţare europeană. Acesta este scopul unui parteneriat aprobat de Consiliul Judeţean Neamţ în ultima şedinţă.

Instrumentele noi propuse pentru dezvoltarea într-un teritoriu interjudeţean sunt investiţiile teritoriale integrate (ITI). Propunerea vizează teritoriul aflat la limitele judeţelor Iaşi, Neamţ, Vaslui şi Bacău (sud-vestul judeţului Iaşi), care înregistrează disparităţi considerabile faţă de zonele mai dezvoltate ale celor patru judeţe, serioase probleme sociale şi care este polarizat de existenţa unor centre urbane. În opinia iniţiatorilor, abordarea problemelor acestui teritoriu într-un mod integrat poate oferi soluţii optime pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare socială şi economică.

După asocierea oficială a celor patru judeţe, se va delimita teritoriul considerat ca prezentând caracteristici omogene şi probleme comune, iar partenerii vor asigura resursele financiare necesare contractării serviciilor de elaborare a Strategiei Intersectoriale de Dezvoltare Teritorială Integrată 2014-2020. Strategia se va elabora în paralel cu demersurile necesare pentru constituirea asociaţiei. Valoarea maximă propusă este de 37.200 euro, inclusiv TVA, costurile urmând a fi suportate în comun de parteneri.

Investiţiile teritoriale integrate reprezintă un instrument conceput pentru o abordare bazată pe situaţia din teren a dezvoltării, care poate contribui la descătuşarea potenţialului slab utilizat de la nivel local, urban şi regional. Potrivit documentelor emise până la această dată de Comisia Europeană şi Guvernul României, referitoare la modul de finanţare şi realizare a investiţiilor în perioada următoare de programare, în afară de investiţiile care sprijină printr-un ITI o strategie de dezvoltare bazată pe situaţia din teren, pot fi finanţate acţiuni suplimentare ţintite către aceeaşi zonă prin axele prioritare ale unui program operaţional sau ale unor programe operaţionale care nu participă la finanţarea ITI. În plus, cererile de finanţare pentru ITI se depun direct la Bruxelles, fiind vorba de o legătură directă cu reprezentanţii europeni.

Pentru asocierea cu cele trei judeţe şi derularea activităţilor propuse, Consiliul Judeţean Neamț a alocat suma de 41.850 de lei.


COMENTARII

WORDPRESS: 0