Prima paginăEducatie

Armata are nevoie de fete

Dimensiune text

Aproximativ 10% dintre locurile scoase la concurs de şcolile militare sunt destinate fetelor. Tinerele pot alege o carieră militară încă din liceu. 

Ministerul Apărării Naţionale, prin Centrul Militar Judeţean Neamţ, desfăşoară activităţi de recrutare a candidaţilor pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ, pentru anul şcolar 2015 – 2016.

Dintre cele 360 de locuri disponibile pentru anul şcolar viitor la colegiile naţionale militare – „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, „Dimitrie Cantemir” Breaza, „Mihai Viteazul” Alba Iulia -, 60 sunt pentru fete. La aceste colegii se primesc candidaţii care fac dovada promovării testelor naţionale sau care sunt în clasa a VIII-a şi nu depăşesc vârsta de 16 ani în cursul acestui an, iar termenul limită de depunere a dosarului este 24 aprilie.

La Academiile Militare sunt disponibile 401 locuri, din care 59 sunt special scoase la concurs pentru fete. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” – Bucureşti are doar cinci locuri pentru băieţi. Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu scoate la concurs 181 locuri, din care 27 locuri pentru fete. Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” – Braşov are 76 locuri, din care 14 locuri pentru fete. Academia Navală „Mircea cel Bătrân” – Constanţa are 35 locuri, din care patru locuri pentru fete. Academia Tehnică Militară Bucureşti are 65 locuri, din care 14 locuri pentru fete, iar Institutul Medico-Militar a scos la concurs 39 de locuri. La aceste instituţii se primesc candidaţi cu diplomă de bacalaureat sau care sunt în clasa a XII-a şi au vârsta până în 26 de ani/24 de ani- pentru aviaţie-naviganţi- împliniţi în cursul acestui an.

Cei care vor să devină maiştri militari pot urma o şcoală postliceală. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti are disponibile, pentru anul şcolar 2015 – 2016, 119 locuri, din care nouă locuri pentru fete. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia” din localitatea Boboc, judeţul Buzău are 120 locuri, din care 20 de locuri pentru fete, iar Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanţa are 57 de locuri, din care şase locuri pentru fete.

La şcolile postliceale se primesc candidaţi cu diplomă de bacalaureat sau care sunt în clasa a XII-a şi au vârsta până în 28 de ani împliniţi în cursul acestui an, iar termenul limită de depunere a dosarului este de 19 iunie.

Pentru a participa la concursul de admitere în instituţiile militare de învăţământ, candidaţii se vor prezenta pentru luarea în evidenţă la sediul Biroului informare – recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Neamţ, vor efectua un examen medical la o clinică militară, vor susţine examen de evaluare psihologică şi de evaluare a aptitudinilor fizice şi vor participa la concursul de admitere în instituţiile militare de învăţământ.

COMENTARII

WORDPRESS: 2
 • Andreea Ursachi 4 ani

  Dupa gimnaziu potii face armata?

 • Draga Andreea !
  Noi , militarii angajati cu contract , te asteptam cu drag !
  Te asteptam toti odata sau pe rand !
  In armata poti face te toate !
  Te rugam insa , daca este posibil , sa vii cu putina experienta…hai Andreea…hai ca se poate….experienta se capata de la 13 ani la femei….