Asociaţia „Capadochia” a făcut o donaţie Spitalului Roman

Dimensiune text

Asociaţia este condusă de părintele Ioan Antoci, preot în cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman. Donaţia a acoperit o parte din nevoile secţiei de Oncologie.

Membrii Asociaţiei „Capadochia” din Roman au făcut joi, 13 martie, o donaţie Spitalului Municipal de Urgenţă Roman. „Împreună cu doamna Cristina Grecu şi cu fratele ei ne-am hotârât să facem o donaţie către secţia de Oncologie a spitalului. Este un proiect pe care l-am gândit împreună încă de anul trecut şi pe care îl punem în practică acum. Donaţia a cuprins 21 de obiecte şi a constat într-un calculator, un dulap de medicamente, targă mobilă, un pat cu telecomandă, cărucior de transport pentru bolnavi, pături, lenjerie de pat, veselă şi costume pentru asistente. Valoarea contractului de donaţie este de 16.500 de lei”, a precizat părintele Ioan Antoci, de la Paraclisul din cadrul spitalului şi preşedintele Asociaţiei „Capadochia” din Roman.

Asociaţia „Capadochia” a fost înfiinţată în anul 2005 şi a funcţionat la demisolul Bisericii „Sfântul Vasile cel Mare” din Roman, situată între Spitalul Municipal de Urgenţă şi Corpul B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, în perioada când părintele Ioan Antoci s-a ocupat de construcţia bisericii. „La demisolul bisericii există un spaţiu amenajat pentru funcţionarea unei cantine sociale, pentru 200 de persoane. Pentru acest serviciu obţinusem şi acreditare. După ce am întrerupt activitatea la biserică, acţiunile în cadrul asociaţiei au fost restrânse. Sperăm ca această acţiune umanitară să fie urmată de altele, mai mari, în care să implicăm şi alte persoane sau societăţi care vor să ne ajute”, a spus părintele Antoci.

Cristina Grecu, membră fondatoare a Asociaţiei „Capadochia”, a adresat, la rându-i, un îndemn celor care pot să dea o mână de ajutor pentru cei aflaţi în suferinţă: „Am ales să donăm aceste obiecte secţiei de Oncologie pentru că ni s-a părut nouă că este cea mai puţin dotată din spital. Îi înţeleg foarte bine pe cei internaţi acolo. Cu ani în urmă, am descoperit că am o afecţiune care a necesitat un tratament similar cu chimioterapia. Vindecarea a venit din schimbarea stilului de viaţă, a alimentaţiei şi a modului de a gândi. Este foarte bine să fim buni, milostivi. Este foarte important să învăţăm să-i iubim pe cei din jurul nostru”.

donatie02La eveniment au participat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, doctor Dorina Luchian, medic primar oncolog, medic coordonator al compartimentului de Oncologie medicală, Leonard Achiriloaei, directorul economic al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, asistent principal Elena Chirilă, director de îngrijiri, medicul Oana Onu, directorul medical al spitalului, şi asistente medicale. „Asociaţia patronată de părintele Antoci a făcut un gest umanitar care a constat într-o acţiune de donare către spital a unor obiecte de importanţă deosebită pentru noi. Este o acţiune umanitară care rezolvă o parte din necesităţile acestei secţii, având în vedere că fondurile spitalului nu acoperă toate nevoile spitalului. Cu astfel de sprijin putem să trecem mai uşor peste momentele dificile. Nu este singurul gest de acest fel. Persoane fizice şi juridice au contribuit pentru dotarea secţiei de Pediatrie şi pentru unele reamenajări. Sperăm să nu fie ultima acţiune de acest fel şi le mulţumim din suflet celor care sunt aproape de noi şi înţeleg eforturile pe care le facem”, a spus Leonard Achiriloaei, directorul economic al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Acesta a arătat că acţiunile binevoitorilor sunt dublate de proiectele conducerii spitalului, care constau în dotări cu aparatură şi în lucrări de reabilitare. „Anul acesta vom face dotări cu aparatură în valoare de 1.700.000 de lei, care vor fi făcute din bugetul nostru. Vom face etapizat reparaţii curente la secţiile nemodernizate din spital, începând de la etajul V: secţia de Obstetrică-Ginecologie, secţia de Pneumologie, secţia de Oncologie, secţia ORL, pentru ca tot spitalul să aibă condiţii cât mai bune”, a spus directorul economic al spitalului.

Primarul municipiului Roman, profesorul Laurenţiu Dan Leoreanu, a felicitat iniţatorii acestui proiect. „Ne bucurăm de astfel de iniţiative şi cred că, de la an la an, spitalul din Roman se schimbă datorită contribuţiei celor din spital. Primăria şi Consiliul Local au avut, însă, un rol determinant. De când spitalul a trecut în subordinea Primăriei municipiului Roman, cred că se vede un reviriment puternic faţă de perioada când era subordonat Ministerului Sănătăţii. Și, chiar dacă sub aspect financiar pentru noi a fost mai greu, pentru spital a fost mult mai bine. Spitalul arată din ce în ce mai bine, acelaşi lucru spune şi personalul medical şi mă bucur că percepţia este una pozitivă. În perioada următoare, împreună cu conducerea spitalului am stabilit un plan important de dezvoltare. Noi ne întâlnim periodic şi analizăm, luăm decizii în urmă consultărilor şi cred că ne aflăm pe un drum bun, atâta timp cât spitalul înregistrează progres şi are în atenţie creşterea confortului celor aflaţi în suferinţă”, a declarat primarul municipiului Roman.COMENTARII

WORDPRESS: 0