Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului salvează clădiri de patrimoniu

Dimensiune text

În casa Sterian, monument istoric de importanţă naţională, clasa A, va funcţiona Centrul Regional de coordonare a activităţilor Arhiepiscopiei.

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a achiziţionat un imobil în oraşul Bacău, în vederea înfiinţării unui Centru Regional de coordonare a activităţilor pe care le desfăşoară. Clădirea, cunoscută sub numele de „Casa Sterian”, a fost construită de arhitectul George Sterian în anul 1921 şi este monument istoric de importanţă naţională, clasa A. „Cunoscând valoarea şi importanţa culturală şi arhitecturală, dar şi gradul avansat de degradare a acestui imobil, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a preluat această clădire în vederea înfiinţării unui Centru Regional de coordonare a multiplelor activităţi pe care le desfăşoară, având în vedere că jurisdicţia teritorial-canonică a eparhiei se întinde în tot ţinutul judeţului Bacău. Având în vedere că este o clădire inclusă în lista patrimoniului cultural naţional, consolidarea şi reabilitarea clădirii se vor face conform normelor impuse de exigenţele legislaţiei în vigoare. Lucrările vor fi susţinute financiar de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului în parteneriat Primăria Municipiului Bacău. Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului este interesată  de reabilitarea şi păstrarea monumentelor şi a valorilor aflate în patrimoniului acesteia, între care se regăsesc lăcaşuri de cult, aşezăminte, icoane, cărţi”, a precizat preotul Constantin Gherasim, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Clădirea, construită pe două niveluri, cu subsol, a fost achiziţionată de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului la sfârşitul anului trecut.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului sunt interesaţi de mai mulţi ani de achiziţionarea unei clădiri în oraşul Bacău. Fosta clădire a Băncii Naţionale din Bacău a fost una dintre clădirile aflate în vizorul Arhiepiscopiei, în vederea amenajării birourilor administrative ale acesteia.COMENTARII

WORDPRESS: 0