Asistenţa socială „înghite” o treime din dezvoltarea Romanului

Bugetul dedicat asistenţei sociale reprezintă a treia parte din banii alocaţi investiţiilor. Cu aproximativ 6,8 milioane de lei sunt sprjiniţi, timp de un an, în jur de 1.500 de romaşcani.

Municipiul Roman are 1.500 de persoane asistate social, sub diferite forme de asistenţă. Bugetul de asistenţă socială reprezintă mai mult de o treime din bugetul de investiţii al municipiului Roman, iar cheltuirea acestor bani pentru categoriile defavorizate a fost subiect de discuţii între consilierii locali de mai multe ori.

„La acest moment, în baza Legii nr. 416/2001, avem înregistrate 400 de dosare pentru familii care beneficiază de ajutor social, iar numărul total al persoanelor care beneficiază de acest sprijin este de aproximativ 1.100. În afară de ajutorul social, mai avem în grijă 120 de persoane care mănâncă, de luni până vineri, la Casa Pâinii, prânzul şi cina. Sâmbăta şi duminica, acestor cetăţeni li se dă hrană rece pentru acasă. De regulă, un romaşcan care beneficiază de un anumit tip de ajutor social nu este încadrat şi în alte categorii”, a afirmat Lucian Micu, viceprimarul municipiului Roman.

La Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Roman mai sunt înregistrate 200 de dosare privind acordarea de alocaţie de susţinere a familiei, iar azilul de bătrâni din strada Ogoarelor, realizat cu fonduri europene, găzduieşte 28 de cetăţeni. În plus, persoanele cu venituri mici vor beneficia de tichete sociale în valoare de 40 de lei, în fiecare trimestru.

La momentul aprobării bugetului local, consilierul PSD Petru Gîndulescu a atras atenţia asupra sumelor mari care se cheltuie pe asistenţa socială – 6.813.000 lei în 2014 – şi a cerut ca administraţia locală să ia măsuri care să-i sprijine pe oamenii care muncesc, nu doar pe cei are ajutoarele de la Primărie sau de la Uniunea Europeană.

Anul acesta, bugetul de dezvoltare al municipiului Roman se ridică la 17.618.000 lei, bani prea puţini pentru demararea unor proiecte noi, astfel că vor fi prioritare investiţiile deja începute.

Pentru buna funcţionare a obiectivelor ce ţin de asistenţa socială, în organigrama Primăriei Roman sunt prevăzute 112 posturi. Salarizarea celor care lucrează în domeniu este inclusă în bugetul total, de 6.813.000 lei.


COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • A fost o vreme când această treime își câștiga pâinea prin muncă în întreprinderile romașcane…

    • dyp 6 ani

      corect Mihai . ce dezovltare a romanului ??sa se duca banii pe borduri si pe alte monumente de cact? lasa sa aiba lumea ajutoare daca locuri de munca nu sunteti in stare sa creati . ma lasa rece ca e asfaltul ca in palma in tot romanul , in conditiile in care viata e grea si lumea e necajita!