Arhiepiscopia l-a comemorat pe arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul

PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a săvîrșit joi, 9 februarie, împreună cu un sobor de preoți, consilieri și inspectori din cadrul eparhiei, slujba de pomenire a arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul, la 62 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

 

 

A fost un arhiereu vrednic, care a slujit în această eparhie alături de mai mulți ierarhi. A fost recomandat Sfîntului Sinod pentru treapta de arhiereu, de episcopul Teodosie Atanasiu, slujind Biserica în perioada dificilă a celor două războaie mondiale„, a precizat PS Ioachim Băcăuanul, în cuvîntul rostit la finalul slujbei din catedrală.

După slujba de pomenire, toți cei prezenți au plecat în procesiune la mormîntul situat în curtea Arhiepiscopiei, aflat lîngă cel al episcopului Lucian Triteanul, alături de care a slujit Eparhia Romanului și Bacăului, în calitate de arhiereu, vreme de aproape trei decenii.

Arhiereul Ilarion Băcăuanul va rămîne ca fiind cel care, la data de 4 ianuarie 1937, l-a hirotonit în ierodiacon pe tînărul Teoctist Arapașu, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1986 – 2007.  „Arhiereul Ilarion Mircea Băcăoanul a fost un părinte duhovnicesc ce și-a legat destinul de această eparhie. Toate preocupările vieții bisericii din acele vremuri tulburi se regăsesc constant în activitatea sa, pătrunse de limbajul faptelor, fără a neglija interesele naționale, fiind nu doar martor, ci și susținător al idealurilor românilor în timpul celor două conflagrații mondiale„, a spus preotul Florin Țuscanu, protopop de Roman.


COMENTARII

WORDPRESS: 0