Asistenții personali, la mîna primarilor

Dimensiune text

Primarii comunelor din jurul Romanului se plîng că nu mai au bani pentru plata asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități. Cele mai multe dintre administrațiile publice locale au întîrzieri la plata acestei categorii de angajați.

 

 

Sumele alocate din bugetul local s-au cheltuit de mult, iar rectificarea bugetară primită recent pentru reechilibrarea bugetelor locale nu a putut acoperi restanțele. În comuna Bozieni, de exemplu, sînt 32 de asistenți personali în plată, care abia și-au primit drepturile salariale pentru luna iunie. De atunci, aceștia fac muncă de voluntariat.
Cu banii primiți din rectificarea bugetară am achitat abia o diferență la salariile asistenților personali pentru luna iunie. Pentru a asigura plata lunară a salariilor asistenților personali avem nevoie de 16.800 de lei. Nu avem excedent bugetar, de aceea, singura soluție de a rezolva problema este o nouă rectificare bugetară centrată pe acest capitol„, a precizat Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.

Vîntul austerității este așteptat să bată și în comuna Ruginoasa. Aici, lunile critice din an vor fi noiembrie și decembrie. „Ultimele două luni ale acestui an se anunță dificile pentru noi. Nu putem asigura nici salariile angajaților. Plata celor 17 angajați personali va fi și ea sistată. Vom rămîne cu restanțe la utilități„, a precizat Nicu Chirilă, primarul comunei Ruginoasa.

Situația este cu totul diferită în comuna Valea Ursului. Deși o comună săracă, administrația publică a prevăzut aceste cheltuieli în bugetul local la început de an. „Plata asistenților personali este la zi. Am asigurat necesarul de bani chiar de la începutul anului și nu îmi fac probleme din acest punct de vedere„, a spus Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului.
Cu alte cuvinte, cele 40 de persoane care activează ca asistenți personali în comuna Valea Ursului nu au motive de îngrijorare, deoarece își vor primi drepturile salariale pînă în ultima lună a anului.


COMENTARII

WORDPRESS: 0