Prima paginăSocialSanatate

Asistente voluntare pentru Spitalul Roman

Dimensiune text

Criza de personal din spital este tratată cu voluntari. Aproape 100 de asistente lucrează fără bani în spitalul romaşcan. Ele acumulează, astfel, experienţa fără de care nu se pot angaja nici în ţară, nici în străinătate.

Aproape 100 de asistente medicale cu diplome în regulă, unele având servicii în domenii cu totul diferite, cum ar fi croitoria sau comerţul, lucrează fără bani în Spitalul Municipal de Urgenţă Roman. Acestea lucrează gratuit în spital, pentru a acumula experienţa care atârnă greu atunci când îşi propun să participe la concursuri pentru un post plătit în acelaşi spital sau atunci când urmăresc să lucreze într-un spital din străinătate.

Fetele câştigă experienţă şi sunt, în acelaşi timp, de ajutor, suplinind lipsa cronică de personal din spital. Chiar dacă voluntarilor nu li se dau sarcini foarte grele, deoarece aceştia nu au răspundere, managerii din spitale recunosc că au nevoie de ei chiar şi pentru treburile mărunte, pentru ca angajaţii cu contract de muncă să se poată ocupa de sarcinile mai grele. „În ceea ce priveşte angajarea de personal, suntem undeva la nivelul mediu, avem personal cât să ne putem desfăşura activitatea. Fondurile de care dispunem pentru cheltuieli de personal nu ne permit să facem angajări, iar unele posturi sunt blocate de câţiva ani, din cauza legislaţiei. Voluntariatul este o soluţie în acest moment”, a spus directorul de îngrijiri al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, Elena Chirilă.

80 de voluntare au încheiat deja un contract cu conducerea spitalului, în baza căruia îşi desfăşoară activitatea. Contractele se încheie pe o perioadă de trei luni, după care, la solicitarea voluntarei şi cu acordul medicului şef al secţiei în care aceasta a lucrat, îşi poate prelungi contractul. Unele voluntare au deja un an şi jumătate de muncă în spital. Pentru 30 dintre asistentele voluntare au fost eliberate deja diplome care atestă efectuarea stagiului de practică.

„Pentru încheierea contractului, voluntarele pregătesc un dosar asemănător cu cel necesar pentru angajarea în condiţile legii. Este obligatoriu ca ele să aibă un certificat de liberă practică, eliberat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) şi o adeverinţă de la medicul de medicina muncii care să ateste că au aptitudini pentru a lucra în acest domeniu. Pentru a nu le supune la cheltuieli, acest document este eliberat, după consult, de medicul de medicina muncii al spitalului, în mod gratuit. Programul de lucru al acestora nu poate fi impus. În funcţie de timpul pe care îl au la dispoziţie lucrează 4, 6 sau 8 ore, după un program stabilit de comun acord cu asistenta şefă de pe fiecare secţie, care le stabileşte, de asemenea, şi activităţile care le revin”, a precizat directorul Elena Chirilă.

Cele mai multe asistente medicale voluntare pot fi întâlnite la secţia Medicală, la secţia de Primire urgenţe, la Endocrine sau Ortopedie, ORL, secţii în care nu sunt restricţii aşa cum este Maternitatea, de exemplu. Voluntariatul nu este o măsură obligatorie, nu există o lege care să oblige viitori angajaţi să muncească o perioadă gratuit, dar, întotdeauna, se cere de la viitorul angajat experienţă. Deşi nu este recunoscut ca vechime în muncă, voluntariatul reprezintă un avantaj la concursul de angajare, deoarece înseamnă experienţă practică dobândită într-o unitate sanitară. „Cele mai multe dintre asistentele care lucrează ca voluntari pleacă, apoi, în străinătate, unde pot câştiga mai bine. Pentru ele, experienţa câştigată prin voluntariat poate fi hotărâtoare”, a spus Puiu Sârbu, preşedintele filialei Neamţ a OAMGMAMR.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • UN OM SIMPLU 8 ani

    SINT UN OM CARE LUCREAZA IN SISTEMUL DE SANATTE DE SUFICIENT TIMP, ASTFEL INCIT VA POT ASIGURA CA ACEST VOLUNTARIAT SAU MUNCA IN FOLOSUL APROAPELUI NU CONTEAZA DE FEL LA O ANGAJARE PE POST!
    DE CE O SA VA INTREBATI. AFLATI PE ACEASTA CALE CA IN SPITALUL MUNICIPAL ROMAN SINT DESTUL DE MULTE PERSOANE CU SCOALA POSTLICEALA TERMINATA SI LUCREAZA PE POST DE INFIRMIERE CARE LA EXAMENE PENTRU POST AU FOST TRATATE CU…INDIFERENTA CLARA.
    CONCLUZIA…DACA NU CORESPUNZI DIN PUNCT DE VEDERE FINANCIAR SI AICI CUNOSCATORII VOR STI DESPRE CE VORBESC,ATUNCI CU TOATA VECHIMEA IN MUNCA,VOLUNTARIAT SAU CE-O MAI FI NU AI NICI O SANSA
    UN OM CARE A PATIT-O!