Asistații social își pierd venitul dat de stat dacă refuză un loc de muncă

Asistații social își pierd venitul dat de stat dacă refuză un loc de muncă

Dimensiune text

 

Beneficiarii Legii 416/2001 privind venitul minim garantat își vor pierde banii încasați lunar conform acestui act normativ, dacă nu se vor prezenta vineri, 7 aprilie, la Bursa locurilor de muncă.

Anunțul a fost făcut miercuri de Primăria Municipiului Roman și vizează persoanele care pot munci. „Persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social, aflate în evidența Agenției teritoriale, au obligația de a se prezenta la aceasta acțiune, în caz contrar fiind aplicabile prevederile articolului 15, alineatul 6, din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, care stipulează faptul că: «refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage suspendarea plăţii ajutorului social”, precizează un anunț al municipalității semnat de primarul Lucian Micu.

Bursa generală a locurilor de muncă este organizată de Agenția Județeana pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Neamț și se va desfășura în Roman vineri, 7 aprilie, la cantina Liceului Tehnologic „Vasile Sav” din bulevardul Republicii, nr. 46, cu începere de la ora 9.

149 de romașcani cu venit minim garantat, apți de muncă

Conform datelor oferite de municipalitate, în Roman sunt în acest moment 209 familii și persoane singure care, conform Legii 416/2001, încasează venitul minim garantat. 149 de persoane sunt apte de muncă, iar dintre acestea 81 sunt nominalizate pentru a presta acțiuni sau lucrări de interes local – în folosul comunității.

În Roman există persoane care au beneficiat de venit minim garantat de la apariția actului normativ, acum 16 ani, fără să își găsească în tot acest timp un loc de muncă.

În ultimii ani, au fost frecvente cazurile în care, în Roman, beneficiari ai venitului minim garantat și-au pierdut acest drept, prin dispoziția primarului, pentru nerespectarea prevederilor articolului 7, alineatul 1, al Legii 416/2001, care stipulează: „Persoanele apte de muncă care nu realizează venituri din salarii sau din alte activități se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidența agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pentru încadrare în muncă și nu au refuzat nejustificat un loc de muncă oferit sau nu au refuzat participarea la un program de pregătire profesională”.

Cursuri de calificare pentru beneficiarii Legii venitului minim garantat

Beneficiarii Legii 4016/2001 nu mai au, din acest an, obligația de a se prezenta o dată la trei luni la Agenția Locală pentru Ocuparea Forțelor de Muncă. Însă, o dată la șase luni, aceste persoane trebuie să își reînnoiască dosarul de șomaj, pentru că, la expirarea acestui termen, ies din evidențele ALOFM și, automat, conform legislației, își pierd venitul minim garantat.

„Pentru a veni în sprijinul acestei categorii de persoane, noi vom schimba modalitatea de lucru cu acestea și cu primăriile, unde se depun dosarele pentru venitul minim garantat, în sensul că, pe baza unei planificări, o dată la șase luni, vrem să mergem într-un fel de caravane ale ocupării forței de muncă, în localități din mediul rural. Astfel, vom invita să vină la primării toți șomerii înscriși la noi – în special pe cei neindemnizați, care au dosar de venit minim garantat -, astfel încât să discutăm cu ei, să vedem situația lor și să vedem ce se poate face pentru ei. În acest sens, ne vom adapta și oferta de măsuri active. Pe de-o parte, prin acordarea primei de activare de 500 de lei pentru șomerii care se angajează pentru o perioadă de cel puțin trei luni. Pe de altă parte, ne vom autoriza să facem cursuri de calificare în domeniul agricol – lucrători în cultura plantelor și zootehnie -, ținând cont și de evoluția economică din ultimii ani, după deschiderea multor afaceri în domeniul agricol în mediul rural, care au nevoie de lucrători calificați”, a afirmat directorul executiv al AJOFM Neamț, Daniel Chirilă.

Fără obligații pentru persoanele cu copii de până la 7 ani

Conform Legii 416/2001, persoanele apte de muncă ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidenţa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pentru încadrare în muncă, şi nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de aceste agenţii.

Prin persoană aptă de muncă se înţelege persoana care are vârsta cuprinsă între 16 ani şi vârsta standard de pensionare, nu urmează o formă de învăţământ cursuri de zi prevăzută de lege și are starea de sănătate şi capacitatea fizică şi psihică corespunzătoare, care o fac aptă pentru prestarea unei munci.

Face excepţie de la îndeplinirea acestor obligații persoanele  apte de muncă şi care asigură creşterea şi îngrijirea, potrivit legii, a unuia sau a mai multor copii în vârstă de până la 7 ani – şi până la 18 ani în cazul copilului cu handicap grav sau accentuat, dovedit prin certificat eliberat de Comisia pentru protecţia copilului, sau asigură îngrijirea uneia sau a mai multor persoane cu handicap grav ori accentuat sau persoane vârstnice dependente care nu beneficiază de asistent personal sau îngrijitor la domiciliu, în condiţiile legii.

Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor legii, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, acţiuni sau lucrări de interes local.

În 2017, nivelul lunar al acestui venit, care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR – al cărui cuantum este de 500 de lei în acest an), are următoarele valori: 0,283 ISR (141,5 lei) pentru persoana singură; 0,510 ISR (255 de lei) pentru familiile formate din două persoane; 0,714 ISR (357 de lei) pentru familiile formate din trei persoane; 0,884 ISR (442 de lei) pentru familiile formate din patru persoane; 1,054 ISR (527 de lei) pentru familiile formate din cinci persoane; câte 0,073 ISR (36,5 lei) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Guvernantii nostri au furat mii de miliarde din 89 pana in prezent sunt bine mersi iar noi „plangem ” ca un asistat social primeste 140 de lei lunar . Banuiesc ca majoritatea acestor oameni sunt inscrisi doar pentru a avea o asigurare medicala si au o varsta in care vechimea in munca suficienta nu e de ajuns sa se pensioneze , undeva in jur de 50 ani , cand nu prea te angajeaza nimeni . Ce sa facem cu acesti oameni la limita ? Sa ii ascundem sa nu se vada realitatea din tara asta ? Realitatea e ca nu se traieste chiar asa de bine in partea asta de lume si exista si oameni care supravietuiesc . Au crescut salariile ? Dar nu inteleg de ce banul nu mai are valoare ? A fost deflatie acu’ e o mica inflatie si totusi preturile sunt „sus” . Hai sa ne luam de hotii de miliarde si nu de asa zis asistatii sociali care nici nu se pot hrani cu 140 de lei si nici nu pot trai cu acesti bani

  • intr-o tara in care legile sunt dictate prin intermediul ambasadorilor anumitor tari ,cand anumite institutii ale statului sunt coordonate de aceleasi ambasade ,nu se poate trage decat o concluzie ,suntem colonie sau tara ocupata politic ,economic deci nu o sa vedem o legislatie pro popor sau masuri reale de crestere economica ,decat atunci cand politicul va fi decis de romanii adevarati si nu de slugi vandute si agenti de conjuctura . DECI nici de anumiti ,,miliardari „,aflati sub umbrela acelor ambasade nu se va lega nimeni ,fiindca ei sunt de fapt cei ce indeplinesc si controleaza executarea ordinelor primite ,si cam de asta se duce un trai umilitor de multe persoane in asemenea tara cu atatea resurse economice ,dupa ce ni le vor lua si pe astea vom avea soarta irak-ului ,siriei ,doamne fereste sunt malefici domnii democrati si aparatori ai drepturilor omului ,a se baga foarte bine la cap acest aspect !!!