Prima paginăEconomie

Asigurarea socială costă 244 de lei pe lună

Dimensiune text

Persoanele care nu câştigă venituri din salarii şi vor să se asigure din punct de vedere social trebuie să plătească, lunar, cel puţin 244 de lei. Peste 2.600 de nemţeni au ales această variantă.

Avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat, se poate asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială.

Pot încheia un contract de asigurare şi acele persoane care desfăşoară activităţi de natură profesională în ţările Uniunii Europene, cât şi orice asigurat care doreşte să îşi completeze venitul asigurat, în vederea obţinerii ulterioare a unor drepturi de pensie mai mari.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul sau mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei, şi produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii. Neplata contribuţiilor de asigurări sociale datorate în baza contractului de asigurare determină rezilierea acestuia.

Pentru anul 2013, nivelul minim al venitului lunar asigurat este de 778 lei, iar nivelul maxim  este de 11.115 lei.

Având în vedere că nivelul cotei de contribuţie de asigurări sociale pentru condiţii normele de muncă este de 31,3%, pentru venitul minim asigurat contribuţia lunară datorată de asigurat este de 244 lei.

La data de 1 iulie, la nivelul Casei Judeţene de Pensii Neamţ erau înregistrate 2.616 contracte de asigurare, în primele şase luni ale anului instituţia reziliind 384 contracte pentru care asiguraţii nu au mai achitat obligaţiile de plată prevăzute în contractele de asigurare încheiate.

COMENTARII

WORDPRESS: 0